חופש הפולחן לעומת זכויות האדם

חופש הפולחן לעומת זכויות האדם

אכן, כותרת מתאימה לא ממש מצאתי - הרי חופש הפולחן הוא חלק מזכויות האדם. אני מדבר על מקרה אחר - כאשר פולחן דתי פוגע, לכאורה או בפועל, בזכויות של אדם אחר. מה שגרם לי לחשוב על כך הוא הכתבה הבאה שהתפרסמה בתפוז: "בפולחן לאל שיווה ננעצו מסמרים ביותר ממאה נשים" ( קישור לכתבה ). איני מכיר את פולחני שיווה בכדי לדון במנהג עצמו - או במנהגים אחרים המצויינים בכתבה (קבורה של ילדים חיים למספר שניות כפולחן לשיווה ואכילת עצמות אדם מבית קברות). מן הכתבה מובן כי הנשים השתתפו בטקס מרצון. לגבי הילדים - הדבר לא צויין, אך בעקבות כך שר מקומי נאלץ להתפטר מפני שנכח באזור - וכי היו הפגנות של פעילי זכויות אדם באזור. הנושא שאני רוצה לדון בו - הוא היכן מצוי הגבול. רובנו, בתור חיים במדינה פרו-יהודית ו/או באים מרקע יהודי כזה או אחר, חשופים לטקסים דגרטוריים, כגון ברית המילה שנעשית ללא הסכמה בילדים קטנים (ולעיתים כלל לא ממניעים דתיים - אלא חברתיים גרידא - למען לא ילעגו לילד) וכמו הסחר באישה המשתמע מתוך הכתובה, כאילו הייתה סוג של רכוש. הדבר אינו רק ביהדות (אותה רובנו, אני מקווה, מכירים טיפה טוב יותר) - גם בנצרות, אף שטקס ההטבלה לא מתיר סימן פיזי, האם הדבר מבחינה נפשית ורוחנית לא גורם לבעיה מסויימת אצל הגבר/האישה? אני מאמין שתסכימו עימי כי הטקס המוזכר בכתבה - קבורת ילדים בחיים, ולו לכמה שניות, יכולה לצלק את נפשו את הילד - ואולי אף לגרום למותו. כמו כן טקסי בגרות שבטיים שונים - צילוק הגוף והעמדת נערים צעירים במבחנים מפרכים שייתכן ולא ישרדו בהם - גם הם פוגעים ב"זכויות האדם". הרי תסכימו איתי שלרוב, לילדים בני שלוש-עשרה, עדיין אין את התובנה שיש למבוגרים יותר (אם כי גם לא תמיד) - לגבי עתידם ודרכם. אנו, בשם הסובלנות ובשם חופש הפולחן - צריכים להניח למנהגים מסויימים, אפילו אם הם פוגעים ומטילים מומים - נפשיים וגופניים כאחד? או אולי להגביל מנהגים שכאלו להחלטת האדם כאשר הוא בוגר דיו להחליט בעצמו - והאם החלטה שכזו אינה פוגעת בעצם, בחופש הפולחן והאמונה של הקהילה הסובבת את האדם?

hadaraviram

New member
אחחח... שאלת השאלות.

שאלה מצויינת, ומטרידה אותי מאוד לאחרונה. אני גרה באזור ליברלי-רדיקלי מאוד, שרבים מתושביו דוגלים ב- diversity (גיוון אנושי) ובשם זה מקדשים את החופש של קבוצות מיעוטים לפגוע בחבריהן... אחד הנושאים שהכי מטרידים אותי בהקשר הזה הוא ברית המילה לנשים - כריתת הדגדגן. בראיונות עם נשים בוגרות, הן שמחות וגאות על שעברו את הטקס הזה - אבל כמה ברירה כבר היתה להן? אין לי תשובה טובה, אבל יש לי ספר מצויין להמליץ לך עליו: Bhikhu Parekh (2000) Rethinking Multiculturalism, Cambridge: Harvard University Press הספר סוקר גישות שונות לבעיה שהצגת, ומראה כיצד הן נפתרו בפועל במקומות שונים בעולם - לפעמים בהצלחה, ולפעמים במין פשרה שאיש לא מרוצה ממנה. אני מניחה שאפשר למצוא את הספר במדפי הפילוסופיה הפוליטית גם באוניברסיטאות בארץ. תהנה!

suki da yo

New member
הודעת אימה... לבעלי לב חזק...

מילא הכריתה של הדגדגן, או אפילו של שפתי הפות , ומילא שבכמה מדינות "מארגנים" להן בדרך קרום בתולין מחוזק, מבד שננעץ כמו בנעצים, לתוך העור, באופן שהאמא תוכל לראות בקלות שהבתולין עוד שם, וגם להבטיח שהפעם הראשונה תהיה כואבת מספיק להרתיע כל בת שתחשוב על יחסי מין ללא חתונה. אבל פריפה ( קשירת השפיות!) נראית לי הכי נוראה, כשתופרים את הילדה המסכנה באופן כזה שכדי ללדת צריך לחתוך אותה ואח"כ לתפור מחדש. לא לדבר שהמטרה המשנית של כל השיטות האלה היא להקטיחן או לבטל את ההנאה של האישה מיחסי מין, ובכך להקטין את הסיכוי שהן ירו לנסות את זה ( כאילו שאיומי מוות זה לא מספיק...).

Dia Leoghann

New member
שאלה מאוד קשה...

האמת שאין לי תשובה... נראה לי שאנחנו בעולם המערבי, שערים יותר לזכויות האדם (אם כי נוטים להתעלם מהן לא אחת בהרבה תחומים), עלולים להסתכל על כל העסק בעיניים בקורתיות מדי. אך יחד עם זאת אין ספק שיש פסול רציני בפגיעה פיזית או נפשית מכל סוג שהוא - החל בברית מילה, קבורת ילדים, וכלה בברית לבנות. השאלה קשה עוד יותר אם נסתכל על מסורות שכאלו כעל שרידים אחרונים של תרבויות שהולכות ונעלמות מהעולם. האם אנו רוצים שהתרבויות האלו יעלמו (ואין ספק שמלחמה בטקסיהם הדתיים יגרמו להעלמותן) כשם שהאדם הלבן מחק מעל פני האדמה עשרות תרבויות אחרות? האם התרבויות האלו ראויות להישאר כאן לצד תרבותו הנאורה של האדם הלבן? איזו תרבות ראויה להישאר ואיזו לא? שאלות קשות....

romharel

New member
יש ספר

ששמו "חיתוכים באברי מין" אינני בטוח לגבי השם, הוא ספר "מחתרתי" שפורסם כאן בעברית לפני 30 שנה אנסה מחר לחפש שנית בסיפריה שלי [בבית הספרים הלאומי הוא גם לא נמצא]

TheBlueOne

New member
|אילן!! מזל-טוב! ההודעה שלך ../images/Emo8.gif

|@ נמצאת שער של תפוז! :) גאווה לקהילה... |@
|@

למעלה