"חזר להייטק" בן 66 - ומתלונן על אפליית גיל

הכתבה הבאה מספרת על מהנדס בן 66 שפרש מאינטל במאי 2020 (כנראה בפרישה מוקדמת), ראה שמשעמם לו בפנסיה - החליט לחפש עבודה.

בכתבה לא מדברים למשל על העובדה שהוא גר בצפון (טירת הכרמל) - איזור שיש בו מבחר נמוך מאוד של מקומות עבודה בהייטק. לא מדברים על זה שהוא עבד בתחום מאוד ספציפי של שבבים שאין בהכרח הרבה חברות בארץ שעוסקות בו - ולכן הניסיון שלו (טוב ככל שיהיה) מוגבל למספר מסוים של חברות. המסר העיקרי של הכתבה? מעל לגיל 45 - העובדים כבר לא רלוונטיים בהייטק, והבחור הזה הוא היוצא מהכלל בגלל חברה ספציפית ו"צדיקה" במיוחד שהבינה שיש בעובדים מבוגרים יתרונות!

אני הכרתי אנשים שנשרו מההייטק לפני גיל 40 - וברוב במכריע של המקרים (אם לא בכולם) היה מדובר על מצב של אנשים שהתקשו למצוא עבודה בתחום בגלל פער טכני מאוד גדול (למשל אנשים שעבדו בתחום או שפות שהפכו עם השנים לנישתיים מאוד). אולי היו מתוכם מקרה או שניים של אנשים שהיו מתכנתים לא רעים אבל לא גאוני הדור בלי פערים טכניים גדולים - שפשוט פוטרו בתקופה של משבר כלכלי, ונאלצו לקבל הצעו עבודה מחוץ להייטק במקומות כמו בנקים, ואז התקשו לחזור חזרה לתחום אחרי המשבר.

מצד שני אני הצלחתי למצוא עבודה בתקופת הקורונה בגיל 45 (כמעט 46). אמנם זה לקח לי כמה חודשים, אבל התחושה שלי היתה שזה לקח לי כ"כ הרבה זמן כי הגעתי לתהליך מנקודת פתיחה בעייתית בגלל ידע טכני מיושן, ולפחות בתחילת התהליך לא התכוננתי כמו שצריך לראיונות. ועדיין בסופו של דבר הצלחתי למצוא עבודה בפרק זמן סביר (במיוחד אם מכניסים את הקורונה בתחילת דרכה כשיקול). קשה לי לקבוע עד כמה חברות לא פנו אלי בגלל עניין הגיל (או שאולי למזלי חשבו שאני רק בת 44 ולכן לא פסולה ;)), אבל אני חושבת שבמהלך תהליך החיפוש היו לי אולי שבועיים או שלושה בלבד שבהם לא נקבע לי לפחות ראיון אחד (ולרוב היה לי יותר מראיון אחד בשבוע).

כך שהרושם שלי שהבעיה בגילאים האלו היא לרוב פערים טכניים ובחירת תפקידים לא טובים שהלכו וגדלו עם הגיל - ופחות נטיה של חברות לא לרצות מתכנתים מבוגרים יותר. מה דעתכם?
 

קלייטון.ש

Well-known member
למשל אנשים שעבדו בתחום או שפות שהפכו עם השנים לנישתיים מאוד
זו לא בעיה לסגור פער טכנולוגי, בוודאי לא למתכנת מנוסה. מתכנת עם ניסיון של 30 שנה ב-C++ שמתחיל עכשיו ללמוד JS לא זהה למתכנת עם ניסיון של 5 שנים שעושה אותו דבר. ניסיון לא מתבטל רק בגלל שהוא בשפה זו ולא זו. ניסיון בתכנות הוא לא תלוי בשפת התכנות.
מתכנתים יכולים להתמחות בדומיין, בתחום עסקי או יישומי מסויים. למשל מתכנת שעבד הרבה שנים בבנק או בחברת ביטוח, הוא מנוסה בבינה עסקית של העסקים האלה. לכן כנראה יש לו יתרון בקבלה למשרה בבנק אחר או בחברת ביטוח אחרת. או בקבלה לסטארטאפ בפינטק. אבל אין התמחות בשפת תכנות או בטכנולוגיה. את הדברים האלה לומדים בקלות באופן שוטף.
 

vinney

Well-known member
ברוב הכתבות הדוגמאות שמביאים הן אכן או אנשים עם נסיון נישתי וספציפי מאוד כמו בדוגמא שהבאת, או מנהלים (במיוחד מנהלי פרוייקטים/מוצרים, לאו דווקא מנהלים טכניים). ומה לעשות, ככל שעולים בדרגות כך יש פחות משרות ויותר תחרות. מי שנושר יתקשה לחזור.

זה לא שחסר אפליה גילאית (ופה בפורום היו אנשים שתמכו בה די בפירוש), אבל זה הרבה יותר קשה לחדור לשוק מבחוץ אחרי העדרות בגיל מבוגר מבתחילת הקריירה כי גם האופציות מצטמצמות, גם הדרישות עולות, וגם נוסף לכל, יש את עניין האפליה.
 
דווקא טירת הכרמל צמודה למת"ם וספציפית באיזור הזה יש המון עבודה במקצוע שלו (חומרה). רוב מי שכותב פה עוסק בתוכנה אבל שוק השבבים רותח ויש ביקושים מאוד גדולים לעובדים.
 
למעלה