חידוד בנושא "דל פחמימות"

zvika2017

New member
חידוד בנושא "דל פחמימות"

הייתי רוצה לחדד נקודה שאני משער שאינה ברורה לחלק מהקוראים.
יש הרבה בלבול בנושא, שנובע לדעתי בעיקר בבלבול שבין:

1. השימוש המבלבל בין שני מושגים שנתפסים כנרדפים, אולם הם שונים - פחמימה וגלוקוז.

2. הבלבול בין דיאטת דלת פחמימות קטוגנית (מעט מאוד חלבון והרבה שומן), ודיאטת דלת פחמימות שאינה קטוגנית (אין הגבלה מעשית על חלבון, למעט סף עליון מסוים, ואוכלים בה כמות מכובדת של חלבון). דרך אגב, זוהי דרכו של דר' ברנשטיין.

3. הבלבול בין המושג פחמימה ובין משפחות האוכל - דגנים\קטניות\וכו' וחלבונים. פחמימה יש גם באוכל טבעי (ירקות לדוגמה). דגנים, לעומת זאת, אינם טבעיים למאכל (בטח ובטח כפי שהם נצרכים כיום, ואני מתכוון גם לדגנים מלאים). אכילת דגנים, לא משנה באיזה פורמט, מציפה את הגוף במהירות בגלוקוז, באופן לא טבעי לגוף שאינו פעיל בעצימות גבוהה בשוטף (לא רק לסוכרתיים... וזה חלק מהסיבה שאחרי שנים של אכילה כזו אנשים מפתחים סכרת טייפ 2 - הצפה תמידית ולא טבעית של אינסולין יוצרת לאיטה השמנה ואי-רגישות לאינסולין). דגנים, וחלק מהקטניות, הם פחמימות מהירות (מידי). השילוב הגרוע מכול הוא פחמימה מהירה עם הרבה שומן (וצורך העניין, גם כמות השומן בעוף היא גבוהה).
ויש כמובן זיקה בין הבילבולים הנ"ל.

התמקדות על הנושא דרך הזוית של גלוקוז תבהיר את התמונה טוב יותר.
חשוב להבין שחלק לא מבוטל מחומצות האמינו שבחלבון מומרות על ידי הכבד לגלוקוז על ידי תהליך שנקרא גלוקוניאוג'נסיס (וגם חלק קטן מהשומנים יכולים להפוך לגלוקוז - הגליצרול שבשומן).
לכן, דיאטת "דלת פחמימות" מהסוג השני\שאינה קטוגנית, אינה דיאטה דלה בגלוקוז. לא ולא. הגוף מקבל בה מספיק\יופי של גלוקוז, הוא "מונע" על ידי גלוקוז (להבדיל מגופי קטון שהם הדלק לגוף בדיאטה הקטוגנית), ומלאי הגליקוגן בכבד ובשרירים תמיד מלא.
העניין הוא עניין של שליטה (זאת מדגיש דר' ברנשטיין בספרו). מה שמוכר על ידי הרוב כ'פחמימה' פשוט מתפרק מהר מידי מכדי שהאינסולינים החיצוניים יוכלו לכסות באופן אופטימאלי. הגלוקוז שמגיע מחלבון, לעומת זאת, מתפרק באופן הרבה יותר ניתן לשליטה\כיסוי על ידי האינסולינים התעשייתיים.
מטרת הדיאטה דלת הפחמימות שאינה קטוגנית היא לא למעט בגלוקוז בגוף, אלא למקסם את השליטה עליו.
כיום נפוצות כול מיני גרסאות לדיאטות קטוגניות (לדוגמה, חלק מהפליאו, שזה מושג שאף אחד לא יודע בדיוק מהוא, כי יש הרבה תיאוריות\גרסאות בנושא) ועוד כול מיני סוגי דיאטות שמטרתם למעט בגלוקוז(!), כדי להגיע לקטוזיס (=מצב בו הגוף מונע מגופי קטון במקום גלוקוז).
תכלס, מי שאוכל סלט מגוון עם מספיק חלבון - מקבל מספיק גלוקוז לגופו, באופן איטי יותר. לא צריך דגן או קטנייה כדי שיהיה לגוף מספיק גלוקוז, זה מיתוס שצריך לנפץ.
אני באופן אישי חושב שצריך מחזוריות\ציקליות בכמות החלבון, קרי, להיות לסירוגין במצב קטוגני, לא קטוגני, קטוגני, לא קטוגני...
כמות ה"פחמימה" אצלי היא תמיד דלה. ואת השומן אני מפחית ומעלה בהתאם לכמות החלבון - כאמור, במחזוריות.
כך חיו אבות אבותינו בטבע מיליוני שנה. שפע, מחסור, שפע, מחסור... יש לזה אפקט מאוד חיובי\בריא לגוף. (שפע של אוכל טבעי ובריא בלבד כמובן).
חברת השפע של היום, שמאפשרת לאוכל לא טבעי להיות זמין כול(!) הזמן, יוצרת את הבעיות שלה. סכרת טייפ 2 (שאינה פתולוגית, אלא נעוצה בתזונה לקויה בלבד) היא מגיפה בעידן שלנו.
אני מניח שהוותיקים כאן מכירים את הנושא.
מקווה שזה מבהיר קצת בלבולים לחדשים.
 

תומרונתם

New member
מנהל
סיכום מעניין

אבל מה שאני בעיקר מודה לך זה שהשתמשת במונח "אי סבילות לאינסולין" ולא במונח "תנגודת" ששנוא עלי (וגם לא נכון).
&nbsp
הסיכום שלך מערב דעה אישית עם עובדות פיזיולוגיות, ולכן יש לי איתו קצת בעיה. עם זאת, השורה התחתונה היא החשובה - שימו לב לכמות ואיכות הפחמימות שאתם אוכלים.
 

zvika2017

New member
הכול מגובה במדע

הי רותם.
לא המצאתי דבר.
ואני לא חושב שמדובר בדיעה אישית.
כול נקודה ונקודה שהעלתי מגובה במדע (ביוכימיה\מטבוליזם [אני מכיר את תהליכי המטבוליזם ברמה התאית והמולקולרית] והיסטוריה\ארכיאולוגיה).
על כול נקודה יכולתי לכתוב עמוד+.
הסיכום הנ"ל הינו תמצית חלקי.
במקום לפתוח הכול, אם תרצי, תצביעי על הנקודות שאת חושבת שהינן דיעה אישית, ואני אפתח ואנמק אותם (אני יכול להסביר בפרורוט מדוע דגנים הם אוכל מעובד\תעשייתי\ג'אנק-פוד של פעם ש"מבזבז" לך צריכה קלורית יומית בלי הרבה תועלות - במיוחד כיום).
אני שוב חוזר ומדגיש - המילה "פחמימות" היא בגובה שישים אלף רגל. כשאת מתייחסת לשורה התחתונה "כמות ואיכות הפחמימות" כול אחד ייקח את זה למקום אחר.
כדאי לדעתי לעבור לראות את הדברים בזוית של "גלוקוז" ולא פחמימות (והרי הבעיה שלנו היא לא כמות פחימות בדם, אלא כמות גלוקוז בדם :).
הגוף צריך גלוקוז, במידה, וממקורות טבעיים (לא לבלבל עם טבעוני).
הגוף לא צריך "פחמימות" (למה בדיוק את מתכוונת כשאת כותבת 'פחמימות'?).
אסקימוסים חיים חודשים רבים ללא "פחמימה" אחת. והם חיים טוב.

יום נעים.

נ.ב. - גם לקופרניקוס היתה דיעה אישית, שהיתה מנוגדת לרוב חכמי דורו, ויותר מזה, הייתה מנוגדת לרוב החכמים 1500 שנה לפניו. דעתו האישת הייתה שכדור הארץ מסתובב סביב השמש, ולא ההפך, ואף שכדור הארץ מסתובב סביב עצמו במהירות עצומה (זה היה מטורף לחשוב כך, כי כוח המשיכה נתגלה על ידי ניוטון רק 150 שנה אחרי תקופתו).
מי שלמד לפרטי פרטים את הנושא, לאט לאט הבין ש"דעתו האישית" של קופרניקוס נכונה.
ואני חוזר ומדגיש - לא המצאתי דבר. זה מדע.
 

תומר

Member
הגוף צריך פחמימות

בשביל הנפש ותפקוד מוחי טריפטופן וסרוטונין מה שקובע הוא בדיקות דם מושלמות ושיניים מושלמות בדיאטה טבעונאית רואופוד ריפוי כמעט כל המחלות או בשיטת התזונה המקרוביוטית דיאטה קטוגנית רק בפיקוח רפואי ממש מסוכנת וגם דלת פחמימות השנייה אינה להיט בעולם תריך מזון טבעי הקרוב ביותר למקור בטבע מדד גליקמי 54 ומטה ודגנים וקטניות מונבטים ודגנים מלאים ומזונות חומציים ובסיסיים 80 אחוז בסיסיים עשרים אחוז חומציים רשימה קיימת באינטרנט חחחחח דיאטה דלת פחמימות שולטת בעולם הדיאטה המובילה קטניות להמעיט 20-45 גרם ביום דגנים מלאים להמעיט 20-45 גרם ביום פחמימות זה מקור אנרגיה וסוכר שהגוף צריך חחחח סוכרת קיימת רק בעולם המערבי נדירה ביותר מחוץ לעולם המערבי האם דיאטה דלת פחמימות מרפאה כל המחלות כמעט ממש לא האם היא להיט בעולם ממש לא די תצאו מזה כבר כל המומחים הגדולים בארצות הברית ישראל ואוסטרליה לא עובדים כך
 
למעלה