חומר למחשבה- פתוח לדיון:

n i v m

New member
חומר למחשבה- פתוח לדיון:

אני רוצה להציג לכם מצב שאני נקלע אליו בחיי היום יום ואני מניח שגם חלקכם נתקלים בו. יש מצב שבו אנחנו תקועים בדילמה קשה, שנוגעת בקונפליקט, בין מוסר לבין צביעות, בין 'להיות אנשים טובים' ובין להיות גזענים בתוכך ומלאים בסטראיוטיפים, בין לרמות את עצמך ולרחם על האחר, ואולי בכלל בגלל שאתה איש טוב ועשית למישהו את היום... ובכן, על מה אני מדבר אתם שואלים... כל בוקר בדרך לבית ספר, אני רואה אותו. את אותו עובד עירייה, שכמובן גם עכשיו ניסיתי לייפות את עבודתו כ- מנקה רחובות. הוא הולך כל בוקר עם הסמרטוט הזוהר שכתוב עליו "עיריית כפר-סבא", ומתחתיו- כלום. רק שערות החזה הלבנות שלו. הוא צנום, מבוגר עם שיער שיבה. אני לא יכול לשער מה עם משפחתו וחיי החברה שלו. כל בוקר אני נתון לאותו קונפליקט- להגיד לו 'בוקר טוב'? "איזו שאלה, אני חייב, תראו אותו- עם הסמרטוט הזה שלו שמכסה חצי גוף, מי יגיד לו 'בוקר טוב' אם לא אני...". "אני לא מאמין למה שאמרתי הרגע, אני פשוט בנאדם מגעיל, אני לא צריך להגיד לו בוקר טוב! לנהג מונית שעומד עם מכוניתו בפינת הרחוב אני אומר 'בוקר טוב'? הרי גם הוא עובד ציבור לא? לעוברים והשבים אלו עם החליפות והמזוודות אני אומר 'שלום'? הרי גם הם רק עושים את עבודתם..." אלו בערך המחשבות שעוברות בראשי, כמובן שכאן הם מוקצנות. לאחר שהבנו מה הקונפליקט הנ"ל, השאלה היותר חשובה לדעתי, היא- 'מדוע אנחנו בכלל חושבים על זה?'. המוח האנושי המורכב והמלא פאקים שלנו, איך הוא מעז בכלל לתת לי לחשוב על זה? הרי רק אנשים צבועים וחסרי כל רגש יעזו לחשוב על כזה דבר... אני לא בא לקבל תשובה, ואני לא חושב שיש תשובה ברורה לעניין, כי עצם המחשבה נותנת לך כל כך הרבה... עכשיו, בנינו, האנשים שלא חושבים על זה- הם אלו שמתנהגים לא בסדר, או כל אלו שכן? כמובן שאני יודע את התשובה, אבל זאת על-מנת שאוכל להמחיש לכם את הרגשתי. לכל אדם יש בתוכו את יצר הגזענות(בלשון המעטה), כמה שנגיד שלא וכמה שנצהיר שאנחנו אנשים בעלי שיוויון ומוסר, אנחנו לא כאלו ב-100%, בהחלט לא. אולי גזענות היא לא המילה, אולי...לא עולה לי מילה כרגע. שתדעו לכם- המוח הוא כלי מסוכן ביותר, יותר מהפה, ויותר מהידיים, מה שטוב בו, זה שאתה יכול לשלוט בו, ואתה יכול לרצוח מישהו אבל אף אחד לא יידע, חוץ ממך, אתה יכול להשמיד אוכלוסייה שלמה, והחיים ימשיכו כרגיל. עצם המחשבה על הקונפליקט מעלה בי ערעור לגביי אישיותי, מחד- כנראה שאני היחיד שאכפת לו בעולם הזה, מאידך- יצר 'העילוי' שלי מעל אותו אדם, אני- מגיע מבית טוב, מקבל את הכסף שלי ליומולדת, יוצא לסנוקר והולך ל'בארבי' לפחות פעם בחודש לראות את הפייבוריטים שלי, אני- יכול ללכת לי בשקט ולא לדאוג למה שאני יאכל בצהריים, אני- חרא של בנאדם. "יש אנשים שמצפונם נקי, וזאת משום שלעולם לא השתמשו בו".

היי ניבם (תגובתי - התרבות בישראל)

אני לא חושבת שאתה חרא של בן אדם - לפחות לא מתוך מה שסיפרת כרגע.
יש משהו מעניין בסיפור שסיפרת, על הקונפליקט הזה - אם להגיד בוקר-טוב ככה, או לא. אני מבינה את הקונפליקט לגבי הגזענות, והבדלי המעמדות, אבל רוצה להוסיף לך עוד משהו - שקשור בתרבות שלנו בישראל. כשהייתי באוסטרליה, שמתי לב שאנשים נהגו לברך זה את זה לשלום בכל מקום. אנשים זרים לגמרי אמרו לי שלום ברחוב. לא משנה מי אני ומה המעמד שלהם או שלי. בפריז, לעומת זאת, גם שם אמרו שלום - אלא שזה היה שלום אחר. מאד מאופק. מאד מנומס. יכולת להרגיש את ההבדל בין שלום למנקה בבניין לבין שלום לדייר בבניין. בישראל - לא אומרים שלום. אתה אומר שלום למי שאתה מכיר. נקודה. ככה זה פה. כלל הנימוס הזה, כמעט ולא קיים כאן. מה שאני כותבת כאן הוא לא כדי לתת לך דלת פירצה החוצה, אלא להפך: אם העניין הזה באמת מפריע לך, אז תשנה. תתחיל להגיד למנקה הרחובות בוקר טוב, ואחרי שבוע (נניח), תבדוק עם עצמך איך אתה מרגיש עם זה. אם טוב - אז תמשיך. מאד קשה לקבוע עמדה , לפני שניסינו משהו, וליפול ישר להלקאה עצמית (אני חרא, אני גזעני, אני יוצא לבארבי והוא לא..) זה ממש חבל וביזבוז אנרגיה. תנסה, ותגיד מה יצא.

n i v m

New member
להבה ירוקה!

קודם כל - שלום! אני שמח להצטרף לפורום. את יכולה לקרוא לי ניב... הבעיה בנושא הה היא לא עם עצמי וההרגשה שלי...אני יכול לחיות עם העובדה שאני בסדר/לא בסדר. אבל מה הצד השני מרגיש שמישהו נאלץ להגיד לו שלום מתוך דעות קדומות או מתוך רחמים ולא מתוך העובדה כמו שנתת את הדוגמא באוסטרליה. כמובן שבארץ זה שונה, תרבות ביאזרית הרבה יותר, אבל העניין הוא מה הוא מריש ולא מה אני מרגיש. אני חושב שאנשים שחושבים על זה מספיק נבונים להגיד איפה הם לא בסדר. א חשבתי לרגע שאני חרא של בנאדם בגלל שלי יש ולאחרים אין, המשימה שלנו היא לשאוף שלאחרים יהיה כמו שלי ולא שאני ארד ברמת חיים כדי להשתוות לאחרים. כמובן שזה בזבוז זמן ואנרגיה. אני אנסה, ואני אעדכן. אשמח לשמוע עוד תגובות של אנשים, ואם אתם גם נתקלתם בכזה דבר.

למעלה