חופשה בחו"ל - חופשה מהצמחונות?
רציתי לשתף אתכם בדילמה שיש לי ולשמוע את דעתכם. בקרוב אני טסה לחודש לברזיל, וכמו שחלקכם יודעים - יש לי גם צליאק. התחלתי להתכונן ולברר לגבי מה שיהיה מותר ואסור לצליאק וגם לצמחונות, ובעלי הניסיון חזרו והבהירו לי שני דברים עיקריים - הראשון, הם לא יבינו מה אני רוצה, אין להם שום הבנה לצרכים תזונתיים מיוחדים של אנשים (כולל צמחונות שבזה עוד איכשהו הם נתקלים, על צליאק אין בכלל מה לדבר), אם אני לא אשאל קצר ולעניין הם יאבדו סבלנות, רוב המלצרים לא ידעו לקרוא אם אני אביא להם הוראות כתובות על דף... בקיצור, יהיה קשה. השני, מבין מעט הדברים שבודאות יהיה מותר לי, רובם בשריים או תבשילים שמכילים בשר. (למשל תבשיל שנפוץ מאוד שם של אורז ושעועית שחורה, כמעט תמיד יהיה עם בשר, רוב תבשילי האורז מבושלים עם בשר או עם דגים וכן הלאה... הצלחתי לאתר רק תבשיל צמחוני אחד, וגם הוא כנראה לא תמיד יהיה צמחוני). וכאן נתקלתי בדילמה. הבהירו לי שצמחונות מסובכת שם, בעיקר כי הם לא מבינים מה זה. מבחינתם למשל, "קצת" בייקון בסלט זה לא נחשב, דגים ממש לא נחשב, גם עוף "לא נחשב". הם לכל היותר יבינו שאתה רוצה להימנע מבשר אדום, ובשביל להבהיר את השאר צריך להיות נודניק, להחזיר מנות למטבח, לשאול מיליון שאלות. ואני חוששת שאני אצטרך את "מכסת הנודניקיות" כדי לוודא שאין לי קמח חיטה באוכל - זה יותר מסובך להסברה מצמחונות כי גלוטן במזון יחסית קשה לזיהוי (לעומת עוף/פרה/דג שיותר קל להסביר), המלצרים לא תמיד יודעים מה יש או אין, יש הרבה צורות שגלוטן מגיע ואני לא יודעת להגיד את כולן. אחרי שבוע קשה של התחבטויות, הגעתי למסקנה שכנראה אצטרך לוותר שם על הצמחונות (למעט מקרים שיהיה בבירור מזון צמחוני שמותר לי, או כמובן ארוחות לא בשריות כמו ארוחת בוקר), כי ההימנעות מחיטה היא צורך בריאותי וכישלון בקטע הזה יהרוס לי את הטיול ואת הבריאות ויביא לכאבי בטן וקלקולי קיבה קשים. הימנעות מבשר היא צורך מוסרי, כלומר - סוג של מותרות, ואולי עדיף לי להיצמד למה שאני יודעת שלא יעשה אותי חולה, ולא להתחיל לעשות עוד בעיות וקשיים ואז בכלל כבר לא ינסו להבין מי זאת המוזרה הזאת ומה היא רוצה או לא רוצה באוכל שלה... כמובן שאני עוד אמשיך לברר וכנראה שהחלטות סופיות יגיעו רק כשאהיה שם ואראה מה המצב בשטח ועד כמה קשה או קל לי להסתדר. (למשל בין כל האזהרות אפילו קיבלתי המלצה על מסעדה טבעונית אחת
) בקטע של הצליאק אני חייבת להודות שאני ממש חוששת להרגיש רע שם, אני נלחמת ברצון לבוא עם מזוודה ענקית של אוכל מהבית (או לחילופין לאכול חודש שלם רק אורז לבן ולא להסתכן בכלום). אני נוסעת לשם בעיקר כדי להתאמן, וכל דבר לא נכון שאני אוכל יעלה לי בהפסד של כמה ימי אימונים, ואני מתבאסת קשות רק מהמחשבה על זה. בינתיים אני מתעניינת - מה אתם חושבים? מה הייתם עושים במצב דומה? בסך הכול זה מצב די מורכב שנתקלים בו לעיתים רחוקות, אם בכלל. מעניין אותי לראות נקודות השקפה של אחרים על זה.
רציתי לשתף אתכם בדילמה שיש לי ולשמוע את דעתכם. בקרוב אני טסה לחודש לברזיל, וכמו שחלקכם יודעים - יש לי גם צליאק. התחלתי להתכונן ולברר לגבי מה שיהיה מותר ואסור לצליאק וגם לצמחונות, ובעלי הניסיון חזרו והבהירו לי שני דברים עיקריים - הראשון, הם לא יבינו מה אני רוצה, אין להם שום הבנה לצרכים תזונתיים מיוחדים של אנשים (כולל צמחונות שבזה עוד איכשהו הם נתקלים, על צליאק אין בכלל מה לדבר), אם אני לא אשאל קצר ולעניין הם יאבדו סבלנות, רוב המלצרים לא ידעו לקרוא אם אני אביא להם הוראות כתובות על דף... בקיצור, יהיה קשה. השני, מבין מעט הדברים שבודאות יהיה מותר לי, רובם בשריים או תבשילים שמכילים בשר. (למשל תבשיל שנפוץ מאוד שם של אורז ושעועית שחורה, כמעט תמיד יהיה עם בשר, רוב תבשילי האורז מבושלים עם בשר או עם דגים וכן הלאה... הצלחתי לאתר רק תבשיל צמחוני אחד, וגם הוא כנראה לא תמיד יהיה צמחוני). וכאן נתקלתי בדילמה. הבהירו לי שצמחונות מסובכת שם, בעיקר כי הם לא מבינים מה זה. מבחינתם למשל, "קצת" בייקון בסלט זה לא נחשב, דגים ממש לא נחשב, גם עוף "לא נחשב". הם לכל היותר יבינו שאתה רוצה להימנע מבשר אדום, ובשביל להבהיר את השאר צריך להיות נודניק, להחזיר מנות למטבח, לשאול מיליון שאלות. ואני חוששת שאני אצטרך את "מכסת הנודניקיות" כדי לוודא שאין לי קמח חיטה באוכל - זה יותר מסובך להסברה מצמחונות כי גלוטן במזון יחסית קשה לזיהוי (לעומת עוף/פרה/דג שיותר קל להסביר), המלצרים לא תמיד יודעים מה יש או אין, יש הרבה צורות שגלוטן מגיע ואני לא יודעת להגיד את כולן. אחרי שבוע קשה של התחבטויות, הגעתי למסקנה שכנראה אצטרך לוותר שם על הצמחונות (למעט מקרים שיהיה בבירור מזון צמחוני שמותר לי, או כמובן ארוחות לא בשריות כמו ארוחת בוקר), כי ההימנעות מחיטה היא צורך בריאותי וכישלון בקטע הזה יהרוס לי את הטיול ואת הבריאות ויביא לכאבי בטן וקלקולי קיבה קשים. הימנעות מבשר היא צורך מוסרי, כלומר - סוג של מותרות, ואולי עדיף לי להיצמד למה שאני יודעת שלא יעשה אותי חולה, ולא להתחיל לעשות עוד בעיות וקשיים ואז בכלל כבר לא ינסו להבין מי זאת המוזרה הזאת ומה היא רוצה או לא רוצה באוכל שלה... כמובן שאני עוד אמשיך לברר וכנראה שהחלטות סופיות יגיעו רק כשאהיה שם ואראה מה המצב בשטח ועד כמה קשה או קל לי להסתדר. (למשל בין כל האזהרות אפילו קיבלתי המלצה על מסעדה טבעונית אחת
