עוד קצת פילוסופיה
הנחות היסוד שלך, שהאדם הוא מכונה, מובילות בהכרח, לדעתי, לעולם דטרמיניסטי כזה שאתה מדבר עליו. הדיעה שלי קצת שונה. האמת שאין לי מושג אם האדם הוא מכונה או לא, אבל בעניין הדטרמיניזם וחופש הבחירה הפרטי שלי יש לי דיעה כזו או אחרת. דעתי היא שזה לא כל כך משנה ואני אסביר. אם היקום אינו דטרמיניסטי - אז אנחנו חופשיים לעשות מה שאנחנו רוצים ויש לנו חופש בחירה "אמיתי" אם היקום הוא אכן דטרמיניסטי, אז אנחנו לכאורה יכולים לשבת ולא לעשות כלום, כי "הרי זה לא משנה" אבל הנה, עכשיו מישהו יושב וקורא את ההודעה שלי. אפשר היה אחרת? אי אפשר היה אחרת? אולצתי לכתוב את האימייל? היקום הדטרמיניסטי אנס אותי לכך? לא יודע. אני יכול לדבר רק על החוייה שלי, וההרגשה שלי היא שיכול להיות שיש איזו יד שמכוונת את הדברים להיות כפי שהם, אבל בתוך זה משאירה לנו המון חופש בחירה מתי לעשות, איך לעשות, אם לעשות. אולי, זה לא ישות מכוונת, אולי זה פשוט הלב שלנו. אולי כשאנחנו קשובים לעצמנו וללב שלנו אנחנו יכולים להגיע למקום שאליו אנחנו "מיועדים" ואם לא נהיה קשובים אז לא נגיע, או שאולי נגיע בדרך אחרת או שאולי לא נגיע בכלל. להגיד לך שידעתי מה אני עומד לכתוב עכשיו? לא ידעתי, זה עלה תוך כדי כתיבה, אז מה - אולצתי לכך על ידי יקום דטרמיניסטי? אולי. כי עכשיו אני מרגיש שלא יכול היה להיות אחרת. אז מה המסקנה? שכנראה אנחנו לא יודעים שום דבר, אין לנו מושג בגרוש על מה שקורה פה, אנחנו מלאים בספקולציות, באמיתות, ברעיונות, בדיעות, אנחנו לא יודעים מאיפה באנו.