חברים שלא משתלטים על הילדים שלהם

חברים שלא משתלטים על הילדים שלהם

שלום, אני מקוה שתוכלו לעזור..לתת עצה או שתים. יש לי זוג חברים כבר הרבה שנים, ורק אתמול יכולתי לבקר את שניהם בביתם. הם לפני מספר חודשים מקנדה וילדיהם (כולם בנים)בני שנה, שלוש וארבע שנים. הם אומרים שהיה להם קשה עם השניים הגדולים גם לפני שעלו ארצה, אבל המצב נהיה הרבה יותר חמור מאז שעלו, ובתקופה האחונה בפרט. הבעל עובד הרבה שעות ולא נמצא בבית, בקנדה הוא עבד פחות שעות והם חיו ברמת חיים יותר טובה מאשר פה בארץ. כשהוא מגיע בערב מאוחר הוא תשוש וקשה לו להיות סבלני עם הילדים. האמא עובדת פחות שעות ונמצאת יותר עם הילדים אבל קשה לה גם מאוד להיות סבלנית ורגועה לידם. הילד האמצעי הוא הילד הכי פרוע, ולפי מה שאני יודעת לילדי סנדוויץ' יש סבירות גבוהה יותר להיות עם קשיים רגשיים מאשר שני "הקצוות" האחרים. גם המצב הכלכלי כרגע מעורר לחצים נפשיים אצל ההורים. לדעתי הילדים מושפעים מאוד מהטלטלה והמעבר שחוו לארץ החדשה, והם רואים שההורים שלהם נמצאים פחות בשליטה על המצב ממה שהיו רגילים אליו. להורים מאוד קשה להיות עקביים בחינוך, האבא אומר שהם מנסים כל פעם משהו חדש עם הילדים אבל הם נשברים מהר מדי. בנוסף, הילדים מגיעים מהגן תשושים, הם נחים קצת ואז עירניים - בעוד ההורים כבר במצב תשוש. זו שאלה קצת מוזרה, אבל אני לא אמא ולכן אני שואלת - איזה פעילויות ניתן לעשות עם הילדים כדי איכשהו להתאים את רמת העירנות והעייפות להורים? מאוד כואב לי על הסבל שהם עוברים, כי הם אנשים מקסימים ורגישים ואני חוששת שהדברים ידרדרו ביניהם. אני לא אמא וזה נראה לי חוצפה שאציע הצעות בזמן שאני לא אמא. אבל הייתי למשל מציעה להם לשים לב שלא לנזוף כל הזמן הילד האמצעי אלא להקפיד לשבח אותו בהתאם, הוא לומד שהם כמעט אף פעם לא מרוצים ממנו וכך ההתנהגות שלו מחריפה. שני הגדולים רבים הרבה מאוד פעמים ביניהם, ואכן זה נראה שהילד האמצעי הרבה פעמים מתחיל את הריב.. בקיצור הדרדרות מהירה לחוסר שליטה. האם הם יכולים לקבל טיפול/ייעוץ משפחתי חינם ממערכת החינוך? למי הם אמורים לפנות? ברור לי שהם חסרי כלים להתמודד עם הילדים, שההתנהגות הפרועה שלהם מחריפה עם הזמן. תודה מראש על כל תגובה.

יפה מצידך שאת פונה כדי לעזור להם .

אומנם אינך אמא אבל שמת לב לכמה דברים שאכן ראויים התייחסות שונה ואולי דווקא את כחברה יכולה לתרום ולהציע. תעשי את זה בדרך חברית ולא ביקורתית ואני מאמינה שזה יתקבל בברכה כי הם זקוקים ליעוץ וכיוון. מעבר דירה ועוד לארץ אחרת הוא שינוי גדול ומכביד מאד על הקושי הקיים ממילא, 3 ילדים בגילאים מאד צעירים. ילדים צריכים מסגרת ברורה וגבולות כדי שיוכלו לתמרן בתוכם . תציעי לחברתך שתשב עם בעלה אחרי שהילדים במיטות ויחשבו על סדר יום שמתאים לילדים מהבוקר, החזרה מהגן ועד שעת ההשכבה. למשל: אחרי שחוזרים מהגנים יוצאים לגינה/משחקים משחקים רגועים בבית עד שש. אח"כ מקלחות לכולם, שבע ארוחת ערב ושבע וחצי שמונה הולכים לישון. מבחינת שעות העבודה של האב צריך לבדוק איך הוא משתלב בשעות האילו. לגדולים צריך לספר שמהיום כך מתנהל אחה"צ . הילדים יתרגלו וישתפו פעולה, ילדים אוהבים סדר וודאות וזקוקים לה. את ההשתוללות צריך לנטרל באסרטיביות ולא בצעקות וצריך לכל ילד אחרי שמפרידים להסיח את דעתו ולהציע לו משחק, צעצוע, לעזור לאמא, אבא וכו... אם הם זקוקים כדאי מאד ללכת ליעוץ למספר מפגשים או להדרכת הורים. אפשר לשאול את הגננת אם יש לה בגן יועצת חינוכית (יש גנים שיש להם) ולחפש באינטרנט מסגרות של "הדרכת הורים" יש כאלו לרוב. במסגרות שלומדים "טיפול זוגי ומשפחתי" יש אפשרות לקבל טיפול משפחתי במחירים נמוכים , אם הם גרים במרכז או באזור חיפה אוכל להפנות.

תודה רבה על התגובה המהירה(-:

הם אכן גרים במרכז, ואשלח לך מייד מסר. אני באמת אציע להם את מה שהצעת, תודה. אם אין יועצת חינוכית בגן שלהם, ואין להם יכולת כלכלית אפילו לממן יעוץ מוזל, איזה אפשרויות נוספות קיימות ליעוץ בחינם?

יעוץ מקצועי כרוך בתשלום. אפשר לנסות על ידי

הדרכה בפורומים או יעוץ בתוכניות רדיו וטלווזיה שונות. אני חושבת שכדאי להם להשקיע במספר פגישות כדי להרגיע את הבית. כל תוצאה של המשך ההתנהלות הנוכחי יהיה כרוך בעתיד בהרבה יותר כסף. במכונים שם לומדים "טיפול משפחתי וזוגי" עלות מפגש היא כמה עשרות שקלים ובמקרים מסויימים אפשר לבקש לשלם את המינימום. יש בתל אביב "תלם" שיושבים בסמינר הקיבוצים ויש את "ברקאי" גם כן בתל אביב ומכון "שינוי" בהרצליה. אני ממליצה להם ללכת ולא לחכות שהמצב יחמיר.

למעלה