הרווחה גם מפריטה
את שאלת על מקומות מופרטים(או שלא הבנתי אותך).
החברות השיקום הגדולות (קבוצת פרוייקטים שיקומים-קידום ,של ואתגרים ונדמה לי שגם שלו ), משלמים לפי ההסכם על קוצה של אות. אני בדרכי גם שמעתי על עמותות וחברות מאוד מקומיות שמכבדות את ההסכם לאשורו (עמותת אברהם שלום ברחובות, בית גיא בב"ש),
אם להתבסס על כך שקידום ושל הן חברות פרטיות שנותנות שירות למטרות רווח , והם מוכנים לספוג את העלויות של הצוות על חשבונם כדי לגייס טיב צוות טוב ומעולה, ומהתרשמות בלתי אמצעית מהחברה הזו, אוכל לומר שקיים מאמץ משמעותי לשפר את השירות הניתן למשתקמים. נכון, יש תשלום או מחיר שעובר הלאה , אבל הוא נופל על העובדים או התשתיות בשירותים או השכר לעובדים הסמך מקצועיים.
לפי הידוע לי, קופות החולים הן שירות חצי מופרט וחצי ציבורי. אבל ההפרטה לא פסחה עליהן ונכון לימים אלו יש שם דור א' ודור ב', לגבי עבו"ס אינני יודע מה המשמעות של זה ואם בכלל זה קיים בעבודה סוציאלית בקופות החולים. מה שבטוח שדור העו"סים הותיק קיבל ומקבל תנאים ששום לשכת רווחה לא יכולה לתת (תנאים סוציאליים מעבר לשכר החודשי).
בואי לא נשכח שהרווחה מפעילה המון שירותים מופרטים, וצריך לשאול איזה שירות ברווחה אינו מופרט? אז עדיין חלק גדול מהלשכות הן שייכות לעירייה, אבל בכל עירייה יש מגמת הפרטה כזו או אחרת למיקור חוץ. שירותים ברמה האיזורית או הארצית מופרטים- מסגרות אומנה, מסגרות לסידור חוץ ביתי, מסגרות לשיקום נכויות, מסגרות לאבחון לפי חוק הפיגור, מסגרות חוץ ביתיות לחוק הפיגור, מקלטים לנשים פגועות אלימות, תכניות לטיפול בנפגעות מינית וכך הלאה. כמעט אין שום דבר שנשאר שייך למדינה. וכשנכנסים לתחומים כאובים יותר שלא קיימים בהם שירותים מיטיבים המצב גרוע יותר.
עכשיו אמרתי שבמקומות מופרטים גדולים, השירות לפונה הוא טוב יותר . וזה נכון לצערי. כשהמקומות הגדולים שומרים על תשלומים, הכשרה, טיב הצוות, הדרכה (למשל מסיבה לא ברורה רוב מסגרות השיקום בבריאות הנפש בב"ש נותנים לעובדים המקצועים הדרכה חיצונית, גם אם המנהל מוכשר להדריך, הוא ידריך צוותים אחרים)., ימי עיון ועוד.
אני לא מזלזל בשכר, אבל האם זה התנאי ההכרחי והמספק? לטעמי לא, אי אפשר לעבוד במקום שישלם לך נניח טוב, אבל לא יאפשר לך הדרכה, התמקצעות...
הרווחה משלמת את השכר היותר גבוה, מה תגידי על משרד הביטחון? בטל"א? בתי"ח הציבורים שאינם שייכים למדינה (כללית והדסה)? למשל בכללית, עו"ס מרוויחה אולי קצת יותר מהפיזיותרפיסט ,אך זוכה להתמקצעות על חשבון מקום העבודה , הדרכה, תנאים סוציאלים שמוענקים לעובדי הכללית (למשל הם יכולים לצבור X ימי מחלה שהולכים איתם לכל החיים על כל חודש שהם עובדים, אני הכרתי עו"ס שתיאורטית הייתה מבוטחת לשנתיים מחלה שחס וחלילה לא תקרה לה).
מה תגידי על המקומות הפרטיים המעסיקים עו"ס כעו"ס תעסוקתי? עו"ס כיועץ? שם השכר גבוה משמעותית מהרווחה.
עם זאת, לרווחה יש מוסדות שייכים אליה והינם מופרטים, בחלקם התנאים הם לפי ההסכם (70% לפי סקר האיגוד שזה יותר גבוה מ50% של משהב"ר) וחלקם גונבים את הכסף לכיסם!!! ומצפצפים על ההסכם ואף על חוקי העבודה במדינה