חברות וחברים יקרים, מישהו מכם צופה בסטארגייט?

Gilliana

New member
חברות וחברים יקרים, מישהו מכם צופה בסטארגייט?

SG-1 כלומר... ומדוע אני שואלת? מכיוון שאתמול הוקרן בערוץ AXN פרק מאד פילוסופי הנוגע באחת הנקודות המהותיות ביותר שיכולות להיות: התודעה האנושית, היכן היא מתחילה והיכן היא מסתיימת, ובמה באה לביטוי יחודיותה. כמובן שתשובות לא ניתנו שם, אולם עצם הרעיון שהועלה בפרק יוצא מן הכלל. שם הפרק הוא "איש הפח" וזהו הפרק ה-19 בעונה הראשונה.

לצערי פספסתי את הפרק הנ"ל

אני לרוב צופה אדוק. יכול להיות שכשחבר טוב שלי יחזור מהמילואים אני אשיג את הפרק ויהיה על מה לדבר.

MetalSinagouge

New member
איש הפח? נשמע כמו ואריציה של הרעיון על

Ghost In the Shell. אז איפה באמת זה מתחיל ואיפה זה נגמר? (אם זה בכלל מתחיל ולא מדובר בתהליכים ביוכימיים משעממים).

Gilliana

New member
שאלה מצויינת

כאמור, תשובות לא היו שם. אני לא רוצה לקלקל למי שלא ראה את הפרק ועוד מתכוון לראות - אבל בעיקרון, הרעיון היה לנסות לבדוק מה היא, אם בכלל, היחודיות של התודעה העצמית של האינדיבידואל.

Gilliana

New member
לא, אני לא מדברת על דואליזם

ואני לא הכי מבינה איך זה מתקשר לנושא התודעה - תוכל להסביר?

0Pandemonium0

New member
אם אני לא טועה, דואליזם היא גישה הטוענת שהגוף

והנפש הם שני כוחות נפרדים, והנפש קיימת בתוך הגוף אך בעצם עצמאית ממנו. יש גישה הטוענת את ההיפך, שיש קשר הדוק בין גוף לנפש, וללא הגוף גם הנפש מפסיקה להתקיים. אבל אני לא זוכר את שמה.

Gilliana

New member
אתה יכול להגדיר "קשר"?

כי לפי מה שאני מבינה מדואליזם, התאוריה מתייחסת להפרדה מוחלטת של הגוף מהנפש אבל אני עדיין לא רואה היכן היא מתקשרת לתודעה ולשאלות כמו מה עושה את התודעה האנושית ליחודית.

0Pandemonium0

New member
השאלה היא האם התודעה מגיעה מהנפש.

אם כן, אז כמובן שזה קשור מאוד לדואליזם, שהרי לפי הדואליזם התודעה מתקיימת גם לאחר שהגוף מפסיק להתקיים. לפי התורה השנייה, שאני עדיין לא זוכר את שמה *אהםאהם*
, אזי במות הגוף גם הנפש מפסיקה להתקיים, וכך גם התודעה. אני אישית חושב שהתודעה אכן מגיעה מהנפש, שהיא איזשהו חלק רוחני, אפשר לומר, שנמצא באדם. היא ממוקמת כנראה במוח שלנו, ומשם מתפקדת על הגוף. בנוגע להאם הנפש המודעת ממשיכה להתקיים לאחר המוות הגופני, את זה אני לא יודע.

Gilliana

New member
אני לא חושבת שזה סותר

הגוף והנפש יכולים בהחלט להיות חטיבה אחת ולא נפרדים ועדיין התודעה יכולה כביכול להתקיים לאחר המוות, בפורמט שונה, נקרא לזה כך. לכן אני לא מצליחה להבין היכן הדואליזם נכנס לתמונה. מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי איכשהו...

MetalSinagouge

New member
משיח לא בא, משיח גם לא מצלצל.

זה לא אמור היה להיות קשור, סתם ניסיון לזום שיחה. שמעתם על החתול הזה בבית אבות שמגיע לבקר את הדייר שעתיים עד 4 שעות לפני שהוא מת?

Gilliana

New member
אההה, OK ../images/Emo13.gif

כן - החתול אוסקר. ובהחלט - כמי שמגדלת חתולים (וגם כלבים) מילדות, אני יכולה להעיד שלחתולים יש רגישות יוצאת מן הכלל לקליטת מצבים. הם למשל תמיד יודעים מתי אתה מרגיש לא טוב, עצבני או בדכאון והם מגיבים בהתאם.

Gilliana

New member
אופס! שכחתי להתייחס לדואליזם

Silly me. טוב, אז הנה: כמי שעוסקת (בין השאר) גם ברפואה אלטרנטיבית, אינני מקבלת את גישת הדואליזם המפרידה בין הגוף לנפש וכפי שאני רואה זאת, הגוף והנפש הם חטיבה אחת. מצבים נפשיים משפיעים על המצב הקליני, ולהיפך. כפי שאמרתי לפנדמוניום, אינני רואה בדואליזם פתרון, אם נקרא לזה כך, להשתמרות התודעה לאחר המוות. אין כל מניעה לכך שהתודעה (או הנפש אם תרצה), משנה "מצב צבירה" כאשר הגוף הפיזי חדל מלתפקד.

MetalSinagouge

New member
רפואה סינית?

גם אני חושב ככה... דקארט תיאר משהו כמו רוח, או משב רוח בתור נשמה וזה נשמע מוזר כי אנחנו מוציאים משבי רוח מהכניסה האחורית כל הזמן. אז אולי אנחנו בעצם חסרי נשמה. מה שמעניין בסיפור של החתול זה שההסבר היחיד שהומצא קשור בכל מיני פורמונים ודברים כאלה שהגוף מפריש. ז"א הסבר מטריאליסטי. וחשבתי שזה מוזר, כי זה לא שיש הסבר מבוסס, אבל ההשערה שיש קשורה בחומר. זה לא שזה משהו חדש, כי במדע אין מושגים כמו הילה, והעקביות ברורה. אבל עדיין, קצת יומרני מצידם.

Gilliana

New member
זה לא מדוייק שהמדע לא מכיר במושג הילה

הוא מכיר, אבל באופן עקיף. העובדות הן שקיומן של הילות הוכח אמפירית - כלומר, יש הוכחה ברורה לקיומן וזאת משום שניתן לצלם אותן באמצעות מצלמות קיריליות. יש כמובן מדענים שמעדיפים להתעלם מהעובדות, אבל כאלו יש בכל תחום - אני מזמן כבר לא מתרגשת מהם, רק בשבוע שעבר פרסמתי כתבה על כאלו. בכל מקרה - כן, הרפואה הסינית ממחישה בהחלט את הרעיון של אחידות הגוף והנפש. לגבי אוסקר החתול, לא חושבת שיש משהו מיסטי או "לא מדעי", נקרא לזה כך, ביכולת שלו לחוש את המוות הקרב. הרי לא מדובר באנשים בריאים שקרסו ומתו פתאום, או נפגעו באופן פתאומי בתאונה, אלא אנשים חולים מזה זמן רב.

למעלה