חידה גאומטרית (קשה) -על ישר אחד-

Tukon

New member
חידה גאומטרית (קשה) -על ישר אחד-

הוכח - מערכת בה N סופי של נקודות המקימות שכל ישר העובר דרך שתי נקודות עובר גם דרך לפחות נקודה אחת נוספת כל הנקודות על ישר אחד

E s t e b a n

New member
אותה הבעיה

יכול להיות שיש קבוצה של N נקודות שמקיימות את התנאי, ואם תוריד נקודה כלשהי, תקבל N-1 נקודות -שלא- מקיימות את התנאי. זאת אומרת שאתה לא מתחיל מ-N-1 נקודות שמקיימות את התנאי.. אתה מתחיל מ-N-1 נקודות כלליות, מוסיף נקודה -ואז- התנאי מתקיים.

neko

New member
לא נכון, באינדוקציה אתה מוכיח עם

ההנחה שבשלב הקודם הכל בסדר. מה שבעצם ההוכחה באינדוקציה הזאת מראה הוא שאם יש לך 3 נק' ותוסיף רביעית, היא תהיה על אותו ישר. אם תוסיף חמישית היא תהיה על אותו ישר - וכו'.

neko

New member
ומרפרוף בשרשור אני רואה שגם

חשבת כך בעבר, ושינית דעתך משום מה. אציין שכדי להפיל את ההוכחה הזאת, אתה צריך להראות טעות אינהרנטית בה, ולשם כך מספיקה גם דוגמא יחידה. אני בטוח שאם תחשוב על זה קצת תשים לב שאין דוגמא כזאת (בדיוק בגלל מה ששנינו אמרנו: אם יש 3 נק' המקיימות, הרביעית תקיים וכו' עד אינסוף).

E s t e b a n

New member
מבלבל...

יכולה להיות קבוצה בגודל N שמקיימת את התנאי, שנוצרה מקבוצה בגודל N-1 שלא מקיימת את התנאי, פלוס נקודה חדשה... אם קבוצה בגודל N מקיימת את התנאי, יש שני מקרים: 1. אם נפחית נקודה, תמיד נקבל קבוצה בגודל N-1 שמקיימת את התנאי 2. אם נפחית נקודה, יתכן שנקבל קבוצה בגודל N-1 שלא מקיימת את התנאי. בקיצור, אנחנו הוכחנו שאם יש לנו קבוצה N מהטיפוס הראשון, אז זה נכון כי אפשר להשתמש בהנחת האינדוקציה. אבל לא הוכחנו -לכל- קבוצה בגודל N שמקיימת את התנאי, כי לא התייחסנו לטיפוס השני, שבו אי אפשר להשתמש בהנחת האינדוקציה (שתקפה רק אם התנאי תקף). מה שנשאר זה להוכיח שהטיפוס השני לא קיים...

neko

New member
רגע רגע...

יכולה להיות קבוצה בגודל N שמקיימת את התנאי, שנוצרה מקבוצה בגודל N-1 שלא מקיימת את התנאי, פלוס נקודה חדשה... מה שאתה בעצם אומר זה שההנחה שלי שאם יש קב' של N-1 נק' המקיימת את התנאי אזי כל הנק' על אותו ישר אינה נכונה. אבל זו בדיוק הנחת האינדוקציה: לוקחים את המקרה של N-1 ומניחים שהוא כן מקיים את הנדרש.

E s t e b a n

New member
זה לא מה שאני אומר...

עוד ניסוח: אתה אומר - יש לנו N-1 נקודות שמקיימות את התנאי. נוסיף נקודה כך שנקבל קבוצה בגודל N שמקיימת את התנאי. לקבוצות מהגודל N שנבנות ככה, ההנחה נכונה. אבל יכולה להיות קבוצה בגודל N שנבנית אחרת... לוקחים N-1 נקודות סתמיות -שלא- מקיימות את התנאי, כלומר לא -כל- ישר שעובר בין שתי נקודות, עובר דרך נקודה נוספת. ואז מוסיפים נקודה חדשה, ומקבלים קבוצה בגודל N שבה, הפלא ופלא, -כן- כל ישר שעובר בין שתי נקודות עובר דרך נקודה נוספת. אז יש טיפוס שלם של קבוצות בגודל N, שכן מקיימות את התנאי ==> כלומר צריך להוכיח שהן על אותו ישר; אבל כל תת-קבוצה שלהן לא בהכרח מקיימת את התנאי, ולכן גם לא בהכרח שהן על אותו ישר... הנחת האינדוקציה אומרת שכל קבוצה בגודל N-1, שבה כל ישר שעובר בין 2 נקודות עובר דרך נקודה שלישית --> כל N-1 הנקודות הן על אותו ישר. הנחת האינדוקציה לא אומרת דבר על קבוצה בגודל N-1 שבה לא כל ישר שעובר בין 2 נקודות עובר דרך נקודה שלישית.

neko

New member
הנחת האינדוקציה כן אומרת,

בשביל זה היא שם. אולי צריך לציין שזו אינדוקציה מלאה ואז הבעיה נפתרת? אני פונה לגיבוי מפורום מתמטיקה...

E s t e b a n

New member
הנחת האינדוקציה כוללת תנאי...

וכדי להשתמש בה, חייבים להוכיח קודם שבאמת התנאי מתקיים, אחרת ההנחה לא תקפה.

neko

New member
טוב, פורום מתמטיקה מאשר שיש בעיה

עם ההוכחה... http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=457&msgid=53119926

neko

New member
רק שניה, אתה מציע לבנות קב' כך

שלא תקיים את התנאי ע"י כך שלא מוסיפים נק' בכל פעם, אלא פשוט בוחרים קב' של נק'. מעניין, נחכה לפידבק של פורום מתמטיקה, אני חייב לעוף. ריטה ורמי מופיעים עוד שעתיים ביום הסטודנט

shabaz

New member
o_O

*--*--* | * | * כל ישר העובר דרך 2 נקודות עובר גם דרך לפחות נקודה אחת נוספת <<במקרה הקיצוני>>. ה-N הוא סופי. אלא אם אתה לא מתכוון לישר כמו שאני מכיר אותו, אלא לקו, אז כל הנקודות לא בהכרח על אותו ישר, כפי שהצגתי.

E s t e b a n

New member
שכחת כמה ישרים...

למשל הישר שעובר בין הנק' השמאלית למעלה לבין הנק' התחתונה. בכל מקרה בהגדרת השאלה חסר התנאי הבסיסי שבין כל שתי נקודות יכול לעבור רק ישר אחד. רמז: N סופי או ב"מ --> אינדוקציה.

E s t e b a n

New member
לא פותרת?

בסיס אינדוקציה: N=3 (כאשר N קטן מ-3 בהכרח אין סתירה כי אין 3 נקודות). יש ישר (1,2), ישר (2,3), ישר (1,3). כל אחד מהם חייב לעבור דרך הנקודה השלישית, כלומר יש ישר אחד שעובר דרך (1,2,3), כלומר (1,2,3) על אותו ישר. צעד אינדוקציה: נניח שזה נכון עבור N-1, נראה שנכון עבור N. נסתכל על קבוצת הנקודות (1 עד N-1). יש בה N-1 נקודות ולכן לפי ההנחה כולן על אותו ישר. נסתכל על קבוצת הנקודות (2 עד N). יש בה N-1 נקודות ולכן לפי ההנחה כולן על אותו ישר. נסתכל על הנקודות 2 ו-3. הן שייכות גם לישר מהקבוצה הראשונה וגם לישר מהקבוצה השניה. מכיוון שבין כל שתי נקודות עובר ישר אחד בלבד, הישר של הקבוצה הראשונה הוא הישר של הקבוצה השניה. מכאן ש-N נמצא על הישר שעליו נמצאות (1 עד N-1). סתם ברפרוף, פספסתי משהו?

shabaz

New member
גם אני חשבתי ע"י אינדוקציה,

רק שהייתי מסביר את זה קצת אחרת. אני מנסה לפתור לא דרך אינדוקציה עכשיו.

neko

New member
לא התעמקתי בנסיונות של אחרים

(אחרת זה לא כיף לפתור חידה
), אבל נראה לי שאינדוקציה פשוטה בהחלט פותרת את זה. בסיס: ברור שנכון לגבי N=3 (כי הנק' A ו-B יוצרות ישר, ברור ש-C הנק' השלישית תהיה עליו לפי הנתון). הנחה: נניח ש- N-1 נקודות המקיימות את התנאי חייבות להיות על אותו ישר AB. צעד: הרעיון: נוסיף נק' נוספת P, נראה שהיא חייבת להיות על אותו ישר כמו שאר הנק', ומכאן ש-N נק' על אותו ישר וסיימנו. נוסיף נק' נוספת P המקיימת את התנאי הנדרש, ונניח בשלילה שהיא אינה על הישר (ראה שרטוט). אבל הנק' יוצרת עם הנק' A (למשל) את הישר AP. הנחת האינדוקציה היא שכל הנק' על הישר AB, והישר AP חותך את AB רק בנק' A, ולכן הנק' היחידות על הישר AP הן A ו-P, וזאת בניגוד להנחה שבשלילה. מכאן ש-P על הישר AB, כלומר, כל N הנק' על הישר AB. באינדוקציה, QED.

mona02

New member
נסיון נחמד, אבל לא

האינדוקציה מניחה המשכיות בן מצב N ל N+1 במקרה שלנו זה לא עובד
כי קבוצה N של נקודות מסוימות אניה תוספת של נקודה מקבוצה N-1

למעלה