חוק שימור החומר?

tombenarye1234

New member
חוק שימור החומר?

אז דיברתי עם דתי לפני כמה זמן, הוא שאל אותי "ממה העולם נוצר?" אמרתי ששום דבר לא "נוצר" ושיש חוק שימור החומר... כמו למשל הפסנתר שבחדר שלי, הוא לא "נוצר", הוא פשוט שינה צורה, מעץ שגדל איפשהו, אל פסנתר שנמצא בחדר שלי...שום דבר לא נוצר, כמות החומר והאנרגיה קבועות ולא משתנות. הוא שאל "מתי החומר התחיל?" עניתי שהוא "לא התחיל, הוא תמיד היה קיים". זאת הפרספקטיבה שהייתה לי ואמרתי אותה בכל דיון עם דתיים...עד שבא דתי אחד, שלומד באוניברסיטה, אשר אמר לי שכיום דעת המדע לא מסכימה עם זה. ושהיקום החל במפץ הגדול, ואף אחד לא יודע מה היה לפני המפץ הגדול (ושבטוח לא היה שם את החוקים הפיזיקלים שקיימים כיום). אז פניתי לכאן...מישהו יכול לעזור לי לפזר את הערפל?

tombenarye1234

New member
אבל זה פשוט לא ברמה גבוהה מידי...

דווקא חמר יכול להתהוות מלא כלום, שום דבר. גם void מוחלט בטמפ' אפס מוחלט, עדיין מכיל zero-point energy, היכולה להתממש עקב quantum vacuum fluctuations של virtual particles הנוצרים משום דבר, ע"י "שאילת" אנרגיה מן ה- void, לפרק זמן שאינו עולה על Planck time. זה ענין מוכרח, על פי מכאניקת הקוואנטים, שכן אפשרית הפרת חוקי שמור לפרקי זמן קטנים מ- Planck time, ויש לכך אשורים תצפיתיים (Casimir effect, ו- Lamb effect) גם המודל המתמטי של מכאניקת הקואנטים אינו אוסר זאת. void (אין, לא כלום) הוא, אבר לגיטימי, quantum state לגיטימי, וקטור לגיטימי, במרחב Hilbert, בעל מעמד שוה לכל אבר אחר, ובעזרת Hermitian operators אפשר לעבור בקלות מאין ליש. אוקיי, אז הבנתי שזה הקטע שאני אמור לקרוא...אבל אני לא מבין מה רשום פה...איך החומר נוצר? יש כזה דבר "מינוס אנרגיה"? אם הבנת את הקטע הנ"ל, אשמח אם תתרגם אותו למשהו יותר פשוט

Wolverchenus

New member
זה קצת קשה לפשט את זה

אבל אני די בטוח שתבין את זה אם תחפש כל אחד מהמונחים בנפרד ותקרא עליהם כמה עמודים.

יש ויש

הסטודנט השתמש בקונספט המחשבה הקונבנציונלית כדי לנכס לעצמו לצורך הויכוח רעיונות מדעיים ולהתאימם להשקפת עולמו. הפיסיקה לא "עובדת" כך. יש פה קישור להרצאה של סטיבן הוקינג הנוגעת במספר נושאים הקשורים לשאלות שהעלת. חפש גם חומר עיוני על "זמן מדומה".

SilentMike

New member
כמה נקודות.

החוק הראשון של התרמודינמיקה קרוי חוק שימור החומר והאנרגיה (לשעבר חוק שימור החומר. דברים משתנים), והוא תקף, ככל הידוע לי, תמיד. הדתי החביב עולל תעלול קטן משום שהוא התעלם מהעובדה שהזמן היא תופעה שמוגבלת ליקום, לכן ככל הידוע לנו לא היה "לפני המפץ הגדול". לכן יתכן בהחלט שהיקום היה תמיד קיים -בצורה כזו או אחרת- אלא שאולי תמיד אינו זמן אינסופי. אנחנו חווים את הזמן כתופעה מתמשכת, תמיד היה אתמול ותמיד יהיה מחר, אך החוויה שלנו לא בהכרח משקפת את המציאות.

tombenarye1234

New member
מה?

מה זאת אומרת לא היה "לפני המפץ הגדול"? המפץ הגדול התרחש בנקודת זמן מסויימת...אם נלך 5 שניות לפני כן, היינו בנקודה של "5 שניות לפני המפץ הגדול"...האם אז כל החומר היה קיים?

SilentMike

New member
אין חמש שניות לפני כן.

הנקודה היא בהבדל שבין החוויה לבין המציאות. אתה מרגיש ש-"שניה" היא דבר מוצק ונאמן. לכל זמן יש "שניה לפני כן", אבל זו תחושה שנובעת מהצורה בה אתה חווה את העולם, ואת הזמן. זה לא בהכרח נכון. אנחנו יודעים היום שהרבה ממה שאנחנו חושבים באופן אינטאיטיבי על הזמן ועל החומר הוא לא נכון. לפי תורת היחסות לכל גוף הנמצא בתנועה יש מערכת זמן פרטית משלו (למעשה יש לו מערכת קואורדינטות זמן/מרחב פרטית משלו). דוגמא ידועה היא פרדוקס התאומים. תאום אחד יוצא לטיול בחלל כאיש צעיר, חוזר כעבור שנה ומגלה את אחיו כאדם זקן. למה? מפני שבגוף מאיץ הזמן עובר בקצב אחר (אמירה קצת בעייתית להגדיר את מעבר הזמן במילה "קצב" שבעצמה תלויה בזמן, אבל אין לי מילה טובה יותר). זה אולי מוזר אבל זה נכון. זה למעשה חלק ממה שאומרת תורת היחסות של איינשטיין. על כדור הארץ במהלך חיי אדם תמיד יש אחרי ולפני, ביקום כולו זה לא בהכרח המצב. אני חושש להיכנס לעומק לפרטים שאיני בקיא בהם. אני מציע שתצוד לך פיסיקאי למטרה זו, או שתקרא את "קיצור תולדות הזמן" של סטיבן הוקינג.

SilentMike

New member
להבהרה.

איני טוען ואיני מוסמך לטעון לידיעת סודות היקום. רק הערתי שהעובדה שאנחנו חושבים אינטואיטיבית שזמן פועל בצורה מסויימת, וש-"תמיד יש חמש דקות לפני", לא אומרת שכך הדבר. תודה על המאמר. אני אבחן אותו.

מה הקשר?בירה נשר

היה מדען בשם האבל שגילה שהיקום הולך ומתפשט לכל כיוון,מכאן, שלפני 15 או יותר מיליוני שנים, כל הכוכבים ושאר גרמי השמיים היו למעשה "באותו מקום", תאר לעצמך יקום הדחוס במידה אינסופית,צפיפות החומר אינסופית.( יחודיות) במצב כזה, לזמן אין כל רלוונטיות, התכונה קיימת, אך במה יכולה להשפיע כשכל חוקי הפיסיקה קורסים ? אומרים שהזמן התחיל במפץ הגדול מכיוון שלפני כן, הזמנים פשוט אינם מוגדרים פיסיקלית ואינם רלוונטים להתרחשויות בהווה. יש תאוריה "חדשה" של סטיבן הוקינג שהולכת וצוברת תאוצה בשנים האחרונות שקובעת שאין "יחודיות" ,היקום לא התחיל במפץ הגדול, קיומו חסר גבולות.

אגב

ניסיון להמחיש, להסביר או לתאר את הרגעים שקדמו למפץ בעזרת תורת היחסות הכללית או דרך הסתמכות וחשיבה עליה, הוא מעט מגוחך ופרדוקסלי ,שכן תורה זו מקבעת עצמה תחת כפיפות מוחלטת לחוקיות שנוצרה רגע ה"פיצוץ". טעות נוספת, היא השימוש המוטעה במונח "מציאות",ככל הידוע לי,התורה כשמה כן היא-שוללת מציאות אובייקטיבית.ניתן לתאר מאורע סובייקטיבי במסגרת מציאות תחומה,אך גם זו תהיה סובייקטיבית למכלול גורף. בקיצור, מישהו עשה סלט. נ.ב - בהזדמנות אנסה להסביר לך את תאוריית המפץ הגדול בעזרת מתכון מספר הבישול "דבורה מבשלת בכיף".עד אז,מומלץ להכנס לקישור שנתתי.

אֶחָד

New member
הערה קטנה

אתה מבלבל בין רלטיביות וסוביקטיביות. פוזיציה רלטיבית בהחלט יכולה להיות אוביקטיבית.

אני לא

קרא שוב את דבריי. ניתן לתאר פוזיציה רלטיבית באופן אבסולוטי בסביבה תחומה. חוויה מוגדרת כמאורע סובייקטיבי.

אֶחָד

New member
אתה כותב

"התורה כשמה כן היא-שוללת מציאות אובייקטיבית" איך היא שוללת?

תשובה לא מלומדת -

לא יודעים בודאות, וזהו. זהו נושא מאוד מעניין ויש כמה תיאוריות. אני מבין מאוד קטן, אבל אני חושב שאני מבין מספיק על מנת לתת לך את התשובה הזו. זו לא בושה להגיד "עדין לא יודעים בודאות איך התחיל החומר, יש כמה תיאוריות". פעם, בעבר, גם לא ידעו איך התפתחו החיים על כדוה"א והיום יודעים. זה לא משנה את העובדה שסיפורי הבריאה, על כל גווניהם (גם הרביזיוניסטים שמדברים על הבריאה כ"משל" שבעצם עולה בקנה אחד עם האבולוציה), פשוט מעוררי גיחוך.

למעלה