חברים: אני צריך את העזרה שלכם!

חברים: אני צריך את העזרה שלכם!

ובכן, אני בחור דתי שניסיתי להתקבל להדרכה במקום שרוב העבודה הוא עם חילונים... חוץ מהצבא, שהייתי קצת בחיל החינוך, כל חיי הדרכתי דתיים. לאור זאת החליטו לא לקבל אותי. למרות זאת הם היו נחמדים לומר לי את נקודות התורפה שבגינם לא התקבלי, ואני מצוטט: "רוב העבודה היא עם נוער חילוני. כנראה שמתוך חוסר הניסיון שלך בעבודה עם ציבור זה, הבנתך את העולם, השונה מאוד, של ציבור זה היא לוקה בחסר ולא נכונה. אם ברצונך לעבוד דווקא עם נוער לא דתי, תצטרך קודם לנסות וללמוד את עולמם, להיפתח להשקפת עולמם, גם אם לא להסכים. השפה היא שפה שונה, עולם המושגים של הציבוריים שונה עד כדי הרגשת זרות וניכור באם לא נפתחים האחד לעולמו של השני. אני מציעה שאם אתה באמת להוט להצטרף, קח קצת זמן, תלמד, תפתח ותחזור אלינו. כמובן, שבבני עקיבא זה לא תמיד בא לידי ביטוי. (אבל לטעמי גם אם תדריך כל ימי חייך רק חבר'ה דתיים, כדאי לך להכיר חלקים אחרים בעם ולנסות להיפתח אליהם)." באמת שלא חייתי באיזו בועה משל עצמי ושכל חיי לא ראיתי חילוני (...) ובכל זאת, צדק המחבר שכתב שאין לי הכרות מספיקה עם הציבור הזה והבנתי אליו לוקה בחסר. מה לעשות כולנו חיים בבועות (ברמותיו השונות). להלן השאלות: איך אני יכול להבין עולם שהוא בעצם דורס את הערכיים שעליהם גדלתי? איך אני יכול להכיר אתכם, חילונים יקרים? מה אני צריך לעשות, אני באמת פתוח לשמוע רעיונות? איך לומדים "חומר" שכזה? מהחיים, איך בדיוק? תודה מראב, ובאמת שאני אוהב אתכם, אחים שלי!

אחי, אחלה שאלה!

שאלת כמה דברים: איך אני יכול להבין עולם שהוא בעצם דורס את הערכיים שעליהם גדלתי? איך אני יכול להכיר אתכם, חילונים יקרים? מה אני צריך לעשות, אני באמת פתוח לשמוע רעיונות? איך לומדים "חומר" שכזה? מהחיים, איך בדיוק? תשובותיי: א. אפשר להבין דברים גם בלי להזדהות איתם. צריך למצוא את הדברים הטובים שבכל ציבור ובכל קבוצה ולהתרכז בהם. מתוך ההסתכלות בחלק הטוב של האחר אתה מצליח להשתדל להבין אותו גם כשאינך מזדהה. ב. לדעתי, לא צריך להסתכל על ה'חילונים' כקבוצה שונה. אנחנו עם אחד, ואנחנו צריכים פשוט להיות חברים. נניח שאתה דתי ואשכנזי ויש לך חבר דתי ספרדי. כמו שלא שאלת אותו - כיצד אני יכול להיות חבר שלך אחי הספרדי - כך אל תשאל זאת גם פה. פשוט תהיה חבר! ג. פשוט תדבר, תיזום, תשאל - ובכל מקרה אל תנסה להתחנף - פשוט תהיה אתה! ד. אלו החיים! וגם בשביל המשימה הזו קם הפורום הזה. בהצלחה לכולנו!

"פשוט תהיה חבר"..

גבר, נראה לי לרגע שאין לי חברים חילונים? אני אוהב אותך ובאמת שאני לא כ"כ מבין אותם, לכן אני ואל כן, לא כדי להתחנף, כדי להבין!

אולי תנסה לתת דוגמה ספציפית למשהו

שאתה נפגש בו בציבור החילוני ואתה לא מצליח להבין אותו בשום פנים?

BARON8

New member
שבוע טוב לכולם!!!

אני חילוני ואני לא מבין על מה אתם מדברים !!!!! מה זאת אומרת להבין את החילונים? אנחנו מדברים בשפה זרה ל"ע?? או שאנחנו באנו מפלנטה אחרת??? אנחנו אותו עם , עם אחד, חילוני או דתי. אני אף פעם בחיי לא חשבתי על דתיים כשונים ממני, או שאני צריך להבין אותם, אין לנו מספיק מכל העמים הזרים מסביבנו שאנחנו צריכים לריב ביננו? וכל הזרים הפולשים לתוכנו מסודן, תאילנד, פיליפינים, ד, אפריקה, אנחנו היהודים צריכים להיות עם אחד נחוש וחזק דיו כדי לשמור על חלקת הארץ שאלוקים נתן לנו, ביחד ורק ביחד נצליח.

אופירA

New member
מנהל
אנסה להסביר -

אני גם חרדית וגם מכירה את העולם החילוני, אליו הייתי מאוד שייכת. ומניסיוני, להבין ולהכיר הולכים ביחד. ואם לא מכירים היטב, אין מבינים. העובדה שלא מכירים אינה חטא כלל וכלל, אלא דבר טבעי. והעובדה שלא מבינים כל התנהגות ומניירה בעקבות שלא מכירים - אין טבעי ממנה. אין שום קשר לזרות ולמריבות! אנו בהחלט אותו העם, ובהחלט מדברים באותה שפת דיבור, ואין לנו שום סיבה לריב ולהתייחס בניכור! לא בזה מדובר כלל וכלל. מדובר על שפת התנהגות, על שפת דיבור מנטלית, לא לשונית. ובנושאים מנטליים - צורות חשיבה והתנהגות - יש הבדלים משמעותיים. ההיכרות איתם יכולה להביא ליתר תקשורת. החילוניים שונים מהדתיים במנטליות, במושגים ובחשיבה בעניינים עקרוניים. מעבר לעניינים בסיסיים ועקרוניים אלו, אכן, כדבריך, אין הבדלים משמעותיים כ"כ בין יושבי ארץ ישראל השייכים לעם היהודי, ולכן סביר שלא חשבת על הדתיים כשונים ממך ושדורשים הבנה מיוחדת באופן כללי. מניסיוני, אם לא מחפשים בעיות אז אין בעיות, ולכן תמיד הרגשתי טבעי כחרדית ברחוב החילוני, במקום העבודה החילוני, ובסופרמרקט החילוני. עם זאת, במקומות הבילוי החילוניים הפער גדול יותר, והתחושה שלי כחרדית אינה יכולה להיות של שייכות, וכן בסממני התרבות החילוניים תחושת הניכור והזרות באופן טבעי רבה ביותר (עיתונות, רדיו, ספרות, יצירה, אקדמיה וכו'). נקודות השוני בולטות יותר ועקרוניות יותר. כמו כן, העובדה שהרגשתי טבעית בסביבה חילונית נובעת מכך שאני מכירה היטב את סגנון החשיבה וההתנהגות החילוני. כאשר חילוני רצה להרגיש טבעי במחיצתי, לא היתה לו בעיה, כיוון שהתאמתי את עצמי למקובל מבחינה התנהגותית. אבל אם חילוני בחר להתמקד בהבדלים הקלים (סגנון הלבוש, הרגלי התרבות וההקפדה על דרך ארץ וצניעות בסיסיים) ולהפוך אותם לבעייתיים, ולהשליט את סגנונו הבוטה בדווקא - זה אכן יצר ניכור והתנגשות. כך שהגישה שלך, שזורמת עם הדתיים שמסתובבים בחברתך כאנשים ולא כטיפוסים שונים, מבחינה זו אכן נכונה בהחלט. שונה הדבר כאשר חילוני שמעולם לא הכיר את העולם הדתי, ימצא את עצמו בסביבה ובחברה חרדית. הרבה דברים לא יהיו מובנים ומוכרים לו, והתנהגויות שיהיו עבורו טבעיות לחלוטין נחשבות בחברה החרדית כבלתי מקובלות (לבוש שונה, התנהגות חופשית בין גברים לנשים, מושגים בחשיבה ובצורת הדיבור ועוד ועוד). כך שאם חילוני רוצה לעבוד בחברה עסקית בעלת אופי חרדי לחלוטין, הוא בהחלט יצטרך ללמוד כמה וכמה דברים כדי להתאים את עצמו, כמו בכל חברה מסוימת עם קודי התנהגות מסוימים. וכן כאשר רוצים לעבוד בהדרכת אנשים צעירים - סבורתני שהדרכה דורשת היכרות פנימית חווייתית (כלומר להיות בעל ניסיון באורח חיים חילוני), ולא רק היכרות חיצונית, כפי שבעל מקצוע אחר יוכל ללמוד את ההתנהגות החברתית המקובלת, ולהשתלב בחברה דתית. כמו כן מבחינה חברתית יש הבדל משמעותי בין דתיים לאומיים לבין חרדים בטבע ההתנהלות החברתית, היות שקודי ההתנהגות של דתיים לאומיים הם גם ברמה העקרונית השתלבות חברתית במושגי החברה והתרבות של החילוניים, ואילו קודי ההתנהגות של החברה החרדית הם דווקא ובעיקרון היבדלות מאלו, ושמירה על הייחודיות של החינוך והחשיבה יראי השמיים גם באורח החיים, מתוך ההכרה שהשתייכות חברתית גם מחנכת את החשיבה והפנימיות ומשפיעה עליהן רבות, ולכן אין להתערב מבחינה חברתית ומנטלית בחברה החילונית.

למעלה