חובה לקרוא
חובה לקרוא
נא להעביר הלאה להלן הסיפור: בחור צעיר החליט לעשות לעצמו כוס קפה. הוא לקח כוס מים והכניס אותה לחימום במיקרוגל (משהו שרובנו כבר עשינו בעבר). לא ברור לכמה זמן הוא כיוון את הטיימר, אך הוא רצה להביא את המים לכלל רתיחה. כשהפעמון של המיקרו צילצל, הוא הוציא את הכוס ושם לב שהמים אינם מבעבעים. אך לפתע... פרצו כל המים מן הכוס ישר לתוך פרצופו וגרמו לו כוויות קשות מאד ולאיבוד אחת מעיניו. הכוס עצמה נשארה שלמה, אך ריקה, עד שהוא שמט אותה מתוך ידו. הרופא שטיפל בו בבית החולים אמר שזה אירוע לא נדיר ושאסור להרתיח מים, לבדם, במיקרוגל. אך אם כבר מחממים מים במיקרוגל, רצוי להכניס משהו בכוס, כמו מקלון עץ או זכוכית, שקית תה וכד' (אך לא משהו מתכתי) -- כדי לאפשר לחום להתפשט ולהתפזר. לסיפור היה מצורף גם הסבר מדעי שמאשר את הממצאים הללו, כדלקמן: "מים ונוזלים אחרים, המחוממים במיקרוגל, לא תמיד מבעבעים כשהם מגיעים לנקודת הרתיחה שלהם. הם עלולים להגיע לחימום יתר (Super Heating ), הרבה מעל לנקודת הרתיחה שלהם, מבלי להראות איזה שהם סימני בעבוע (הבעבוע היא התופעה שעוזרת לשחרר מהנוזל חום עודף שנוצר בו מעבר לנקודת הרתיחה שלו). תופעה זו שכיחה במיוחד כשמחממים כמות שקטנה מחצי כוס, או כשהכלי, שבו נמצא הנוזל, הוא חדש ופניו חלקים לגמרי (ודאי שמתם לב לתופעה שבועות רתיחה נוצרות בהתחלה על פני הדופן הפנימית של הכוס [היכן שיש חריצים מיקרוסקופיים] ולכן סבירות התופעה גדלה כשפני הכוס חדשים וחלקים לחלוטין). נוזל שהגיע לחימום יתר עלול לבעבע באופן פתאומי, ולפרוץ החוצה מהכלי בו הוא נתון, כאשר תחול בנוזל תנועה פתאומית, עקב הזזת הכלי או הכנסת דבר מה לתוכו. תופעה זו תקרה כשהנוזל התחמם בקצב מהיר יותר מיכולת ההיווצרות של בועות הרתיחה (או כשהנוזל נתון במיכל לחץ, כמו סיר-לחץ, שאז נוצר קיטור בטמפרטורה של מעל ל-100 מעלות). כיון שלא נוצרות בועות רתיחה, לא משתחרר החום העודף מהנוזל והטמפרטורה שלו ממשיכה לעלות הרבה מעבר לנקודת הרתיחה הרגילה שלו, מבלי שנראים סימני רתיחה. במצב זה, אם מניעים את הכלי והנוזל שבתוכו, אפילו תנועה קלה יחסית, הרעידה (הגלים) גורמת להיווצרות פתאומית של בועות רתיחה (ובעצם ליצירת לחץ קיטור בטמפרטורה גבוהה) ואלה מתפרצים החוצה בבת אחת יחד עם הנוזל הרותח. תופעה דומה אנו מכירים גם כאשר מניעים בקבוק של משקה מוגז ואחר-כך פותחים את הפקק, שאז הנוזל מתפרץ החוצה בלחץ. כדי למנוע מצבים כאלה, שיכולים לגרום לפציעה חמורה, אין לחמם נוזלים במיקרוגל למשך יותר מ-2 דקות לכמות של כוס אחת. רצוי, כאמור, להכניס בכוס, טרם החימום, כלי עץ או משהו דומה. לאחר החימום כדאי להשאיר את הכלי בתנור למשך כ-30 שניות ומעלה לפני הוצאתו.
חובה לקרוא
נא להעביר הלאה להלן הסיפור: בחור צעיר החליט לעשות לעצמו כוס קפה. הוא לקח כוס מים והכניס אותה לחימום במיקרוגל (משהו שרובנו כבר עשינו בעבר). לא ברור לכמה זמן הוא כיוון את הטיימר, אך הוא רצה להביא את המים לכלל רתיחה. כשהפעמון של המיקרו צילצל, הוא הוציא את הכוס ושם לב שהמים אינם מבעבעים. אך לפתע... פרצו כל המים מן הכוס ישר לתוך פרצופו וגרמו לו כוויות קשות מאד ולאיבוד אחת מעיניו. הכוס עצמה נשארה שלמה, אך ריקה, עד שהוא שמט אותה מתוך ידו. הרופא שטיפל בו בבית החולים אמר שזה אירוע לא נדיר ושאסור להרתיח מים, לבדם, במיקרוגל. אך אם כבר מחממים מים במיקרוגל, רצוי להכניס משהו בכוס, כמו מקלון עץ או זכוכית, שקית תה וכד' (אך לא משהו מתכתי) -- כדי לאפשר לחום להתפשט ולהתפזר. לסיפור היה מצורף גם הסבר מדעי שמאשר את הממצאים הללו, כדלקמן: "מים ונוזלים אחרים, המחוממים במיקרוגל, לא תמיד מבעבעים כשהם מגיעים לנקודת הרתיחה שלהם. הם עלולים להגיע לחימום יתר (Super Heating ), הרבה מעל לנקודת הרתיחה שלהם, מבלי להראות איזה שהם סימני בעבוע (הבעבוע היא התופעה שעוזרת לשחרר מהנוזל חום עודף שנוצר בו מעבר לנקודת הרתיחה שלו). תופעה זו שכיחה במיוחד כשמחממים כמות שקטנה מחצי כוס, או כשהכלי, שבו נמצא הנוזל, הוא חדש ופניו חלקים לגמרי (ודאי שמתם לב לתופעה שבועות רתיחה נוצרות בהתחלה על פני הדופן הפנימית של הכוס [היכן שיש חריצים מיקרוסקופיים] ולכן סבירות התופעה גדלה כשפני הכוס חדשים וחלקים לחלוטין). נוזל שהגיע לחימום יתר עלול לבעבע באופן פתאומי, ולפרוץ החוצה מהכלי בו הוא נתון, כאשר תחול בנוזל תנועה פתאומית, עקב הזזת הכלי או הכנסת דבר מה לתוכו. תופעה זו תקרה כשהנוזל התחמם בקצב מהיר יותר מיכולת ההיווצרות של בועות הרתיחה (או כשהנוזל נתון במיכל לחץ, כמו סיר-לחץ, שאז נוצר קיטור בטמפרטורה של מעל ל-100 מעלות). כיון שלא נוצרות בועות רתיחה, לא משתחרר החום העודף מהנוזל והטמפרטורה שלו ממשיכה לעלות הרבה מעבר לנקודת הרתיחה הרגילה שלו, מבלי שנראים סימני רתיחה. במצב זה, אם מניעים את הכלי והנוזל שבתוכו, אפילו תנועה קלה יחסית, הרעידה (הגלים) גורמת להיווצרות פתאומית של בועות רתיחה (ובעצם ליצירת לחץ קיטור בטמפרטורה גבוהה) ואלה מתפרצים החוצה בבת אחת יחד עם הנוזל הרותח. תופעה דומה אנו מכירים גם כאשר מניעים בקבוק של משקה מוגז ואחר-כך פותחים את הפקק, שאז הנוזל מתפרץ החוצה בלחץ. כדי למנוע מצבים כאלה, שיכולים לגרום לפציעה חמורה, אין לחמם נוזלים במיקרוגל למשך יותר מ-2 דקות לכמות של כוס אחת. רצוי, כאמור, להכניס בכוס, טרם החימום, כלי עץ או משהו דומה. לאחר החימום כדאי להשאיר את הכלי בתנור למשך כ-30 שניות ומעלה לפני הוצאתו.