חדר ניתוח-פינת ניתוחי השירים

חדר ניתוח-פינת ניתוחי השירים

והשבוע שיר שאני אישית מאוד אוהב. שיר שבאמת נגע למרות שלא כל כך הבנתי אותו כששמעתי אותו בפעמים הראשונות (אבל הייתי בן 7, תסלחו לי?) מעלה אבק מילים ולחן: קובי אוז זה לא מרשים", חשבו אישים בממשלה, "יש חלקים רעים על המפה ושם למטה חסרה עוד נקודה" החשובים הורידו פקודה: "נבנה כאן עיר וגם נביא קצת אנשים שימלאו בחייהם את הבתים החדשים. זה טוב, הרבה ניקוד על המפה, ובעיתון הרי הבטיחו חשיפה." כך ציוו שרים בכירים בקול רדום, ורצו לטפל במצבי חירום. עסקו זוטר עשה את המרחק כדי לברך ישוב חדש שמו "מעלה אבק". במעלה אבק בערב נאספים בצד הדרך, זוכרים חלום של נשכחים, אחווה של נידחים. מתחו כאן כביש שחור וצר חוצה עמוק את המדבר. בקצה הכביש בנו בתים כמו זרקו קופסאות של גפרורים. בתי קפה עם שיכורים, ואנשים בבית מתבצרים, וכאן כולם חולמים על יום בו יעברו את הכביש משום מקום. במעלה אבק בערב... בהצלחה בניתוח

שיר גדול

אולי השיר החריף ביותר של טיפקס בכל הנוגע לעיירות הפיתוח, עליו הוא מדבר. הבתים הראשונים מדברים על הדרך בה הקימו את עיירות הפיתוח, התיאור הוא של כמה פולטיקאים שהחליטו להרוויח כמה קולות ולהראות שהם מפתחים את הנגב אז הם החליטו להקים ישוב חדש, רחוק מכל נקודה מרכזית במפה כמה עשרות קילומטרים, ושם יחיו האנשים החדשים. אותם אנשים למעשה מבטיחים הבטחות אבל לא חוזרים לקיים אותן, הם "רצים לטפל במצבי חירום" ובמקומם מגיע עסקן זוטר לחנוכת הישוב ומחליט לקרוא לו אממממ בואו נראה, מעלה משהו מעלה החמישה? מעלה גיחון? אממממממ מעלה אבק. דו משמעות גדולה מאוד שמסבירה בדיוק את האופי של המקום, מעלה אבק, מקום שנועד להיות במצב רע, מנותק, בלי ששמים אליו לב, נותנים לו להחליד ולהעלות אבק. ואז מתוארים החיים במקום: איך בניית הבתים הייתה למעשה כמו זריקה של קופסאות גפרורים, סתם זרקו כמה לבנים אחת ליד השניה (צריך לזכור שקופסאת גפרורים עשויה מקרטון, מה שמראה בדיוק כמה הבתים איכותיים), ובאי הסדר הזה רצו שאנשים יגורו. הבית מסתיים במשפט אחד שהפך להיות מייצג את תושבי העיירה "וכאן כולם חולמים על יום בו יעברו את הכביש משום מקום" כולם רק רוצים לצאת מכאן, מהחור הזה, מ"סוף העולם שמאלה" כמו שציין הסרט. שיר עם ביקורת מאוד קשה על תופעת עיירות הפיתוח, אחד הטקסטים הנוקבים ביותר של קובי.

הוד11

New member
ניתוח מעולה

אחד מהשירים היותר יפים של טיפקס אצלי הוא בעשירייה הראשונה שלהם. אין לי כלכך מה להוסיף לניתוח רק אומר שזה שיר מסוג השירים שגורמים לך אחרי השיר לחשוב עליהם לעומק (כמו למשל אם ואחות)

Donna4f

New member
שיר מקסים- אני לא ממש מכירה לעומק

את השירים של טיפקס, השיר הזה נמצא ברדיו החדש? הייתי רוצה לשמוע. בכל מקרה נראה לי שמדובר ביותר מעיירות פיתוח, נראה שיש פה אמירה פוליטית קצת יותר חריפה, בכל מקרה, זה חדש לי שקובי אוז כותב כאלו שירים...(טובים) וחשובים. D

השיר הזה נמצא ב"החיים שלך בלאפה"

שיצא לפני כ11 שנים. רק נקווה לכאלה שירים חדשים, אני את החדש עוד לא שמעתי.

למעלה