חוות דעת על תמהיל וריביות

• פותח הנושא buj
  • פורסם בתאריך

buj

New member
חוות דעת על תמהיל וריביות

היי, בהמשך לפוסטים קודמים שלי - תזכורת
- משכנתא דרושה של 650K המהווה כ-58% מעלות הדירה (למגורים ולא להשקעה) הכנסה נטו של 19K. אין צפי לכניסת כספים בשנים הקרובות. זוג+2 ילדים קטנים. מכוונים להחזר ראשוני של כ-4300 ש"ח. נוכל לעמוד גם ביותר אחרי עליות המדד/פריים עבור ההחזר המייצג המאוחר יותר. התמהיל: 300K בפריים מינוס 0.95% ל-25 שנה 270K בקל"צ 5.80% ל-15 שנה 80K משתנה כל 5 שנים למשך 10 שנים ב- 1.8% (עוגן של 2.33% ומרווח של מינוס 0.53%) ההחזר החודשי כאן הוא כ-4550 ש"ח ואם נאריך את הפריים ל-30 שנה אז ההחזר יהיה כ-4300 ש"ח. אלו הריביות הכי טובות שקיבלנו אחרי שעברנו בלא מעט בנקים (לגבי הקל"צ - כמה בנקים לא הצליחו או הסכימו להתקרב לערך הזה). הרעיון בריבית המשתנה הוא - אני מאמין שסביר שנחסוך כ-50K ב-5 שנים והמסלול הנ"ל אמור להשאיר יתרה של 50K בתום 5 שנים. אז אפדה את המסלול והרווחתי את הריבית הנמוכה (גם בהוספת ההצמדה למדד של 3% שנתי). אופציה אחרת שהציעו לי היא במקום ה-80K במשתנה לקחת 50K בבלון חלקי בפריים מתוך טענה שכך אחזיר בסה"כ פחות עבור מסלול זה. אז מה דעתכם? תודה וחג שמח !

דעתי

תמהיל ממש מצוין. תשתדלו לא להאריך את הפריים וכמובן לקצר אותו עם תום 5 השנים הראשונות ופירעון המשתנה. אתה צודק לגבי נושא המשתנה במקרה שלך. אין טעם לקחת בלון במקום.לדעתי.

buj

New member
תיקונים ושאלות

ראשית, תודה אבנר על תגובתך (כמו גם תגובותיך לפוסטים קודמים). תיקון- ריבית עבור מסלול הפריים היא 0.93%- ולא 0.95%- . כדי להקטין את ההחזר החודשי לתחום ה-4300 ש"ח אני צריך להאריך את המשתנה (כל 5 שנים) מ-10 שנים ל -15 שנים. נאמר לי שהריבית שאקבל במקרה זה תהיה פחות טובה מ-1.8%. היתרון - הקטנת ההחזר החודשי בכ-200 ש"ח לתחום הרצוי. החסרון - בתום 5 שנים יתרת החוב במסלול זה תהיה 60K ולא 50K. לא ניתן להאריך את הפריים מעבר ל-25 שנה בבנק זה. כמו כן, שאלה כללית לגבי התחשבות במדד בחישובים - אם אני מניח מדד של 3% והריבית שאני מקבל מהבנק היא 1.8%, האם לצורך חישובי החזר חודשי ויתרת חוב (כלומר לוח סילוקין) אני יכול פשוט לרשום במחשבונים ריבית של 4.8%? אם לא, אז איך לחשב?

המשך...

1. התיקונצ'יק בפריים לא משנה את דעתי הבסיסית -תמהיל מצוין וגם ריביות ראויות. 2. לא הייתי חושש להגדיל את המשתנה ל-15 שנה ואמיתית זה לא אמור להעלות את הריבית, אבל גם במחיר עליה של 0.2-0.3 בריבית לא הייתי חושש מאחר וממילא מדובר במסלול שמעשית צפוי להיות קצר ולהגמר פחות או יותר תוך 5 שנים. כל 0.1% שייקרו לך את הריבית שקול כלכלית במונחי מזומן לנזק של 300 שקל, לא דרמטי בכלל. 3. לגבי שאלתך על המדד - בפשטות התשובה היא שכן, 4.8% יהיה אמדן מקורב מאוד למציאות. מתמטית זה מעט יותר בשל הריבית דריבית - כלומר, זה 1.018*1.03=1.0485, כלומר 4.85%.

תיקון קל ל-3

ליתר דיוק עשיתי לך חצי דרך בחישוב. בפועל כל הריביות בכל המסלולים הינן ריביות נומינליות ולא אפקטיביות. כלומר כשאומרים לך ריבית של 1.8% לשנה זוהי הריבית הנומינלית שנגבית בצורה חודשית, 1/12 מריבית נומינלית זו. במלים אחרות החישוב של הריבית האפקטיבית, לפני הצמדה למדד, הוא 1.0015 בחזקת 12 (12 חודשים), קרי 1.01815, ואת זה אם תכפיל ב-1.03 תקבל את הריבית האפקטיבית המדוייקת יותר שהינה 4.87%.

Mushon8

New member
תוכל לפרט בבקשה לגבי-

מאיזה בנק? סניף? האם סיבוב הבנקים כלל איסוף הצעות בלבד, או שגם עימות עם הצעות מבנקים מתחרים? אפשר גם במסר... תודה מראש!

למעלה