חוזר ל-רוז

ferdinand

New member
חוזר ל-רוז

נדמה לי שלא דברנו על זה פה. לגבי עצמי אני יודע - מתוך התחושה של - מה כבר אפשר להגיד. מה כבר אפשר להוסיף. כמה כבר אפשר לטחון את זה. מודה גם, שעם כל הזעזוע, עם כל עצמת התחושות שהסיפור הזה מעלה - קיימת בי הרגשה של ריחוק, זה "סיפור-מהעיתונים/טלויזיה...". די מתחילתו הסיפור הזה סיקרן את הקטן (כלומר האמצעי, הסנדויץ' - כיתה א') בכל פעם שראה את התמונות שלה בעיתון, שאל מי זו הילדה הזו. מודה - שהתחמקתי מתשובות. רק היום משום מה, הוא נתקל בתמונות מהעיתון של סופהשבוע - התמונות של התיק האדום, וגם תמונה של התינוקת הודיה קדם (שנרצחה לפני כחמש שנים בידי אביה) "מי זה התינוק הזה" הוא שאל, "מה קרה לו?... זו רוז כשהיתה קטנה?" "מי זו רוז" שאלתי אותו, נדהם מכך שהוא מכיר את השם, נדהם מהקישור שהוא עשה. "זו רוז." הוא הצביע ללא היסוס על התמונה שלה, בצד הכתבה (מכתב של רוני קודם, אמהּ של הודיה לרשויות הרווחה) טוב נו - לא פלא שהוא עשה את הקישור הזה. ניסיתי להבין מה הוא כבר יודע, אבל כנראה שהרתיעה שלי לעסוק בנושא הזה, הדביקה גם אותו, ומהר מאוד כבר נוצרו גירויים אחרים, ש-"עזרו" לשנינו לחמוק מההתמודדות הזו. אני לא הראשון שתוהה: איך לעזאזל מסבירים דבר כזה?! הוא כבר נתקל, יודע שיש רוע כזה או אחר בעולם. שה-"עולם" לא תמיד הוגן, שיש חוסר צדק. הוא כבר יודע שלא תמיד הנשיקה של אמא/אבא מעבירה את הכאב. אבל איך מסבירים לילד, שעדיין בונה את מערך המושגים שלו על החיים ועל העולם, שכל דבר נוגע בו, שמכל פיסת מידע על החיים הוא עושה השלכה על עצמו. איך מסבירים, מושג כזה, שלא אמור בשום אופן להיות חלק מעולם המושגים שלו (ושל אף אדם) איך מסבירים שקיימת אפשרות כזו - שהמקום הזה, הכי בטוח, הכי אוהב, הכי אמפטי, הכי מקבל לא רק שיכול להיות מצב שהמקום הזה לא יצליח להגן - אלא שהמקום הזה יכול להוות סכנה בפני עצמו. איך אפשר להגיד את משפט הזה: "התינוקת הזו, אבא/אמא/סבא שלה הרג אותה!"
 

Master Stav

New member
שאלו אותי

לא ידוע מה לומר ... אני עדיין בהלם מהסיפור חושבים שאצלנו זה לא יקרה והנה פה ממש ליד הבית המיפלצת מרימה את ראשה ופוגעת מחבק אותם לכם זה לא יקרה אני מבטיח לעצמי ? אלוהים אדירים מי אמר שמותר האדם על הבהמה ?
 

schlomitsmile

Member
מנהל
"איך בנאדם מסוגל לזוועה כזאת? והאם אני בסכנה? מה זה אומר לגביי ולגבי חיי?" שאלות מעיקות, שהסיפור של רוז מעלה, אצל מבוגרים וילדים. ואיך עונים לילדים, כשעדיין לא ענינו לעצמנו? שאלה שאלתית... אני כבר קצת "משופשפת" עם השאלות האלה, כי אצלי ואצל משפחתי, הן קיימות מזמן, בהקשר אחר. לילדים שלי יש אמא שהיא דור שני לשואה, ואבא גרמני. לכן השאלות האלה כבר לא חדשות לנו... נראה לי, שהכיוון יכול להיות, כמובן בהתאם לגיל ולשלב ההתפתחותי של הילד, משהו כזה: האנושות היא רב-גונית. יש בה כל הטווח מהאם תרזה עד אייכמן ואמון גת (אחד ממפקדי מחנות הריכוז הסדיסטיים ביותר, הונצח בסרט רשימת שינדלר). באנשים שפויים, יש מנעד מדגמי מזה, מנעד שלא מגיע לאף אחד מהקצוות האלה. אבל פה ושם, יש אנשים, שההצטלבות של מצבם הנפשי,עם נסיבות חייהם, מביאה אותם לתהומות אכזריות. בתרגום לגיל 6, זה אולי יוצא משהו כזה: יש בעולם אנשים טובים כ"כ, שהם עסוקים כל הזמן בלעזור לאחרים. יש גם כמה אנשים שרק רוצים לפגוע. רוב האנשים, לא כ"כ רעים, וגם לא כ"כ טובים. אם קורה, שבנאדם מאד חולה בראש נתקל במצוקה גדולה, ואף אחד לא שם-לב ולא עוזר לו, הוא עלול לבצע מעשים איומים. בשביל שזה יקרה, כל התנאים האלה צריכים להצטבר, מה שכמעט אף פעם לא קורה. הסיפורים האלה קיבלו פירסום גדול, בגלל שהם כ"כ יוצאי דופן (מסר מרגיע).
 

hag70

New member
לא חושב שאפשר../images/Emo4.gif

לכן לא חשפנו את הילדה לזה. גם ככה אין עיתונים בבית ואנחנו לא רואים ערוצי חדשות אז זה לא רלוונטי. משום מה היא לא נחשפה לזה מחוץ לבית אז הנושא לא עלה בכלל. לא חושב שיש אפשרות להגיד לילד שהורה של ילד אחר הרג אותו. זה מערער את הבטחון הכי בסיסי של הילדים לא? לא קל
 

schlomitsmile

Member
מנהל
רובנו לא חיים בסביבה מוגנת כ"כ הילדים נחשפים לזה, אם נרצה או לא נרצה, כמו שפרדיננד תיאר. אז השאלה היא, איך להתמודד עם זה, אחרי שהילד נחשף בניגוד לכוונתנו. וזה מתקשר לשאלה רחבה יותר- החשיפה התקשורתית הזאת, לא מצטמצמת לסיפור הזוועה הזה. הילדים שלנו, נחשפים לפנים המבהילים של עולמנו, הרבה יותר משאנחנו נחשפנו בגילם, ולנו יש הרבה פחות שליטה על זה מלהורינו בזמנם. לכן, אנחנו צריכים לפתח דרכי התמודדות חדשות, למצבים שכאלה, וכדאי לנו לחוב על זה מראש, לפני שנופלת עלינו הפצצה. שלא לדבר על זה, שלפעמים הם נחשפים ללא ידיעתנו, וגם זו סוגיה סבוכה בפני עצמה.
 
למעלה