חזרנו לימי "נורמה ריי"

חזרנו לימי "נורמה ריי" ../images/Emo10.gif

הסרט שעליו סאלי פילד זכתה באוסקר על גילומה את נורמה ריי אם חד הורית ופועלת קשת יום שנלחמה בכדי שיהיו זכויות ותנאים אנושיים יותר לעובדות במפעל שבו היא עבדה. נורמה ריי היא אם חד הורית פועלת קשת יום במפעל טקסטיל בדרום ארה"ב שמעסיק את עובדיו בתנאים מחפירים וללא תנאים סוציאליים. חייה מתנהלים בקושי, עד שמגיע למקום נציג האיגודים המקצועיים ומנסה לשכנע את הפועלים המקומיים להקים איגוד שיילחם במעסיקים וישיג עבורם תנאים אנושיים יותר. נורמה מתגייסת למאבק, על אף מחאות הסביבה ואיומי ההנהלה נגדה. באחת הסצינות בסרט "נורמה ריי" נציג ארגון העובדים מבקר במפעל הטקסטיל כדי להתרשם מתנאי העסקתן של העובדות. שעה שהוא מהלך בין פסי הייצור, מלווה ע"י נציגי המעסיק, מביטות בו העובדות - פועלות קשות-יום, כבעוף מוזר. ואז, מגיע האורח לפינה נידחת במפעל. שם, בנקודה גבוהה בקיר, הרחק מהעין, תלוי לו הפוסטר אותו חייב בעל המפעל לתלות על-פי חוק; פוסטר המפרט את זכויות העובדות. תחת מבטיהם המאיימים של נציגי המעסיק מנהל אתם נציג האיגוד מו"מ עיקש ומתיש, רק שינמיכו את הפוסטר לגובה נורמלי. זה הכל. הנציג הנחוש. כך, במה שנראה כהתעקשות מיותרת לחלוטין, שממילא לא תשפיע על חיי העובדות, מתחיל מה שיהפוך להיות מאבק מאורגן ונחוש של עובדות המפעל � בעצמן ולמען עצמן - על זכויותיהן. עצוב לגלות, שהמציאות בישראל דהיום מזכירה במידה רבה את המאבק הבסיסי כל-כך המתואר ב"נורמה ריי". לא על הטבות מרחיקות לכת נאבקים כיום בישראל, אלא על הבסיס: שכר מינימום, הזכות לעבוד, והזכות לקיום מינימלי בכבוד. בתוך אלה, הצליחה קואליציה של ארגונים חברתיים להעביר בראשית 2002 תיקון לחוק שכר מינימום. בעקבות התיקון הועבר הנטל להוכיח כי שולם שכר מינימום מהעובד למעביד, שינוי חיובי לכשעצמו. בנוסף, נקבע כי תוך שנה יפרסם משרד העבודה פוסטר רשמי, שייתלה במקומות עבודה, ויפרט מהו שכר המינימום, מה נכלל בו ומה לא, ואת החובה לשלמו. למעלה מ4 שנים עברו מאז, ועובדה שדבר לא נעשה. ליתר דיוק, בימים אלה ממש מנסה המדינה לבטל את הסעיף ואת הדרישה לפרסום הפוסטר. כלומר, חזרנו לימי "נורמה ריי". אלא שבעל המפעל, הפך בגלגול הישראלי למדינה בכבודה ובעצמה. החוק נועד להבטיח שעובדים יהיו מודעים לזכות המינימלית ביותר שיש להם בעבודה. הפוסטר נועד להוות מעין תמרור במקום העבודה, מטעם הממשלה, המיידע את העובדים בדבר זכות בסיסית שיש להם עפ"י חוק. ואולם, למרות שהחוק אומץ ע"י הממשלה, לא נקפה אצבע לממשו ולהוציאו אל הפועל. כעת, הממשלה צועדת כברת דרך נוספת, וטוענת כי הפוסטר הוא "בלתי אפשרי", מכיוון שנתוני שכר המינימום משתנים מעת לעת, ומכיוון שהנוסח הוא "ארוך ומסורבל". הפתרון המוצע עתה הוא לשלוח אותו במכתב, ומי ישלח? המעסיק. על אותו עיקרון נחקק לפני שנתיים, חוק מסירת מידע לעובד המחייב את המעסיק לתת לעובדים תוך שלושים יום מתחילת העבודה מידע בכתב על גובה שכרם, היקף משרתם והתשלומים הנילווים. מעסיק המפר את החוק צפוי לקנס מנהלי. החוק הזה כמו אחרים, אינו נאכף ורוב העובדים אינם יודעים על קיומו. לא, לא מדובר בחלם, וגם לא בטעות או ברשלנות. מדובר במדיניות מכוונת זדונית, רבת-שנים, העושה את הכל בכדי להוזיל את כח העבודה לטובת המעסיקים, ובכדי להתחמק לשם כך אפילו מההכרח של לשלם שכר מינימום. לא בכדי נראים הנתונים הכלכליים-חברתיים כפי שהם נראים, לא בכדי עולה בכל פעם דיון סביב דרישת המעסיקים להוריד את שכר המינימום "למען טובת המשק" קרי: טובתם הם, לא בכדי מדברת היום הממשלה על הצורך ב"גמישות" וב"הורדת עלות ההעסקה" תוך כדי כך שהיא שוללת מבני-אדם זכויות יסוד ומציירת אותם כבטלנים, פרזיטים, אוכלי-חינם. הכל מתבצע כחלק מתפיסה אידיאולוגית זדונית הדוגלת בהפיכת יותר ויותר בני-אדם לכח עבודה זול, ואם ניתן לעבדים. לאור תפיסה שכזו, אפילו פוסטר עלוב מפחיד את הממשלה ואת בעלי ההון המושחתים המקורבים אליה. אלה, כמו כל מי ששמע על נורמה ריי, יודעים שאפילו פוסטר קטן, אם לא עוצרים אותו בזמן, עלול חס וחלילה להפוך יום אחד לעובדת המודעת לזכויותיה, לעובד העומד על שלו עפ"י חוק, לבני-אדם שאינם מוכנים עוד שינצלו אותם. לבני אדם שיקומו ויילחמו על זכויותיהם. ובדיוק מזה בעלי ההון והפוליטיקאים המושחתים חוששים. זו הסיבה שהנחיתו עלינו את אסון ויסקונסין ואפילו קוראים לזה "התנדבות", כי זה החלום הכי רטוב של המעסיקים הקפיטליסטים, שהעובדים שלהם ישרתו אותם "בהתנדבות", ללא שכר, ללא תנאים סוציאליים, ללא זכויות, פשוט עבדים שיעשו עבורם את הכסף הגדול.

Mishkafofer

New member
מבולבל עם כי מכיל מסרים חשובים

התחלת יפה עם הסבר על הסרט, לצערי לא הזדמן לי לראות, אבל בכל מקרה אני מוריד את הכובה בפני אותם נשים אמיצות. לגבי מלחמות שכר וכו, אני יכול לספר לך סיפור קטן שקרה בארצות הברית בנושא זה. בשנות השלושים המאוחרות, היה ויכוח בארצות הברית לגבי העלאת שכר מינימום, סנטורים צפוניים תמכו בהעלאת שכר מינימום וסנטורים של דרום התגדו, כמובן אפשר להדביר פה יש מדבקות של רשעים וטובים, אבל הסיפור יותר מורכב, סנטורים צפוניים דרשו ששכר מינימום יעלה אבל שיהיה נמוך מהשכר הממוצע בצפון ארצות הברית ולא ישפיע בצורה משמעותית על כלכלת מדינות הצפון, לעומת זאת דרום ארצות הברית נהנה משכר זול הרבה יותר והרבה מן הפעילות הכלכלית בו היתה פשוטה יותר וניזונה מכוח עבודה בלתי מקצועי, כמובן השכר המינימום שסנטורים הצפוניים דאגו לקדם היה מעל השכר הממוצע בדרום. החוק עבר בהצלחה והיה מכה קשה לדרום ארצות הברית, הנפגעים העיקריים היו עובדי כפיים שחורים, המעסיקים העדיפו לצמצם את כוח העבודה וכנראה זה היה תמריץ להגדיל את כמות המיכון, הרי עלות המיכון לא תלויה בשכר מינימום, וכך נוצרה תנועת הגירה לצפון ארצות הברית. פה קצת קשה יותר לקבוע מי רשע ומי טוב, זה פשוט מה שקרה. לגבי קביעתך על קפיטאליזם רשע ומרושע, אני נולדתי בברית המועצות וכמות הרשע,תועבה ואטימות בלתי אנושית שהיתה שם את לא תפגשי בשום מקום בעולם, אני מעדיף להתגלגל ברחוב בארצות הברית מאשר להיות שכיר בברית המועצות. הצדק והשוויון, אחוות הפועלים נשארו על דפי הנייר שבהם הודפסו הססמאות הללו, איכרים הוכרחו בכוח הזרוע להישאר בקולחוזים ללא כל זכות מעבר, פשוט לא תנתו להם רשות להעזוב וזה נאכף בכוח רב, בקיצור פיודלזים של פעם בשם חדש, פועלים שעבדו במפעלים, עבדו בתת תנאים וחיו על משכורות זעומות. היחידים והבודדים שהיו להם שכל לעשות משהו היו תושבי קווקז וזקנות מהכפר שהיו מוכרים פרות בשוק, אני מצדיע על חוכמתם של גרוזינים, ארמנים ודומיהם שחירפו את נפשם ומכרו פירות וירקות מהמדינות שלהם ברחבי רוסיה. לגבי החלק השני של מאמרך, זה עניין לשלטון חוק ולא קשור לכלכלה, בסין למשל, קפיטאלזים לובש צורה שהיא מזכירה קצת ברית המועצות וזכויות אזרח פשוט לא נאכפות בבית משפט, לכן צריך לשאוף לקידום דמוקרטיה ורק בשלטון דמוקראטי עם מערכת שלטונית אפשר לחיות בצורה סבירה, אני אומר סבירה כי זה לוקח זמן עד שאנו מגיעים למצב שבו האוכלוסיה מרגישה בנוח עם המצב הקיים, אלה עם כן את אוהבת את שיטת "כאן ועכשיו" של הקומוניסטים שמאמינים שכוח זרועה של פרולטוריון תביא לחופש, צדק ואחווה בן העמים...

זו הסיבה שאני בז לשתי השיטות הללו

לקיטליזם ולקומוניזם באותה מידה. כי שתיהם הם שתי הצדדים המעוותים של אותה מטבע בדיוק. הקומוניזם משפיט את האזרחים ושולל את זכויותיהם בשם המדינה, בעוד שהקפיטליזם משפיט את האזרחים ושולל את זכויותיהם בשם העשירים ובעלי ההון. אין כל הבדל אמיתי בין שתי השיטות הללו. קפיטליסט וקומוניסט הם היינו הך בעיני. אני דוגל בדרך השלישית, הסוציאל דמוקרטיה, השיטה של העתיד, השיטה שתשאיר מאחור את שתי השיטות הישנות והגרועות הללו שהביאו רק צרות ואסונות על האנושות.
אני סוציאל דמוקרט והדמוקרטיה וטובת בני עמי עומדים בראש מעייני.

Mishkafofer

New member
אתה מבולבל

אני יכול להבין את הצד הרגשי של הטיעון שלך, כמו כן כתבת דברים הזויים, מה זה בדיוק סוציאל דמוקרטיה? זכות הקניין נעלמת? אין יותר בורסה? אני לא אוהב לשפוט מבחינה ערכית כי זה מחליא אותי, אני לא רוצה שאנשים יקבלו בשבילי החלטות על סמך טוב או רע, אני רוצה זכות קניין, אני רוצה להיות בעל מניות, אני רוצה שמדינה שלי תיישם את החוקים שהיא חוקקה... אני לא יכול לכתוב לך תגובה הולמת כי לא ירדתי הרעיון במה שאתה מכנה סוציאל דמוקרטיה? הלאמת עסקים ותעשיות? תסביר קצת יותר

אני לא מבולבל כלל

אני יודע טוב מאוד מה אני רוצה בשבילי ובשביל עמי ומדינתי. סוציאל דמוקרטיה זו הדרך השלישית, תראה את בריטניה, שבדיה ודנמרק, הם הוכחה חיה לכך שסוציאל דמוקרטיה היא הדרך הנכונה. בסוציאל דמוקרטיה זכות הקניין קיימת, ומי אמר לך שאין בורסה? אתה מכיר מדינה סוציאל דמוקרטית שאין בה בורסה? אם כך תגיד לי את שמה. ואל תגיד לי קובה, כי קובה לא סוציאל דמוקרטית, וכך גם לגבי צפ' קוריאה הדיקטטורית.

Mishkafofer

New member
nמה זה סוציאל דמוקרט?

עדיין לא הבנתי מה זה סוציאל דמוקרט אצלך? אין מקום להשוות בין מדיניות כלכלית או עסקית מול מדיניות רווחה, מי שעושה זאת, כנראה לא מבין בשני הדברים. אין לך מה לקנות בשבדיה, כשהשבדים הכניסו את מנגנון מדינת הרווחה, הם חשבו על מנגנון הגנה על האזרח, ובאותו זמן לא האזרחים היו רגילים לעבוד כל הזמן ולא לחיות על גב מדינתם, עם הזמן מגמה זו השתנתה, הבושה נעלמה, נוצרו הרגלים אחרים. כשיש שמנת, החתולים כבר יבואו.

gershon17

New member
אנגליה?

אתה יודע שחברת החשמל שם הופרטה למדי ולא הולאמה מאז, נכון? אם באנגליה הסוציאל דמוקרטית חברת חשמל פרטית יכולה לפעול היטב, למה אתה מתנגד להפרטת חברת החשמל בישראל?

למעלה