חוקי הטבע

newdoubt

New member
חוקי הטבע

לפעמים אני צופה בתוכניות בערוץ DISCOVERY או NATIONAL GEOGRAPHIC, מצד אחד אני מתפעם מהיופי והעוצמה שבטבע, ומצד שני - מתעצב עד כועס על האכזריות של חוקי ההשרדות, על האנומליות שבהתנהגות בעלי החיים, ועל האסונות המיותרים שהטבע מפיק בצורה מרשימה. אז מה הפלא שלא קיימות חברות אנושיות שאין בהן רוע לשמו, שיש כל כך הרבה פשע, שהכנות היא מצרך נדיר. הכל ביטוי של מאבק ההשרדות - החוק הבסיסי של הטבע. רבים מייחלים לעולם "טוב יותר" - ישר ואדיב ושיוויוני יותר. בעיני זו כמיהה חסרת שחר, כי היא עומדת בסתירה לחוקי הטבע, ולכן מה שנותר לכולנו זה להשתתף בקרב ולקוות שנהיה בצד המנצח. מחשבות מעוררות דכדוך. מה אתם אומרים ?
 

kant1

New member
אפשר גם אחרת

להבדיל מהחיות וחוקי הטבע אשר עד כמה שמשגת ידיעתנו הם חסרי אפשרות בחירה ניתנה לאדם, ע"י הטבע, אפשרות הבחירה הבאה לידי ביטוי בתבונתו המאפשרת לו ליצור מוסר וערכים שאינם תואמים את דחפיו הביולוגיים ואף מאזנים וממתנים אותם . עצם כעסך על מה שקורה בטבע ועל האכזריות שבו הוא עדות לכך שלאדם ישנה אפשרות לנהוג באופן אחר , שהרי אין חיה או חוק טבע המתעצבים ( מלשון עצוב ) לנוכח פעולתם , תהה הרסנית ככל שתהיה . אין זה אומר כמובן שהאדם לא צריך לשרוד ואולם נדמה לי שבין לשרוד לבין להיות אכזרי ישנו הבדל רב . כמו כן חוקי הטבע אינם טובים רעים או אכזריים כמו גם החיות ודחפיהן .כל המושגים הללו אפשריים רק בעבור חיה מפותחת המסוגלת להתבונן בעצמה בדחפיה ומעשיה ולשפוט אותם במושגים כאלו, וכמובן לבחור . ורק להזכיר שוב - התבונה היא כושר או יכולת של האדם כמו שיש לו יכולת לראות לדבר לצוד ולבכות . מכאן שהתבונה היא דבר טבעי לגמרי ולא משהו " רוחני " או " לא טבעי " לכן אין הרצונות בעולם טוב יותר ישר אדיב ושוויוני עומדים בסתירה ל"טבע " אלא שאלו רצונות טבעיים לגמרי .
 

hilabarak

New member
בעיני החיים בנויים כך שיהיה פרדוקס

מצד אחד יצר הישרדות (שמאפשר חיים) שגורם לאגואיזם, כוחניות, רצון לשליטה, מירמה וכולי. מצד שני כולנו יודעים מניסיון שרק שיתוף פעולה, אהבה ונתינה, מוביל לחיים. מי שמתבונן יודע שמעולם לא היתה מלחמה בין שתי דמוקרטיות. הוא גם רואה מה קורה בדרום אמריקה בה אין מערכות מסודרות לתמיכה בעניים (בסוף העשיר לא יכול לצאת מהבית בגלל הכאוס). איך מיישבים פרדוקס כזה בו מצד אחד תמיד טוב 100 ש"ח אצלי בכיס, מאשר אצל הזולת. מצד שני אם לא אתן 10 ש"ח לזולת זה בסוף יתנקם בי. מיישבים דרך איזון - צריך לתת בגבול הסביר. להגיד אמת, אבל לא כל מחשבה שעולה לך בראש. להיות מוסרי, אבל לא לאבד עצמך וכולי. זה נעשה גם ברמת האדם הבודד וגם ברמת החברה. מי שעובד יודע שחלק לא קטן משכרו עובר דרך מס הכנסה לעניים. אפשר להסתכל על חצי הכוס הריקה ולראות שיש עוד הרבה דרך לעשות. אפשר גם להסתכל 100 שנה אחורה ולראות שהתקדמנו בצורה מאוד יפה בכל התחומים הסוציאליים והשיויון. למעט כמובן נושא איכות הסביבה, עליו יש עוד הרבה עבודה.
 
למעלה