חומצה אורית גבוהה

roei2113

New member
חומצה אורית גבוהה

שלום לכולם,

אני בן 29 ולפני שלושה חודשים בערך עשיתי בדיקות דם שגרתיות ונמצא שהערך של החומצה האורית שלי עומד על 8.2. עקב כך הופניתי לדיאטנית. לאחר 3 חודשים שבהם מילאתי אחר הוראות הדיאטנית ולא נגעתי בבשר אדום, לא איברים פנימיים ומעט מאד אלכוהול ירדתי 5 קילו כיום המשקל שלי הוא 81 וגובה 1.82 (BMI תקין) עשיתי בדיקות דם חוזרות והערך של החומצה האורית עלה ל 8.5 (המדדים האחרים שנבדקו כמו כולסטרול וטריגליצרידים השתפרו). וכעת יש לי כמה שאלות:

1. האם יש לי סיכוי מוגבר לפתח גאוט בעתיד? האם ניתן להעריך סיכוי זה?
2. למה ערכי החומצה האורית לא ירדו למרות השינוי הקיצוני בדיאטה? (כלומר איך הגוף מייצר עוד חומצה אורית עם פחות חלבון בדיאטה?)
3. לפעמים אני מרגיש תחושות מסויימות בצדדים המדיאלים של הבהונות של הרגליים כאילו הן קופצות ונתפסות מה שגורם לכאב, אני פשוט מושך את הבוהן לכיוון מעלה (extension) וזה עובר, האם יש לזה קשר?
4. האם אסור לי לשתות אלכוהול לחלוטין?

תודה!

היפראוריצמיה

תשובות לשאלות:
1. כן, אנשים עם רמות גבוהות של חומצה אורית (היפראוריצמיה) נמצאים בסיכון מוגבר לפתח גאוט או אבנים בדרכי השתן (אבנים בכליות). הסיכון לפתח גאוט בקרב אנשים עם רמות חומצה אורית כמו שלך הם בערך 2% במהלך חמשת השנים הבאות.
2. הדיאטה משפיע באופן חלקי בלבד על רמות החומצה האורית. חלק ניכר מרמות החומצה האורית נקבע על ידי קצב יצור שלה בגוף (רוב החומצה האורית נוצרת בגוף בעת פירוק חומצות גרעין יותר מאשר בספיגה מהמזון) וגם על ידי קצב הפינוי של שתן (הוא איטי יותר ברוב האנשים עם היפראוריצמיה). לכן דיאטה משפיע רק חלקית על רמות החומצה האורית.
3. אין כנראה קשר בין היפראוריצמיה לבין תחושה מוזרה בבוהנות. גאוט מתבטא בכאבים עזים, נפיחות, אודם וחום מקומי במפרקים כמו במפרק של בסיס הבוהן.
4. שתיית אלכוהול מסוג בירה ומשקאות חריפים (וודקה, ויסקי) יכולה לגרום להופעה של התקף גאוט למי שכבר סבול מהמחלה. אם אין לך גאוט אלא רק רמות גבוהות של חומצה אורית בבדיקות דם בלבד, אז אין מניעה משתיית אלכוהול במידה.

בברכה,
ד"ר אורי ארד

למעלה