לגבי הקומנדריה
חיפוש זריז בגוגל מצא את הקטע הבא, אם לא בא לך לקרוא את כולו אז נקצר ונאמר שקומנדריה הוא יין קפריסאי, אבל אם בא לך להעשיר קצת את הידע אז: "אחד היינות שנותרו מזוהים ביותר עם קפריסין (ועד לפני שנים ספורות, נתפס כיין היחידי המיוצר בה) הוא הקומנדריה (Commanderia) - יין אדום, מתוק ועתיר אלכוהול, המיוצר מזה מאות שנים, במסורת אבות קדומה. סיפורו של היין הייחודי הזה כרוך אף הוא בחבלי ההיסטוריה של קפריסין, המשתרגים במורשתה ללא הרף. בשנת 1191, מכר ריצ'רד לב הארי את האי קפריסין לאבירי המסדר של סנט ג'ון (St. John) מירושלים (ההוספיטלרים). הם חילקו אותו ביניהם לאזורי שליטה פיאודלים, שכונו "קומנדריה" (Comnnaderies), והתיישבו בדרום האי, בסמוך ללימסול (כיום - למסוס), שם הקימו את המפקדה הראשית שלהם (Grande Commanderia) במבצר קולוסי (Kolossi) המרשים. הקרקעות באזור זה של האי עשירות במיוחד והן היו משופעות בענבי יין ובמטעים של קנה סוכר. האבירים הממולחים הבינו כי הנכס שעומד לרשותם גדול מששיערו, התאגדו והחלו לייצא לאירופה סוכר ויין מקומי, מה שהקנה להם עושר רב (אך פחות מכך לתושבים-הצמיתים שעבדו עבורם). באותם ימים, היה אותו יין מתוק אהוב במיוחד בחצרות המלוכה של אירופה, שם נחשב לנקטר האלים הקפריסאי ונודע בשם המקום ממנו הגיע - 'קומנדריה' (Vin de la Commanderia). אך כמובן שאת היין הקפריסאי המפורסם הזה לא המציאו אבירי ימי הביניים. למעלה מ-2,000 שנה קודם לכן יוצר אותו יין (גם אם טרם זכה לשמו המוכר) באותן דרכים מסורתיות המשמשות את אופן יצורו עד היום - את הענבים בוצרים בסוף העונה, כשהם מתוקים במיוחד, ומניחים אותם להתייבש בשמש, על מנת שהנוזלים יתאדו וריכוז הסוכר שלהם יעלה (מה שמגדיל את אחוז האלכוהול המתקבל). תהליך התסיסה מתבצע בכלים פתוחים, עד שמתקבל יין מתוק, אלכוהולי ועשיר, אותו מעבירים ליישון ממושך בחביות עץ (או בימים עברו - בכלי חרס). בימי קדם, קראו המקומיים ליין שיצרו בשיטה זו 'מאנה' (Mana), שמשמעותו ביוונית - 'אם'. מקור השם מעניין במיוחד - כשהסתיימו שלבי התסיסה והסינון, הניחו את היין ליישון בכלי חרס עצומים, וכאשר היו מעבירים אותו לכלים לצריכה ביתית, היו נוהגים להותיר בתחתית הכדים חלק מהיין הסמיך והעשיר. כאשר היה מוכן מחזור חדש של יין, היו ממלאים אותו באותם הכדים עם הנוזל המרוכז, שסייע בהתפתחות והתבגרות היין הצעיר, העניק לו טעמים וניחוחות, כאם המעניקה מתכונותיה לצאצאיה הרכים."