חוק של איזו מדינה תקף בקנייה מחו"ל ?

תומאס

New member
חוק של איזו מדינה תקף בקנייה מחו"ל ?

זאת שאלה מתוך סקרנות ולא מתוך מקרה שקרה.

אם למשל הזמנתי באינטרנט מוצר מחנות מחו"ל למשל אנגליה - האם החוק / תקנות של החזרת מוצר, עסקה מרחוק, וכל שאר הדברים שחוקקו בישראל, תקפים לגבי הקנייה? או שהחוק באנגליה הוא זה שקובע? האם יש הבדל אם זו חנות שנמצאת פיזית באנגליה או שזו רק חנות "וירטואלית"? האם זה משנה היכן יושבים השרתים שלה?
והפןך - אם מישהו מחו"ל רכש מוצר באינטרנט מחנות שנמצאת בישראל - מה הדין לגביו?

האם יש פסיקה חד משמעית בנושא? או שכל מקרה לגופו?
 
תלוי בעובדות

ברוב המחרים, עיסקת מכר בין לאומית באינטרנט לא מתרחשת סתם, הכוונה שיש איזו מסגרת. כדי לקנות אתה צריך לדעת שהצד השני מוכר, אז הוא חייב לפרסם. בדרך כלל קונה סכיר ונבון לא ישלח כסף סתם למישהו בלי איזו מערכת שנותנת איזה ביטחון שיקבל מוצר ומוכר סביר ונבון לא ישלח ממכר בלי לקבל קודם את התשלום.
אני חייב לציין שאני מודע שיש אנשים שקונים ומוכרים בעקבות מפגש בפייסבוק, יוצרים מפגש אמיתי ועושים עיסקת מכר בעל פה ובמזומן. אבל זאת לא עיסקה אינטרנטית, רק יצירת הקשר היא אינטרנטית, אחך כך נוצר חוזה בכתב או בעל פה בינהם, תלוי כמה זהירים הם.

אבל לא על זה שאלת. שאלת על מכר מרחוק.
ובכן, או שקנית מ"חנות וירטואלית" או מ"שוק וירטואלי".

א. חנות וירטאלית זה אתר או מודול של חנות על גבי אתר. אם זה רציני, יש לו תקנון ובתקנון צריך להיות כתוב איזה דין חל ולאיזה בית משפט יש סמכות מקומית.
אם אין תקנון, אל תקנה, אם לא כתוב, על תקנה.

ב. שוק וירטואלי זה אתר שמשמת פלטפורמה לחברים למכור. הדוגמה הכי מובהקת היא ebay שהוא בעצם רשת של אתרים הממוקמים בארצות שונות, בה יכולים להשתתף בעלי עסקים וגם אנשים פרטיים, מרוב העולם. כמובן יש גם שווקים וירטואליים יותר קתנים והרבה פחות משוכללים. יש גם לוחות מודעות. לא לבלבל בין השניים. בלוח בדרך כלל רק נוצרת ההזמנות למו"מ והצדדים משכללים עיסקת מכר בעצמם ובדרך כלל לא בינלאמית. נחזור לשוק. הכללים קבועים בתקנון, ואתה צריך לקרוא אותו, כי לפעמים יש מנגנון פתרון סכסוכים אלטרנטיבי (ADR). שמחייב. אבל בכל זאת, יש גם חוזה כתוב, בדרך כלל תנאיי המכר נקבעים על ידי המוכר (מה שנחשב אצלנו לחוזה אחיד).

באופן ספציפי לשאלתך, אין סיכוי שאם קנית מאנגליה, יחול הדין הישראלי | אלא אם כן זה מה שהסכמתם .
אם העיסקה היא אלקטרונית, לא חשוב אם קיימת חנות פיזית או לא. הדוגמא הכי בולטת היא אמזון. האתר הוא גם חנות וירטואלית של ספרים, גם שוק של מוצרים, אבל חנות פיזית אין.
אם אתה בעל אתר מכירות ופועל בארץ, אתה צריך לכתוב בתקנון איזה דין חל ומה מקום השיפוט. אם לא כתבת, בית המשפט יקבע לפי מספר משתנים איפה התבצעה העיסקה.
 

John the Savage

New member
אבל גם אם זה נקבע בתקנון

זה בהכרח אומר שבית המשפט במדינה כזו או אחרת יקבל את מה שכתוב בתקנון?
 
למעלה