חולי אלצהיימר יכולים להצביע ? מה דעתכם?

אירילה

New member
חולי אלצהיימר יכולים להצביע ? מה דעתכם?

באינטרנט הופיעה ידיעה מאוד מעניינת - חולי אלצהיימר יכולים להצביע .האמנם?
נניח מתוך הכתבה שאכן מותר להצביע והדבר נתון להחלטתו של יו"ר הקלפי , האם אין כאן דבר פסול? האם נתינת זכות הצבעה לחולה אלצהיימר היא אתית? האם יש לחולה את היכולת באמת להחליט עבור מי יצביע? ואם אכן יצביע , האם יצביע לפי צבעו של הפתק? האם יצביע לפי רצון המלווה?
כתבה מאוד מעניינת שמעלה גם תהיות רבות בכל הקשור לניצול ומוסר ,הייתי מרחיק לכת ואומר באותה הנשימה שזה בדיוק כמו לכתוב שגם למתים יש את הזכות להצביע.
אני מניח שרובכם חושבים שאכן לא ראוי לתת זכות הצבעה לחולי אלצהיימר , ממש כפי ששיקול הדעת אינו קיים יותר אצל החולה ואתם הפכתם לאפוטרופסים ובדיוק כפי שנשלל רשיון הנהיגה ואתם בעצם הפכתם לפה של החולה.
מעניין לשמוע את דעתכם ובמיוחד אם יש כאן מישהוא שאכן חושב מקום לתת לחולה אלצהיימר להצביע.
הבמה לרשותכם.
תודה
גרשון

גרשון, נכנסת לנישה מאוד עדינה....

חולי האלצ' לא יודעים להחליט מה ללבוש אז ניקח אותם לקלפי,
לדעתי ברגע שהמחלה מתפרצת צריך לקחת להם את הזכות להצביע לנהוג וכו'...
בבחירות האחרונות לפני 4 שנים, טובי עוד הלך וכמובן היה חייב להצביע, אז לקחנו אותו, כבר ידענו שהוא חולה, אבל בשביל השקט התעשיתי עשינו את המאמץ וירדנו למתנס השכונתי 2 בנינים מהבית, והחויות היו ממש לא נעימות, לא מאחלת לאף אחד לעבור חויה כזאת,
אז טוב שזה מאחורינו והוויכוח יכול להדחות לעוד כמה שנים (אני אופטימית).
לילה טוב,
ניצה.

לדעתי זה תלוי במצב החולה

חולה דמנציה בתחילת דרכו, עדיין יודע כמה דברים ולא צריך לשלול ממנו את זכות הבחירה.
ברור שיש בעייה אם אינו יכול לבחור את הפתק המתאים, אך יש לכך פתרון, כי אם הוא מוכר כנכה, אפשר לעזור לו לפי החוק.
הסוגיה הזו עלתה גם לגבי אנשים עם מוגבלות, אנשים עם פיגור שכלי וכו', גם שם יש להתחשב ברמה השכלית של האדם המוגבל ולא לפסול אותו מראש.
דש לאורית ותעדכן אותנו מה שלומה
להת, טובה

על זכות ההצבעה

אני חושבת שהרציונל מצוין מבחינת ההכלה החברתית והנגישות אליה אנחנו שואפים (של חולי אלצהיימר ושל אנשים עם צרכים מיוחדים בכלל).
בגלל יכולת השיפוט הנמוכה של חלק מהחולים, חשוב לפקח שלא יהיה ניצול לרעה של מצבם.
ענבר

טילי66

New member
בחירות

במחלקה של אישי שני תושבים הלכו להצביע אם זה בסדר או לא קטונתי להחליט הם היו מעודכנים וביקשו ללכת.חזרו מאושרים תמי

אירילה

New member
תמי , לדעתי זו שאלה של מוסריות

ישנו את הרציונל שאומר שהחולה כבר אינו מסוגל להיות בר סמכתא , אם כן למה אנחנו ממנים עצמנו להיות להם אפוטרופסים כבר בתחילת דרכם? מה זה נקרא מעודכן? מי שכבר שוהה במוסד הוא מעודכן?
לדעתי זו שאלה של מוסריות ,אז החולה הצביע וחזר שמח , שמח למה?כי בחר , כי פשוט באותו הרגע שרתה עליו השמחה?
ובכלל מנהל הקלפי הדבר נתון להחלטתו ,האם הוא מומחה של אלצהיימר? הנושא הוא לעג לרש ,אנחנו כן מכבדים את יקירנו , אבל להצביע בבחירות??? צריך להיות מציאותיים ולא לתת לרגש לגבור על ההגיון.
לילה טוב
גרשון

יום הבחירות בבית האבות של אמא

הגברת שעושה עם הקשישות עבודות ותעסוקה, שבדרך כלל אינה עובדת בימי שלישי, הופיעה לעבודה כרגיל כדי לעשות תעמולת בחירות מגעילה ל-"ג". (אם לא תצביעי ג' יוציאו את הילד שלך מהישיבה והוא יאלץ ללכת לעבוד! לנים שהילד הצעיר ביותר שלהם כנראה כבר סבא או לפחות אבא לילדים גדולים). היו שם 2 בחורות שהחזיקו את תעודות הזהות של חלק ניכר מהקשישות והן פשוט לקחו אותן לקלפי ושמו להם במעטפה ג'.

אירילה

New member
זה שאמרתי , מוסריות ואתיות

שלום לך , תודה על הברכות וכיף לשוב ולראות שלאט לאט חוזרים לפורום.
גרשון

daniel4949

New member
מעניין איזה מקום זה?

מה השם של המקום הזה ,מעניין אותי ...

ענתי44

New member
אמא הצביעה

כבר כתבתי פה בפורום בבחירות בעבר. והשנה , גם השנה, למרות הדרדרות מבחינת האלצהיימר היא עדיין יכלה להצביע הגם שמאוד התלבטתי לפני. פוסט שכתבתי בפייסבוק

יום הבוחר.אמא שלי רקדה כל הלילה הורה בכ"ט נובמבר, שירתה בצה"ל וצעדה במצעד צה"ל הראשון, עמדה בתור בתקופת הצנע וכמובן, היתה מעורבת כאזרחית במדינה והקפידה להצביע בבחירות. אני חושבת שהיתה לה זכות הצבעה כבר בהצבעה הראשונה. מאז חלתה באלצהיימר כל בחירות אני מתלבטת אם זה ראוי ואם להטריח אותה לקחת חלק בבחירות. בבחירות לכנסת ה- 17 שאלתי אותה והיא אמרה "כבר הצבעתי" ולא הצביעה. אבל בבחירות המוניציפליות, כשחזר...תי מהקלפי והיא שאלה איפה הייתי וביקשה להצביע גם. לקחתי אותה. היא בדיוק ידעה בעבור מי היא רוצה להצביע. חולי אלצהיימר צריכים להכנס לקלפי לבד. לא תמיד זה אפשרי כי גם אם אמא ידעה את מי היא רוצה לבחור הבחירה של הפתק הרצוי משלל הפתקאות בלתי אפשרי. מאחר שאמא על כסא גלגלים ואינה מסוגלת פיזית לבצע את הפעולה מותר להיכנס איתה. לפני שבחרה לראשות עיריית אשדוד ניסיתי בבית לשכנע אותה להצביע כמוני לסרי סיפרתי לה שהוא שירת בחיל הים כמו אבא שלי " אז מה?! " היא ענתה, אמרתי לה שהוא דוקטור והיא ענתה "אני לא חולה" ( לפעמים נדמה לי שהיא צלולה יותר מכולנו ) היא ראתה שאני לוקחת את הפתק של צילקר הנידה ראש בהסכמה. ככה גם בבחירות לכנסת ב-2009 היא רצתה להצביע עבור גולדה מאיר. אמרתי לה מי היום במפלגה של גולדה והיא הסכימה, זיהתה את האותיות של העבודה והראתה לי ביד. היא יודעת שאני מצביעה אחרת. ואפילו שהיא אוהבת מאוד את אילן גילאון. היא ידעה עבור מי היא רוצה להצביע. הפעם מאוד התלבטתי אם לקחת אותה. היא אומנם יודעת , בדרך כלל מי ראש הממשלה ולעיתים מגיבה על הפוליטיקה בארץ אבל, בכל זאת, עברו 4 שנים והאלצהיימר התקדם אצלה. לא היה לי ברור אם היא מבינה עד הסוף את המשמעות של הבחירות. אמרתי לעצמי שאם ירד גשם אני לא אקח אותה. אבל היה יום שטוף שמש והיא רצתה. שאלתי אותה עבור מי היא רוצה להצביע " מי יש לך?" היא שאלה, בדיוק כמו שהיא שואלת לגבי מה יש לאכול. סיפרתי לה על כל החדשים והיא הביעה דיעה " הדתיים עיזבי אותי מהם" וראש הממשלה הזה אני לא רוצה. כמובן שבסוף החליטה שמפאי זה המפלגה שלה. רגע לפני הכניסה לקלפי ראיתי שהיא לא ממש מבינה איפה היא ולא הייתי בטוחה אם כדאי שתצביע. אבל היא רצתה. הראיתי לה את הפתק. שאלתי אותה אם היא רוצה את זה או משהו אחר. היא אמרה כן מוחלט. אבל אני לא בטוחה אם הבינה או סתם סמכה עלי. רציתי שתכניס את המעטפה לקלפי אבל היא כבר היתה בשלה של "היינו" אחר כך לקחתי אותה לקניון לאכול ולבלות איתי. זו היתה טעות. כל אשדוד היתה שם. עמוס. יום הבוחר או יום הקונה? חצי שעה חיכינו למעלית לרדת לקומת המזון אבל היה עמוס. אני לקחתי אינסולין ועבר יותר מידי זמן כבר הרגשתי חולשה. בכלל אני שונאת מקומות הומה אדם, למעט בכדורגל. אז התחלתי ללכת ליציאה. בדיוק לפני היציאה ראיתי 2 מקומות בצד בבית קפה שחיכו לנו. אז אמא רצתה במקום אוכל עוגת גבינה וקפה ואני הזמנתי כריך והתענגנו על הטעם המשובח והשירות הטוב והידידותי. בדרך חזרה הביתה היא כבר כעסה עלי "תסתמי את הפה" אמרה לי כשאמרתי לה משהו. אני לא יודעת אם קשה לה מידי הבילוי הזה והמון האדם. או שזה בגלל שזה קרה בצהריים והיא היתה עייפה. אני גם לא בטוחה שהשבתון הזה לבאי מרכז היום, בעיקר הסיעודיים הוא מוצדק. אז העם וגם אמא ואני בכללם, אמר את דברו. ואני רק מאחלת לעצמי שאמא תהיה באותו מצב בבחירות הבאות

אירילה

New member
היי ענת, בוקר טוב

אצל אמא שלך זה קצת אחרת, קראת כאן דוגמא של אפס שתיים על עובדת שהחזיקה בתעודות זהות של חולים, גם אני לא בטוח שמי שילווה את החולה יהיה אובייקטיבי ויכניס את פתק ההצבעה עפ״י רצונו ולכן אני סבור שצריך המחוקק לחשוב על שינוי בחקיקה, אפשר גם לעשות הקבלה לגבי אוטיסטים בדרגה קשה, האם אפשר לסמוך על כושר השיפוט והיכולת להצביע?
אלו הן שאלות מאוד מוסריות, ואם כל הרצון העז שלנו לשמור לחולים את הזכות האלמנטרית הזאת להצביע, עדיין נשאלת השאלה ב הא רבתית , האם המלווה יכניס את פתק ההצבעה שהחולה ירצה או מה שהמלווה ירצה והאם יש לתת לחולה להצביע ולו רק שייקח את אחת הפתקים ללא ידיעה ויכניס למעטפה?
למחוקק צריך להיות פתרונות, או שמא לא חשב על כך.
איה יופי לראותך כאן שוב
שבת שלום חמימה ושקטה
גרשון

ענתי44

New member
אני מניחה שיש גם בני משפחה

ששמים לעקירם את הפתק הנכון. גם אני סבורה שצריך לבדוק טוב אם האדם בכלל מודע להצבעה. וזו אכן שאלה מוסרית. ואין לי ספק שביום בו אמא לא תבין יותר, והימים האחרונים קצת לימדו אותי איך זה יהיה בבוא היום המר הזה, אני לא אקח אותה אל הקלפי.
באשר ליוזמת המחוקק אין לי ספק שהמצב יישאר ככה ולא רק4 בשל סוגיות אתיות אלא בעיקר בשל "קולות" ואם יש מקרים עליהם שמענו ש"מתים" הצביעו אז בטח ובטח חולי דמנציה.

hregev10

New member
גרשון שלום וברוך שובך לפורום

שמחתי ששוב חשבת עלינו ובאת להחיות את הפורום שאתה כל כך מרגיש שייך אליו.

נעצבתי לשמוע על הנפילה של אורית ועל הנזק שקרה לה, כאילו שהיה חסר לה, אבל עם בעל נאמן כמו שיש לה אני בטוחה שהיא תחזור לעצמה וההמשך יהיה הרבה יותר טוב.

אני מקוה שהפורום יחזור להיות כמו שהיה ולחדשים יהיה יותר קל מאשר היה לנו הותיקים,
להתראות חני

אירילה

New member
היי חני ,איזה כיף לפגוש שוב אתכם כאן

אין לי שום ספק שהפורום יתעורר וכרגע הוא גם בהתעוררות ,בעזרתכם נוביל את הפורום קדימה.
תודה על המחמאה ,אבל ככה צריך להיות לא? התחתנו גם לטוב וגם לרע.....
שבוע טוב
גרשון

למעלה