חובה מוסרית וחובה חוקית

AKben

New member
בחוק יסוד כלשהו ישנה הגדרה לדרכים לקבלת פטור

כחוק. מכאן אני מסיק שכל מה שחורג מהחוק, הוא השתמטות, וזו גם הכוונה המקורית של המשורר: משתמט- אדם שהיה צריך לשרת, אבל קיבל פטור בדרכים פסולות
 

AKben

New member
נראה לי שהסתבכתי בהגדרות

הכוונה שלי הייתה שאני לא בעד השתמטות, ושכואב לי שבימים אלה מכלילים ואומרים שכל מי שלא עשה צבא הוא משתמט, לא משנה אם הסיבות מוצדקת או לא. ראי ערך: כתבה ב-NRG
 

vinney

Well-known member
נו, עוד גאון

בןט בבקשה תרשום פה את השמות של האנשים האלה. אגב, בחוק שירות הבטחון כתוב ששיקול הדעת לגיוס או אי גיוס של אזרח הוא של שר הבטחון. לא קריטריונים ולא בטיח, אם שר הבטחון חותם שמישהו לא צריך להתגייס - הוא לא מגוייס. ככה כמעט אף חבר כנסת לא עושה מילואים למשל. ככה החרדים לא גויסו עד חוק טל. שר הבטחון החליט. בטח לא אישית, בטח האציל את זה למישהו בצבא. לך אליהם בטענות.
 

AKben

New member
חובה מוסרית וחובה חוקית

לפני כ-12 שנים התגלתה אצלי ציסטה בראש ולאחר זמן מה עברתי ניתוח במוח להסרתה, הרופא אמר שבגלל העובדה הזאת אני יכול לבחור לא לשרת בצבא, אבל אמרתי שאני רוצה לתרום (הייתי בערך בן 13). עברו 4 שנים ועברתי את התהליך של הצו הראשון בלשכת הגיוס, נקבע לי תאריך והכל נראה מבטיח (פחות או יותר) אפילו קיבלתי פרופיל 97! (אלוהים יודע איך). כיוון שאני בן יחיד, ובגלל שידעתי שאני יכול לתרום במקום לא קרבי, החלטתי לא ללכת במסלול הזה. עברה עוד שנה, ובביקורת שגרתית התגלה שהציסטה בראש חזרה לגודל הקודם. דיווחתי על זה לצבא, וקיבלתי שוב זימון ללשכה, בה אמרו לי שאני פטור משירות. הייתי בשוק. אחרי התייעצות עם בני משפחה החלטתי להתנדב, ההליך לקח בערך שנה, ושרתתי 3 שנים בבסיס אי שם בארץ. לפני הגיוס (וגם בזמן השירות) היו ששאלו אותי למה אני צריך את זה, שאני יכול עכשיו להתחיל את החיים, אבל אני אמרתי שזה משהו שאני רוצה לעשות, לא בגלל סיבות ציוניות, אלא כי לדעתי זה חשוב, וזאת הייתה הבחירה שלי. באותה תקופה הייתה לי תמונה ברורה של המצב שלי, היה לי פטור וחשבתי שאם אחליט לא להתגייס, לא תהיה לי בעיה בהמשך, הרי לא רימיתי או זייפתי תוצאות כדי לקבל אותו. אפילו שאלתי אנשים איך אחרים מגיבים לכאלה שלא עושים צבא, וקיבלתי תמיד את התשובה: "אם זה מוצדק, לא מתייחסים לזה", וכך התגייסתי. לפני חצי שנה השתחררתי וגיליתי שההגדרה של "משתמט" השתנתה פלאים, פתאום כל אחד שלא עושה צבא, גם מי שקיבל פטור כחוק וגם מי שקיבל במרמה נחשב למשתמט בעיני החברה. פתאום זו חובתנו לעשות איזשהו סוג של שירות למען המדינה והחברה, אחרת נישא עלינו קלון לדיראון עולם, המסר היה חד וברור, הוא הגיע משר הביטחון ומהרמטכ"ל, ומי כל מי שהיה לו מה להגיד בעניין. בפעם האחרונה שבדקתי ההגדרה של משתמט הייתה אדם שקיבל פטור שלא כחוק. גיליתי שאם הייתי בוחר בדרך השנייה ולא עושה צבא, הייתי היום נחשב למשתמט על מה ולמה? כשעניין חובת השירות הלאומי יופיע כחוק ליד החוק של חובת שירות בצבא, אז יהיה לנו על מה לדבר.
 

AKben

New member
טוב, אז כנראה ששכחתי...

עבר קצת זמן מאז הפעם האחרונה שקראתי אותו. אין לי טענות לאף אחד, פשוט כואב לי שההגדרה הציבורית להשתמטות השתנתה
 

MetalSinagouge

New member
יש הבדל בין משוחרר עם סיבה למשתמט במרמה.

ולמרות זאת הבעיה שהזכרת עדיין רלוונטית. הבעיה היא, והנה זה מסכם את כל ההתנגדות שלי לכל הקמפיין המטופש הזה, שאתה תסחוב את האות הזה עד שלא תסביר שהשתחררת בצדק! וזו בדיוק הבעיה! הדחיפת אף הישראלית הטיפוסית הזו לעניינים של אחרים. אם חולה נפש קיבל שחרור, הרי שמוטב לו לשהות במוסד- וזה עניין בין הפסיכיאטר שלו ואליו בלבד. אם אדם בעל מחלה או מום מסויים לא רוצה לדבר על המחלה הזו עם מישהו זר (נניח מעסיק עתידי), הוא גם אמור לקבל זכות כזו. הקמפיין הזה בעצם "מפצה" על החובות שלא ממלאים המשתמטים על ידי לקיחת זכויות בסיסיות של אנשים שלא חטאו בדבר, וצריכים להכות על חטא לא קיים זה, אי השירות.
 

AKben

New member
צודק, אבל לצערנו הגבול מטשטש בימים אלה...

אתה צודק, ומה שכתבת מסכם בדיוק את מה שנראה כל כך לא צודק בקטע הזה. אני יודע שארגיש לא בנוח למסור למעסיק פוצנטיאלי הוכחה ששרתתי בצבא.
 
למעלה