חוזה בין חברים של שנים.. איך?

חוזה בין חברים של שנים.. איך?

היי הסיפור שלי הוא כזה: אני שותף בחברה שנמצאת כרגע בתהליכי גדילה לאחרונה, בשנתיים האחרונות נפתח העסק (העוסק במיזמי אינטרנט) , ועד עכשיו היינו בהתהוות וניסינו כל מיני פרויקטים שעלו וירדו , אך כסף ממש לא ראיתי מזה עד כה. הדיל שלי היה עם השותפים שלי זה שאני מתעסק בקטע הטכני (כל הבנייה של האתר ותיכנות וכאלה) והם בקטע הכספי , הניהול והכל... בכל מקרה, אני יודע שזה אולי "טפשי" שלא עשיתי את זה קודם, אבל החלטתי שהגיע הזמן לעשות חוזה מסודר, עד כה יש לי על נייר ממש בקטנה זכרון דברים מאוד קטן וזה כבר לא מספק יחסית לעסק שמתחיל לתפוס תאוצה וגודל.. השאלה היא, איך אחרי שנתיים יושבים עם מישהו ומתחילים לדבר על זה? זה קצת כזה כמו זוג נשוי שצריך להתחיל לדבר על מה יקרה אם יפרדו... וגם מה נהוג? לבוא לדבר על זה עם משהו מוכן כבר וגמור מהצד שלי שנעשה על ידי עורך דין? או לבוא רק לדבר ולקבל הסכמה? או לתת לו את הזכות להיות הראשון שמביא חוזה לטובתו ? או לבוא ולרשום קודם בנקודות על מה חשוב לי ולהסכים? איך כדאי הכי לעשות את זה? ואם יש לכם טיפים למה חשוב לשים בחוזה של שותפים מהסוג הזה, אשמח לקבל עצות קטנות חשוב לציין שהיחסים שלי עם השותפים הם מעולים והם ממש כמו משפחה שלי, אולי בגלל זה לא הרגשתי צורך לעשות חוזה שכזה...
 
הסכם שותפות

לא אוכל לייעץ לך "איך יושבים עם מישבו ומתחילים לדבר". זו שאלה של יחסי אנוש ולא עריכת דין. מה שכן אוכל ליייעץ לך זה לא לסמוך על עיצות באינטרנט. "עצות קטנות" משמען סיבוכים גדולים כשהכסף יגיע. למצוא מה צריך להכנס בהסכם שותפות אפשר בקלות באינטרנט (בעיקר באנגלית). לנסח את זה זה קשה הרבה יותר. אתה צריך לשכור עו"ד, לשלם לו כסף ושייצג אותך על הצד הטוב ביותר. אפשר לעשות רק חצי עבודה, אבל נדמה לי שאף אחד מהיועצים כאן בפורום לא יתן ידו לחצי-עצה-מקצועית.
 
כמו שיורם כתב

רק הייתי מוסיף שלגבי השאלה איך להסביר לשותף שמיזם לא מנהלים כמו חנות מכולת שכונתית, אולי תרצה לפנות לפורום יזמות וניהול העסק בתפוז.
 

John the Savage

New member
אם יורשה לי לומר מילה או שתיים

לגבי הצד של יחסי האנוש דווקא. אמנם זה לא הנושא של הפורום אבל אם כבר שאלת ... לדעתי, עד כמה שאתם חברים טובים ומסתדרים מצויין והכל, עדיין כדאי להיות זהיר וטאקטי בדרך הצגת החוזה. עצם עניין הצורך בחוזה הוא לדעתי מאד מובן כי כמו שמישהו אחר אמר - חברה זה לא חנות מכולת. עד עכשיו שיחקתם ועכשיו אתם הופכים לעסק רציני כך שפניה לערוך חוזה ברור ומסודר שיסדיר את היחסים בין השותפים (ולא מדובר רק על מקרה בו מישהו מחליט לעזוב אלא גם על דבים הקשורים לניהול השוטף של העסק). העניין העדין הוא לא עצם הצורך בחוזה אלא הצורה בה מציגים אותו ומשתפים את האחרים בתהליך. אסור לך בשום פנים ואופן להגיע עם משהו מוכן וגמור מהצד שלך. אם תגיע ותגיד להם "חבר'ה, הגיע הזמן שנערוך חוזה בינינו ... ואפרופו חוזה, במקרה יש עלי חוזה, עכשיו רק תחתמו למטה ..." אני יכול להבטיח שכמה שאתם חברים טובים התגובה לא תהיה חיובית במיוחד. אם תבוא ותעלה את הנושא ותשתף את כל שאר השותפים בתהליך ההחלטה על סעיפי החוזה, זה יתקבל בצורה הרבה יותר טובה. לאחר שסיכמתם על עיקרי החוזה ביניכם ניגשים לעורך דין שיהפוך את כל זה לחוזה מסודר ואולי גם יעלה נקודות נוספות שדורשות התיחסות שלא חשבתם עליהן.
 
זה בדיוק מה שהתכוונתי

על היותר הקטע של איך להראות את זה בצורה טובה, ולא להפחיד אנשים מלעשות את זה... כי באיזה שהוא מקום אתה ואמר לבןאדם שמע אני לא מאמין לך אז בוא נעשה חוזה...
 

John the Savage

New member
ממש ממש לא

אתה ממש לא בא ואומר להם "אני רוצה חוזה כי אני לא מאמין לכם". גם אם אתה סומך עליהם במאתיים וחמישים אחוזים בעיניים עצומות, עדיין יש צורך בחוזה בכדי להסדיר את היחסים ביניכם בניהול העסק. למעשה, גם כיום קיים חוזה ביניכם גם אם הוא לא חוזה בכתב. העניין הוא שכל עוד החוזה הוא בעל-פה, הרבה מאד עניינים נשארים לא ברורים ומעורפלים. המטרה של עריכת חוזה בכתב היא להגדיר את כל מערכת הכללים ביניכם בצורה חד משמעית יותר ולא להשאיר דברים מעורפלים. גם אם אתה סומך עליהם לגמרי עדיין חוזה כתוב ומסודר חיוני בכדי למנוע אי הבנות בעתיד.
 
לחוזה בכתב יש יתרונות

אחד היתרונות שלו הוא בכך שהוא מאפשר למישהו אובייקטיבי לבחון מה הוסכם ומה לא הוסכם. כאשר אחד הצדדים אומר אני הבנתי יום והשני אומר אני הבנתי לילה, אדם אובייקטיבי יכול לבחון את הטקסט ולקבוע מה הפרשנות הסבירה שלו. דבר נוסף הוא שאנשים לא תמיד זוכרים דברים באותו האופן. במיוחד כאשר הדבר מורכב וחולף פרק זמן ניכר. דיבורים עפים ברוח, כתובים נשארים וזה דבר שידוע כבר אלפי שנים.
 
למעלה