חידונת לכם

Halfbaked

New member
יעבוד חלקית

הדלקת הפתיל בשני הצדדים אכן תביא לבערה של חצי שעה, אך הדלקת הפתיל השני במרכזו אינה מבטיחה דיוק בזמן הבערה, מכיוון שמרכז הפתיל אינו בהכרח חוצה את הפתיל לשני חלקים שזמן בערתם שווה. אבל תמשיך בכיוון. יובל.

נעמי11

New member
נראה לי

שצריך להדליק קודם פתיל אחד משני הצדדים (חצי שעה) ואת הפתיל השני רק מצד אחד. אחרי חצי שעה, מדליקים את הפתיל השני גם מהצד הלא דלוק, וכך מודדים עוד רבע שעה.

yontanbn

New member
חידונת לכם

(אני יודע את הפתרון, זה רק בשביל לשעשע אתכם, אם בא לכם) נתונים שני מספרים שלמים x,y. ידוע שההפרש בין מכפלתם לסכומם הוא 1000 (מכפלתם יותר גדולה) כמו כן, ידוע שאיקס הוא ריבוע של מספר שלם מצאו את וויי (יש פתרון אחד)

Halfbaked

New member
x=144, y=8

אבל לא אפרט את הדרך, כדי לא "להרוס". והנה שאלה פשוטה: ברשותכם שני פתילים באורך המאפשר לכל אחד מהם לבעור במשך שעה (אך קצב הבערה אינו אחיד - מחצית מכל פתיל אינה בהכרח מספיקה לחצי שעה). כיצד ניתן למדוד משך זמן של שלושת רבעי השעה בעזרת הפתילים? יובל.

144 ו 8

הפתרון הוא x=144 y=8 הדרך היא כזו: מסמנים x=z^2 מציבים במשוואה xy-(x+y)=1000 ומקבלים כי z^2=(1000+y)/(y-1) 2 ברור כי y אינו יכול להיות אי זוגי כי אחרת החילוק באגף ימין של משוואה 2 אינו יכול לתת מספר שלם. כן רואים כי עבור y=2 אז אגף שמאל של משואה 2 הוא באזור ה - 500 ועבור y>2 זה רק הולך וקטן. כך שיש כ שורש 500 מיספרים לבדוק שזה משהו כמו 22 מספרים לבדוק עבור z בדיקה קצרה מראה את התוצאה שקיבלתי

Halfbaked

New member
יפה

אך ישנה דרך קצרה יותר: אם xy=x+y+1000 אז 1001=(x-1)*(y-1) הגורמים הראשוניים של 1001 הם 7,11,13. מכאן ש-x חייב להיות אחד מהמספרים 1+1, 7+1, 11+1, 13+1, 7.11+1, 7.13+1, 11.13+1, 7.11.13+1 (כאשר נקודה מציינת כפל) היחיד מאלה שהוא ריבוע הינו המספר 11.13+1=144, ומכאן שזהו x, וערכו של y הוא 7+1=8. יובל.

Halfbaked

New member
יונתן, ישנו עוד פתרון לחידתך

והוא: x=0, y=-1000 בפזיזותי התעלמתי ממחלקים שליליים (שכן 1- גם הוא מחלק את 1001). יובל.

פתרון מתמטי מלא מצורף...

(ובכן לא מלא, דילגתי על כמה דברים כמו להראות את החקירה וכיצד הגעתי לחלק מהגרפים שהשתמשתי בהם בפתרון שלי, ולא הסברתי מלא כיצד הגעתי לסדרות שהגדרתי שם... בכל מקרה חידה מגניבה, נורא נהניתי ממנה
ויש לה שתי פתרונות ולא אחד כמו שציינת....)

למעלה