חברות ישראליות מייצרות בתנאי עבדות

חברות ישראליות מייצרות בתנאי עבדות

ארגון זכויות האדם NLC מצא כי מפעל הלבשת מוסא שבירדן מעסיק עובדים בתנאים מחפירים ומוכר סחורה לרשתות בוניטה, אירית ופשוט. פעילי קו לעובד הפגינו בכניסה לעזריאלי בקריאה להחרים את הרשתות. http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3762681,00.html
 
אחד מהפעילים

ציין נקודה מענינת "אתמול עברתי על הארון שלי, לכבוד העניין, וראיתי שכמעט הכל מסין ומדרום מזרח אסיה. זאת בעיה. ואני רוצה שאנשים בארצות הללו יתפרנסו בכבוד, אבל הם לא מתפרנסים בכבוד". נועם פוניה. האים נותרו חניות בהם לא מוכרים סחורה שנעשתה בסדנאות יזע?
 

renjintso

New member
כן, יש חנויות כאלה

קודם כל יש כמה מעצבים (בעיקר מעצבות) שמייצרות הכל בארץ, כמובן שהמחירים יקרים. יש בעולם פרויקטים שעוזרים לנשים במדינות מתפתחות להתפרנס כתופרות או יצרניות קטנות עצמאיות במקום כפועלות של חברת ענק. יש פריטים כאלה שאפשר לקנות ברשת, ושוב - זה יקר יותר מפריטי ייצור המוני. חוץ מזה רציתי להגיד משהו על הייצור במזרח או יותר נכון בסין, שזאת המדינה שאני מכירה: לא כל מפעל ייצור הוא סדנת יזע ויש הבדלים מאד גדולים בין מפעלים שונים. אולי למי שמסתכל מתוך המעמד הבינוני הישראלי קשה להבדיל בין פועל שמשתכר 100 דולר לחודש לכזה שמשתכר 200, אבל זה בדיוק ההבדל בין מישהי שבקושי אוכלת מספיק למקבילה שלה שמצליחה לחסוך קצת כל חודש ולתכנן עתיד טוב יותר. הפועלות בדרך כלל גרות בתחומי המפעל ואוכלים שם, וגם כאן יש מפעלים שמספקים תנאים סבירים (לא הילטון אבל אוכל מזין, בישול טוב וחדרים נקיים) ויש שלא. יש מקומות שמתייחסים בכבוד לעובדות ויש שמתעללים בהן. מה שהצרכנית יכולה לעשות זה לדרוש שהמוצר שהוא רוצה יהיה "מוצר אתי". ישראלים יכולים לדרוש את זה מרשתות אופנה גדולות כמו פוקס, קסטרו, גוטקס: לדרוש פירוט של איפה המפעלים, כמה מרוויחים בהם, מה הנהלת החברה עושה כדי לפקח על ההנהלה במקום. פניה בודדת בדרישה למידע הזה לא תזיז לאף אחת. אלף פניות זה כבר משהו אחר. בשנות ה-90 לחץ של צרכנים גרם לנייקי, כאילו ענקית שאי אפשר להתעסק איתה, לשפר באופן דרמטי את התנאים במפעלים שלה ולהפעיל פיקוח הדוק על ספקי משנה. (כמובן שאפשר להיכנס גם לדיון אם בכלל צריך לקנות תוצרת גלובלית, מה הגלובליזציה עושה לעולם ואם היא רצויה,רציתי רק להגיד שגם אם מקבלים את המסגרות הקיימות, עדיין אפשר לבחור לקנות מהטובים יותר).
 
הכוונה

ברור לי שיש גם בררות אחרות, אבל לא הרבה. באופן משמעותי פחות מהרשתות הגדולות, וגם אז אי אפשר באמת לדעת. הנה אני לתומי חשבתי (וכבר אמרו לי שאני תמימה מידי) שתוצרת ישראל משמעו ממפעל ישראלי שכפוף לחוקי העבודה בישראל, אבל מסתבר שלא כך.
 

renjintso

New member
נו ברור שלא הרבה

כי לרשתות יש כוח בשוק. את הכוח הזה אנחנו נותנים להן. ככל שיותר צרכנים ידרשו תוצרת מקומית, או מוצרים אתיים, השוק יספק יותר מוצרים כאלה, והמחירים שלהם יהיו אפשריים יותר. ככל שיותר יאמצו את האופציה של יד שניה, יהיו יותר חנויות כאלה וההיצע בהן יגדל. צרכנות אתית דורשת איזושהיא מידה של אקטיביות. אחרת זה לא הולך.
 
למעלה