חידות למתקדמים

חן L1

New member
חידות למתקדמים

בתמונות המצורפות מופיעות ארבע תוויות ישנות למדי. על התוויות מופיעים כפי שניתן לזהות בקלות מוטיבים הקשורים ליהדות: קידוש הלבנה, הבדלה, ראש השנה ו- פורים. כמובן, שאלו 4 מתוך 12 חודשי השנה שהיו מסדרת תוויות זו במקור.
לכל שאלות החידה הבאות כבר ישנן תשובות כמובן:
1. היכן נוצרו תוויות אלו ?
2. באיזה שנה נוצרו התוויות הללו ?
3. לאיזה צורך נוצרו התוויות הללו ?
4. מהו מקורם של האיורים שמופיעים על התוויות ?







 

חן L1

New member
אף אחד

לא מזהה את מקור האיורים (סעיף 4) ? חשבתי שלפחות החלק הזה יהיה קל באופן יחסי, במיוחד ליוצאי אירופה.
 

ז ק ו

New member
נראה כמו התחריטים שמעטרים

הגדה של פסח. אולי הגדת אמסטרדם?
 

חן L1

New member
אכן האיורים מהגדת אמסטרדם

המפורסמת (הולנד, 1695).
לא לחינם נראה לך מוכר מתחריטים של הגדה של פסח, כי אכן הגדות פסח רבות בנוסח אשכנז השתמשו באיורים שמקורם בהגדת אמסטרדם או שהושפעו ממנה.
כל הכבוד !
 

חן L1

New member
נדמה לי שהשאלות

2 ו-3 קשות מאוד ולכן אגלה את התשובות לסעיפים אלו:
תשובה לסעיף ב: השנה היא 1935.
תשובה לסעיף ג: התוויות הונפקו בכדי לסייע ליהודי גרמניה לאחר עליית המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה.
כלומר, סיכום עד כה:
התוויות הונפקו בגרמניה בשנת 1935 בכדי לסייע ליהודי גרמניה בעקבות עליית השלטון הנאצי. על תוויות התרומה ישנם איורים הלקוחים מהגדת אמסטרדם.
 

אספן 3

New member
לפי הערך הנקוב של התוויות שהוסבר בקשת התרומה היתה צנועה

ואולי ב-1935 המצב כבר היה כזה שזה מה שניתן היה לבקש.
וכיום התוויות הללו הן בהחלט פריטים אספניים נאים.
 

חן L1

New member
תודה צ'י. ובלי קשר

מצורפות, סתם לכיף, כמה מטבעות משלי.



 

חן L1

New member
כמה תשובות לנושא גודל התרומות

מה שציינת בהחלט הגיוני – החל מהשלב שבו השלטון הנאצי עלה לשלטון בשנת 1933, מצב היהודים בגרמניה מתחיל להתדרדר. אז יש לקחת זאת בחשבון.

מעבר לכך, ישנם עוד שלושה גורמים שצריך לקחת בחשבון לדעתי:

1) הארגון שאסף את התרומות הנ"ל לא היה היחיד בגרמניה באותה העת (ראה תרשים מצורף לנושא זה – הארגון המדובר שהנפיק את התוויות הללו הוא ארגון מספר 3 בתרשים זה) -
הארגון היהודי - גרמני שהנפיק את התוויות הללו, "הוועד המרכזי לעזרה ולקימום של היהודים הגרמנים" שנודע בזיכרון ההיסטורי בעיקר כארגון שקרה ליהודי גרמניה להישאר בגרמניה על אף רדיפות הנאצים ולא לברוח ממנה (למפרע התברר כי קריאה זו חרצה את גורל רוב הנשארים למוות), פעל בין השנים 1933 (עם עליית הנאצים לשלטון) ועד 1939 (פרוץ מלחמת העולם השנייה). משנת 1939 הארגון הזה חבר לארגון המרכזי למען יהודי גרמניה.
ארגון זה היה אחד מתוך שלושת הארגונים הגדולים בגרמניה שפעלו לטובת יהודי גרמניה בגרמניה באותה העת (במקרה זה 1935) והתרומות התפזרו בין הארגונים הללו.
2) התרומות היותר גדולות לארגונים שתמכו ביהדות גרמניה הגיעו ככל הנראה מחו"ל – עדות לכך ניתן למצוא בתרומות הגויינט האמריקאי לארגון זה. בין השנים 1934 ל – 1937 ה- JDC (Joint Distribution Committee) תרם ל "הוועד המרכזי לעזרה ולקימום של היהודים הגרמנים" 4.6 מיליון דולר (סכום עצום באותה העת).
3) לעיתים אותו תורם תרם מספר פעמים בעריכים שונים לאותו הארגון כך שתרומתו לא הסתכמה רק בסכום שמופיע על התווית באותו החודש - בכדי לא להלאות את הקוראים, לא ארחיב בנקודה זו.

 

אספן 3

New member
הוספת פרטים מעניינים וחשובים

בסך הכל מדובר כאן על תקופה אפלה בהיסטוריה האנושית שהיסטוריונים מתקשים להבין אותה עד הסוף. אלברט איינשטיין אמר באותו זמן שמה שמתרחש בגרמניה הוא "פסיכוזה המונית".
 
למעלה