חומר : נוצר או היה מעולם ?

framgang

New member
חומר : נוצר או היה מעולם ?

האם אפשר להוכיח שהחומר נוצר פעם, או שהחומר היה מאז ומתמיד ?

GOTN

New member
חומר לא היה קיים מאז ומתמיד

לפני המפץ הגדול לא היה חומר מסיבה פשוטה: היה ריכוז כל כך אדיר של אנרגיה ששום חומר לא היה יכול להתקיים. לאחר המפץ הגדול ריכוז האנרגיה קטן בהרבה ואפשר התפרקות של אנרגיה לחומרים ואנטי חומרים. בהתחלה נוצרו חומרים קטנים כמו אלקטרונים וקווארקים. ככל שהיקום התפשט יותר הטמפרטורה שלו הפכה להיות נמוכה יותר וכך גם ריכוז האנרגיה שלו דבר שאפשר לארבעת כוחות היסוד להתחיל לפעול וליצור גרעיני אטום, אטומים קלים כמו מימן והליום, ובמשך הזמן נוצרו גם חומרים כבדים יותר שאנו מכירים כיום: חנקן, חמצן, פחמן, ברזל ועוד ועוד...

vizini

New member
שטויות.

אין שום חוק פיסיקלי שאוסר על אלקטרון, לדוגמא, להתקיים בכל רמה של אנרגיה.

GOTN

New member
מה שאמרת עכשיו

מעיד על כך שאין לך שום מושג בפיסיקה

vizini

New member
../images/Emo6.gifאין לי שום מושג בפיסיקה?

טוב, אם אתה אומר...

isza

New member
החומר לא יכל להתקיים?

"היה ריכוז כל כך אדיר של אנרגיה ששום חומר לא היה יכול להתקיים" קודם כל אין דבר כזה "לפני" המפץ הגדול כי הזמן התחיל במפץ הגדול. דבר שני-אין כל סיבה להניח שהחומר לא יכל להתקיים בתנאים שבזמן של חלקיקי השניה הראשונה. הוא אולי היה בצורה שונה מאוד מצורתו כיום, אבל אין סיבה להניח שהוא לא היה קיים. בעצם, אין סיבה להניח שהחומר הזה "נוצר" בכלל כי חומר לא יכול להיווצר יש מאין. אני לא מבין למה לא יכול להיות שהחומר פשוט היה קיים החל מהשניה ה-0 של המפץ הגדול.

GOTN

New member
אני אנסח מחדש את תשובתי בשבילך

צודק לא היה זמן לפני המפץ הגדול... אני התכוונתי להגיד שכאשר המפץ הגדול לא התרחש לא היה חומר. ברור שחומר לא נוצר יש מאין, החומר נוצר מאנרגיה. האנרגיה בנויה מחומר ואנטיחומר, בזמן המפץ הגדול האנרגיה פשוט התפרקה לחומר ואנטיחומר

isza

New member
יופי וחזרנו לאותה השאלה

מנין באה אותה האנרגיה? אבל בשאלה הזאת יש הנחה, שהאנגיה הזאת הייתה חייבת להיווצר יש מאין. כיוון שאנו יודעים שאנרגיה/חומר לא נוצרים יש מאין, אלא רק עוברים מצורה לצורה, אין כל סיבה להניח שהאנרגיה "הראשונית" נוצרה יש מאין.

2LIRONOS7

New member
האנטי חומר התפזר ביקום כמו גם החומר

אנטי חומר זה לא חומר אקזוטי אלא חומר עם מטען חשמלי שונה ממה שמוגדר כחומר. [אגב, שלום, אני לירון ואני חדש פה
]

Levos

New member
אז אמורים להיות גלקסיות הבנויות

מאנטי חומר בכמות כוללת שווה לזה של חומר רגיל. האם נצפו כוכבים כאלו? או שאי אפשר להבדיל בין חומר לאנטי חומר בכוכב מרוחק?

GOTN

New member
אוקיי תקשיב...

כמובן שיש אנטיחומר ביקום שלנו אך הכמות שלו נמוכה בהרבה מזה של החומר. זה אומנם נשמע אבסורד מכיוון שכביכול האנרגיה התפרקה שווה בשווה לחומר ואנטי חומר אך באותה תקופה (ממש כמה רגעים אחרי המפץ הגדול...) האנטי חומר הפך לחומר, כרגע אני לא יכול להרחיב בנושא, כנראה בגלל שהחומר היה יותר יציב מהאנטי חומר. אז אין דבר כזה גלקסיות מאנטי חומר...

2LIRONOS7

New member
אמממ...

"כמובן שיש אנטיחומר ביקום שלנו אך הכמות שלו נמוכה בהרבה מזה של החומר." נכון "התפרקה שווה בשווה לחומר ואנטי חומר" אני בספק אם שווה בשווה השאלה מתי זה קרה, אחרת החלקיקים היו משמידים אחד את השני.

2LIRONOS7

New member
האנטי חומר התפזר ביקום כמו גם החומר

אנטי חומר זה לא חומר אקזוטי אלא חומר עם מטען חשמלי שונה ממה שמוגדר כחומר. [אגב, שלום, אני לירון ואני חדש פה
]

vizini

New member
הזמן לא "התחיל" במפץ הגדול.

נקודת התחלה של "מרחב-זמן" (ולא זמן) היא תוצאה של תורת היחסות הכללית. עם זאת, תורה זו מאבדת את תוקפה בתנאים ששררו באותו זמן. לכן אין לסמוך על תוצאה זו. תוכל לקרוא על כך עוד כאן

isza

New member
לא לזה התכוונתי

התכוונתי שאין כל משמעות למילה "לפני" כאשר לא קיים מימד הזמן. לגבי תוקפה של תורת היחסות- אולי תורת היחסות היא רק "מקרה פרטי", כלומר היא לא נכונה בתנאים מסוימים. נכון, אנו לא ממש יודעים מה קרה בחלקיקי השניה הכי ראשוניים של השניה הראשונה, אבל האם זה בהכרח אומר שתורת היחסות מאבדת את תוקפה באותם התנאים?

vizini

New member
כן. באותם תנאים, אפקטים קוונטים

הם כבר בעלי אפקט ניכר. וכאמור - תורת היחסות ותורת הקוונטים פשוט לא מתחברות.

s u p e r mind

New member
תשובה.

בתחילה, לא היה חומר כלל. לעומת זאת, אנרגיה בצורת אור (חבילות אנרגיה הקרויות פוטונים) לא הייתה חסרה ביקום הפעוט. כאשר לפוטונים יש מספיק אנרגיה, הם יכולים להפוך באופן ספונטאני מחלקיק לאנטי-חלקיק ~ לאלקטרון ולפוזיטרון (אנטי אלקטרון). תצפיות מודרניות הראו כי לקרני גאמא יש מספיק אנרגיה בכדי ליצור כמות מדידה של זוגות אלקטרונים ופוזיטרונים. התברר (לאחר ניסויים, תצפיות ומחקרים רבים) כי הפוטון הוא חלקיק אחד מקבוצת חלקיקים הקרויה בוסונים. מרבית הבוסונים מיד לאחר המפץ הגדול, היו בעלי פוטנציאל אנרגתי אדיר - כך שיכלו ליצור חלקיקים הרבה יותר מסיביים כמו פרוטונים (זכור את המשוואה של אינשטיין E=MC^2, כך שכדי ליצור חלקיק עם מסה גדולה, אתה זקוק לבוסון עם אנרגיה גבוהה). החומר נוצר אם כן, מן האנרגיה הראשונית שהייתה טמונה בפוטונים. 'חלקיקי חומר' שנוצרו בעקבות אותה אנרגיה בראשית - היו נתונים לאנרגיה קינטית אדירה (עקב התפשטות היקום). במהלך ההתפשטות, היקום התקרר - מה שאפשר לפרוטונים וניוטרונים להתרכב וליצור גרעינים; לאלקטרונים להתחבר עם הגרעינים וליצור אטומים.

למעלה