חידת אליה ליבוביץ'

newman10

New member
חידת אליה ליבוביץ'

א. האם דן אי פעם בפומבי באביו? במישור האישי או ההגותי-ביקורתי או אולי אפילו - הדתי-אמוני? מדוע? האם יסכים לספר לנו משהו, כאן בפורום?
ב. האם וכיצד הוא לוקח חלק בשימור הגות אביו? מהן נקודות ההשקה שלו עם הגות אביו? ( פרט לדעה הפוליטית וביקורת על תכנון תבוני)
ג. מה בדבר אמונתו? מה הקשר בין אמונת אביו לאמונתו ( או חוסר אמונתו) שלו?
ד. מה אתם יכולים לספר לי, ההדיוט, על שאר בניו ובנותיו של ישעיהו, בהקשר לשאלות אלה, ובעיקר לשאלת האמונה. לא כולם ( אולי אף לא אחד מהם!) באמת המשיכו באיזה אופן את מסורת אביהם. מדוע? האם הם דנו בכך אי פעם? מה ישעיהו אמר על זה? בכלל, מה ניתן לומר על דמותו של ישעיהו כ"אב וחנך לילדיו" - בעיקר בהיבט האמוני - ואני מכיר את האמרה בדבר בחינוך לרכישת ערכים ולא לערכים עצמם.... אבל אני מתכוון, איך נראתה מצוות "והגדת לבנך" "והיה כי ישאלך בנך מחר לאמור מה זאת" של ישעיהו?

ניתן לציין לדוגמא את יורם יובל, שבהחלט נתן כמה התייחסויות לסבו. כמו היום בו רצה "לצאת ולראות את העולם" וסבו העמידו מול ארון הספרים ואמר- "כאן , כאן נמצא כל העולם כולו" ( את הציטוט במדוייק אינני זוכר אך ניתן לבדוק אותו) , או בהתייחסות אחרת לכך שהוא בחר ללמוד דווקא פסיכולוגיה בעוד סבו כלל לא ראה בה מדע, ולפסיכואנליזה קרא " דרך של היהודים להתעשר על חשבון הגויים". לי, בכל אופן, נדמה שיורם הוא היחיד, והדבר מפתיע, משמים, מעניין, ואלי גם מעט מאכזב.

ה. כיצד זה ייתכן שאביו (ישעיהו) היה כל כך רהוט וסוחף וחד ו"יורה ברקים" , מהפנט בדיבורו, ואילו בנו - במחילה מכבודו... מעט, איך לומר... משעמם? הוא לא למד ממנו כלום? הוא לימד אותו? מדובר בכשרון גנטי, מולד? או שמא ברוח ה' שנחה על האדם?

http://www.youtube.com/watch?v=Dj02XzmcdOI

הוא דומה לו בפניו בצורה מפחידה, ולא-דומה לו בשאר הדברים, בצורה מפחידה גם כן. עיון ברשימת המאמרים שהוא פרסם ב"הארץ" מוביל למסקנה דומה.

ו. האם אי פעם נעשו נסיונות מצד הפורום או העמותה לפנות למי מיוצאי חלציו של ישעיהו ליבוביץ', בכדי לזכות מהם לאיזו התייחסות אל אביהם/סבם , באיזה מישור שלא יהיה?

ובכן, מטר של שאלות המטרתי עליכם. אני מקווה שהדבר לא יפגום ביכולתכם או רצונכם לענות על אי אילו מהשאלות הללו.
תודה לכולכם.

u r i el

New member
פתרון.

ובמיוחד פתרונה המפתיע של חידה ה'.

כדאי לזכור שר' מימון הדיין אביו של משה בן מימון היה מוכשר אולם חיוור לעומת בנו הגאון.
ושהרמן אינשטיין אביו של הנער אלברט היה וודאי איש מוכשר אולם חיוור לעומת בנו הגאון.
ושאלויס אביו של אדולף היטלר היה הרבה יותר אנושי ופחות גאון מבנו גדול הדיקטאטורים הנתעב.
ואפילו קלמן סוחר העצים מריגה שהיה וודאי איש צדיק ותמים שהתהלך את האלהים היה חוור לעומת בנו ישעיהו.

אין שני לליבוביץ. לא בין יוצאי חלציו ולא בין עמיתיו, תלמידיו או חבריו.
וגם לא יכול להיות, כי למזלנו יש תכונות שאינן עוברות מאב לבן, או ממורה לתלמיד. לטוב ולמוטב.

שיוש82

New member
אליה השתתף בלא מעט אירועים על אביו

ואפשר היה לשמוע אותו שם. משיחותי הקצרות איתו דווקא הותיר רושם של אדם מרתק, גם מאמריו מחכימים. למעשה, כל הנכדים של ליבוביץ' שפגשתי היו מבריקים, אותי פחות מעניין אם הם מדליקים אור בשבת או לא.

אולי לפני שדנים על כך, צריך לשאול איך ייתכן שנכדיו של משה רבינו עבדו עבודה זרה.

newman10

New member
כן, אבל...

לפחות ידענו מה הייתה התגובה של משה רבינו לכך, לא?

iricky

New member
שמעתי את ההרצאה שאתה מפנה אליה

אין כמובן מה להשוות את הסגנון ואת הניסוח ואת הכאריזמה לאלו של האב, אבל מצד תוכנה זוהי הרצאה מעניינת ביותר עם תובנות עמוקות מאוד. אני לא יודע אם הרעיונו המובעים בה הם מקוריים שלו, אבל אם כן אז בודאי לפנינו אדם בעל שאר רוח גבוה משכמו ומעלה.
שווה לקרוא גם את המאמר הזה

יחיאב

New member
כמה תשובות

אתה צריך להבין קודם כל שהילדים של ליבוביץ הם מאוד ליבוביציאנים לפחות בדבר אחד - ברתיעה מכל דבר שיש בו צל צלו של האלהת כל אדם, ובכלל כך אביהם. הם נזהרים מלספר כל מיני סיפורים על ליבוביץ האיש, כמו בסיפורת החסידית...
עם אליה ויסכה מעולם לא יצא לי להחליף יותר מכמה מלים אז עליהם איני יודע לומר דבר. לעומת זאת מירה ויוסי - זה כבר סיפור שונה.
בכל מה שקשור לטיפול ב"מורשת ליבוביץ", נקרא לזה כך, מירה מטפלת. גם ילדיה, בעיקר חגית, יוחאי וינאי, גם מאוד בעניין.

ערב אחד אני ועוד שניים מחברי הפורום הותיקים (שי בנימיני ומשה גנץ) הגענו לפגישה עם מירה ויוסי בביתה של מירה. אם אני לא טועה זה היה בהקשר של תנועת ציונות-דתית-ריאלית שאז הקמנו. יצא לנו לשמוע מהם במהלך אותה פגישה גם על ליבוביץ האבא. הם אמרו שהוא היה אבא נפלא, שהם זוכרים לטובה את הנסיעות שלהם איתו כילדים קטנים, לשבתות אליהן הוזמן בכל מיני קיבוצים מרוחקים, כולל אפילו נסיעה ברכבת העמק. "מה אתה חושב, שהוא לא הרים אותנו על הגב, כמו כל אבא?", כך שאל אותי יוסי. נו, אז גם זה היה.
זה מה שאני זוכר מאותה שיחה.
יוסי ומירה כל הזמן דאגו שכל ההשקעה שאני משקיע בעניין הליבוביציאני לא יהיה על חשבון החיים שלי - החיים המשפחתיים והמקצועיים. דומני שהם נרגעו קצת אחרי שהם ראו שאינני מסוג המשוגעים שמקדישים את כל חייהם למטרה כלשהי. או לכל הפחות שזה עבר לי...

kaner91

New member
לפי מה שראיתי

הוא מתנגד נחרץ להגותו של אביו, הנה ביקורת על בכלר:
http://www.haaretz.co.il/misc/1.739246

הנה כמה מן הציטוטים:

"בעט חד ומושחז הוא מוכיח כיצד חברו יחד קאנט, ליבוביץ, דוידסון והאספסוף הפוסט מודרני, להיות סוללי הדרך לניהיליזם מוסרי מוחלט, שהביא לשלטון את מוסוליני באיטליה ואת פראנקו בספרד. הוא מראה שמה שהמערב הדיקאדנטי מכנה בשם חשיבה רציונלית, ספקנות, ולעתים קרובות אף חוסר ידע, אינו אלא כסות שקופה לברוטליזם של ההוויה האנושית ולתאוות רצח ודם של הפילוסופים המודרניים."

"מאמרו של בכלר הוא המתקפה החזיתית הרחבה והעמוקה ביותר מזה שנים רבות על קאנט, ויטגנשטיין, פופר, סארטר, פטנם, רורטי, ליבוביץ, ברקלי ואלילים אחרים, מקומיים ואוניוורסליים, של המאה העשרים ושל מאות קודמות, שהכזיבו ללא תקווה... אלה שנחשבים משום מה כ"הוגי דעות" של המחשבה המערבית."

"חזית זו מוציאה סוף סוף את העולם האנושי, בעיקר את המערב המתנוון, מהסטגנציה הרוחנית ומהאכזריות המוסרית שאליהן הובילו אותם קאנט, ויטגנשטיין, סארטר, פופר, ברקלי, פטנם, דוידסון, רורטי וליבוביץ."

iricky

New member
טוב, זה כמובן נכון

אבל צריך לשים לב שליבוביץ (האב) מופיע כאן רק כאחד ואחרון בשורה של פילוסופים (אלק) שהכזיבו - קאנט, ויטגנשטיין, סארטר, פופר, ברקלי, פטנם, דוידסון רורטי ולבסוף ליבוביץ.

מזה מסתבר שליבוביץ (הבן) לא כל כך רצה להביע במאמר זה את התנגדותו להגותו של אביו אלא לבטא בעוז (ככל שהדבר ניתן באמצעות חצי קליפת אגוז) את הערצתו הבלתי מסויגת לפילוסופיה החדשה-ישנה של בכלר שבצורה הומוגנית וטבעית משכילה למזג בבת אחת את הכלאם של ימי הביניים מצד אחד, ואת הניאו-איסלאם של המאה העשרים ואחת, מצד שני. מיזוג זה מוציא סוף סוף את העולם האנושי, בעיקר את המערב המתנוון, מהסטגנציה הרוחנית ומהאכזריות המוסרית שאליהן הובילו אותם קאנט, ויטגנשטיין, סארטר, פופר, ברקלי, פטנם, דוידסון, רורטי וליבוביץ.

kaner91

New member
פרשנות שלך

עצם ההכללה של אביו בין הפילוסופים הבזויים בעיניו מעידה על יחסו להגותו של אביו, מה גם שלא מדובר פה רק על פגם אינטלקטואלי אלא (בהסכימו עם בכלר) הוא מאשימם בהשחתה מוסרית עד כדי העמדת הפשעים של הנאציזם והפשיזם על קאנט וחבר מרעיו.

iricky

New member
אל תהיה כזה רציני ורגזן

אתה לא רואה שזה הכל פארסה ודיבור סרקסטי?

למעלה