.......
אני אענה בהתאם למה שרשמת עם סימונים של '' כדי להבדיל. 'לא נראה לי שזה משהו גנטי. אבל בכל זאת נראה לי שיש כאן סוג של ברירה- אבל שם ממים, כלומר רעיונות. בספר "הגן האנוכי" בפרק 11, מתאר דוקינס מעין סוג חדש של אבולוציה, אבולוציה של ממים. ממים הם רעיונות, אופנות וכדומה. כמו הגנים, גם הם משתכפלים רק לא מגוף לגוף, אלא ממוח למוח אחר. ממים לא משתכפלים בצורה מדויקת, כלומר לפעמים מתרחשות מעין "מוטציות", וכך יכול להיווצר מם חדש מוצלח יותר או פחות. מם מוצלח יותר הוא זה שמצליח להגדיל את תפוצתו במאגר הגנטי. ניתן לקרוא יותר על הממים בספר "הגן האנוכיי" של דוקינס.' אני מקבל את העיקרון של ממים בהקשר של אמונה ודת, אדם שגודל בסביבה דתית יהיה מאמין, ואדם שנולד למשפחה חילונים יהיה חילוני. בהקשר הזה בהחלט הממים קיימים ומשפיעים, הממים לדעתי משפיעים במישור של השקפת עולם. האם דוקינס דיבר על השתכפלות ממים בקרב עבריינים? האם הוא טען שעבריינים פושעים בגלל שהם "קיבלו" ממים שהובילו אותם לעבריינות? לדעתי נכון שתוכל למצוא את אותם ממים אצל עבריינים אבל הסיבה היא אחרת, בתהליך העוברי הרי הגנים לא רק קובעים איזה מחלות יהיו לנו בעתיד (סרטן, אסטמה, בעיות לב וכו') ולא רק קובעים איך הגוף יראה(רחב, צר, גבוהה, נמוך, תוי פנים וכו') אלא גם משפיעים במידה מסויימת על אופן התעצבות המוח. במשפט שהיה בארצות הברית של אסיר שנידון למוות (אני לא זוכר את השם) הסנגור טען שאותו אסיר לא יכל להימנע מביצוע פשעים בגלל שחוסר איזון ביו-כימי במוח הוביל אותו לביצוע פשעים, זה בוסס בין היתר על היסטוריה משפחתית של פשעים לאורך הדורות שקדמו לו ועל עבריינות מגיל צעיר. בסופו של דבר השופט לא קיבל את הטענה באומרו שעל פי החוקה האמריקאית כל אדם אחראי למעשיו ולא יתכן מצב שאדם לא ישא באחריות לדברים שהוא עושה. לדעתי מעבר לרעיון של הממים (שאני מקבל אותו בהקשר של השקפת עולם אבל לא כגורם בהכרח עיקרי לדפוסי התנהגות) -- הממים הם לא מעצבים של תכונות אישיות, התנהגות אלימה היא לא בגלל רכישה של ממים אנטי-סוציאלים, אפשר להגיד שזה נוסף להשפעה סביביתית, זאת אומרת התנהגות אלימה היא תוצר של השפעה סביבתית + גנים. (מבלי להיכנס למה יש יותר השפעה -- גנים או השפעה סביבתית), בניגוד למודל שאתה הצעת קורה לפעמים שילדים שגודלים במשפחות טובות מגיעים לפשע מבלי שהייתה סיבה לזה או השפעה(קבלה של ממים) מאחרים. ברפואה יש מושג שנקרא Conduct Disorder , אני מצרף לפה קישור:
http://www.klis.com/chandler/pamphlet/oddcd/oddcdpamphlet.htm conduct disorder - הפרעה שגורמת
Approximately 6-10% of boys and 2-9% of girls have this disorder. Here is the Definition. A. A repetitive and persistent pattern of behavior in which the basic rights of others or major society rules are violated. At least three of the following criteria must be present in the last 12 months, and at least one criterion must have been present in the last 6 months.
תרגום: שכיחות ההפרעה: כ-6% עד 10% לבנים ול-2 עד 9 אחוז מהבנות הגדרה: דפוס התנהגות חוזר ועיקש שבו הזכויות של אחרים או של החברה מופרים, לפחות 3 מתוך הקריטריונים הבאים חייבים להיות נוכחים במשך 12 חודשים הקריטריונים: 1. אלימות כלפי בני אדם וחיות (לעיתים קרובות: מאיים, מרביץ, מפחיד, יוזם ריבים, וכו') 2. נזק לרכוש שנגרם ע"י הצתה או בצורה אחרת 3. מרמה/גונב (פרץ לבית או רכב, משקר כדי להמנע מעבודה) 4. מפר בצורה גסה כללים ('מדלג' על בית ספר, בורח מהבית לתקופות ממושכות) במאמר הזה לא דובר על Causes ל-Conduct Disorder , אבל במאמר אחר שקראתי נרשם ש-CD היא הפרעה על רקע גנטי ולא פסיכולוגי. 'בעולם שבו אין חוק, יכולים ממים לא מוסריים להתפשט בקלות רבה יותר כיוון שהיא עושה לנשא של המם חיים קלים יותר לכאורה. אדם יכול לנצל אנשים אחרים מבלי להענש, וכך המם מתפשט בקלות (כיוון שהוא מוצלח יותר מבחינה מסוימת מממים אחרים).' לא בהכרח בעולם שאין בו חוק ברגע שאתה פוגע באחרים אתה נהיה בעצמך פגיע, זאת אומרת השכן שיראה שגנבת לו את הטלויזיה בגלל שאין חוק, לא יעבור על זה בשקט דווקא משום שאין חוק, במצב של אנרכיה כל דבר אפשרי מבחינת התגובה של השכן, והגניבה של הטלויזיה שלו לא בהכרח תועיל לך, וכמו שרשמתי הממים 'תופסים' בקשר להשקפת עולם ולא לדפוסי התנהגות.