חידת היגיון רס"ו

DoronModan

New member
חידת היגיון רס"ו

חלפו ארבעה חודשים מחידתנו האחרונה...
Mi aŭdis ke "Apple"-komputilo estas homo kiu malbeligas vestaĵon.
Ses literoj.

Eldad S

New member
|ברוך השב| למסגרת חידותינו ---

המחשב של אפל הוא Mac. באספרנטו זה אמור להיות Mak.
אדם, homo, יהיה ulo. ביחד זה ייצור makulo, כלומר, כתם שיכתים (או יכער) את הבגדים.

הגעתי הנה עכשיו כי רק כעת סיימתי את התרגום של אחת העבודות הדחופות, ולפני שאפרוש לישון קפצתי לראות אם אוכל לפתור את החידה.

האמת היא שקראתי את החידה מקודם, ממש כשהעלית אותה, ולא היה לי צל של רעיון. אתה רואה מה זה? עוזבים את זה לכמה שעות, מסיימים לעבוד על תרגום דחוף, וכשחוזרים - הכל נראה ברור...

שאפו על הרעיון!

DoronModan

New member
ברכות

על הפתרון ועל סיום אחת העבודות.
אני שמח שמחד פתרת. ומאידך ברגע הראשון לא ידעת, זה נותן לי אינדיקציה מסוימת לגבי רמת החידה ההולמת.

DoronModan

New member
ומוזר

לא התכוונתי להעלות חידה, אבל בזמן מדיטציה קפצה לי למוח החידה הזו. סטראנגע

מיכי 10

Member
אלדד, קראתי את הפתרון שלך, אבל לא מצאתי בו משהו.

לא הסברת את עניין ה"שמעתי". האם זה רק ה-A השונה באנגלית ובאספרנטו?
אני חשבתי שההבדל ביניהן (בין שתי השפות) הוא ב-C > K.
כלומר, בכך שה-‍C במילה האנגלית Mac, הופכת באספרנטו ל-Mak.

וזה עדיין לא באמת ברור לי, כי בשמיעה, ה-C וה-K במילים אלה, נשמעות (לי) בדיוק אותו דבר.
אז בשביל מה בכלל ה-"Mi aŭdis ke..." בחידה?

Eldad S

New member
לעניות דעתי,

כאן מדובר בצליל של A ששונה בין המילה Mac לבין המילה Mak באספרנטו.
באנגלית זה נשמע משהו שבין קמץ לסגול, ובאספרנטו זה רק קמץ. לכן "שמעתי".

אפשר לומר שיש גם קשר בין C או K, כי בשניהן שומעים אותה אות, /K/, אם כי מדובר בשתי אותיות שונות.

מיכי 10

Member
ההבדל בהגייה של ה-A

בשתי השפות ברור. אבל בעיני זו ממש לא סיבה ל"שמעתי ש...".

אם אינני טועה, בתשבצי היגיון בעברית, כשיש סימון של (ש), ההבדל הוא באחת האותיות. במילה שנשמעת דומה, אך היא שונה.
למשל, כשמילה אחת נכתבת ב-שׂ (שי"ן שמאלית), והשנייה ב-ס. כך שהן נשמעות זהות, אך נכתבות באותיות שונות, והמשמעות שלהן שונה. ואין לי כרגע דוגמה.

מיכי 10

Member
נראה לי שמצאתי, אחרי שחשבתי הרבה בכיוון שונה.

makulo - כתם.

מחשב אפל - מקינטוש, ובקיצור Mac (באנגלית) או Mak (באספרנטו). אז אולי זה המקור ל"שמעתי" של החידה).

homo > ulo
כתם מכער בגד.

האמת, שהחידה הזאת היתה לי קשה מאד. למשל, רק אמש, כשהתחלתי לחפש מחשבי אפל, נודע לי על מקינטוש! זה שם ששמעתי מדי פעם, אך לא היה לי מושג מה זה. לא שעכשיו אני יודעת הרבה, אבל יותר ממה שידעתי לפני כן...
*~*~*~*~*~*~*~*
(וסתם לידיעתך, ה"שמעתי" בילבל אותי נורא, וחשבתי שלא אוכל לפתור בכלל. עד שחשבתי שיתכן שהכוונה ל-pomo במקום homo, ושזה מקור ה"שמעתי". כי pomo = Apple).
אבל כל המילים שניסיתי לבנות, לא צלחו.

Eldad S

New member
כשמשתמשים ב"שמעתי",

המילה צריכה להיות כמעט זהה למילה במקור. כשאת אומרת homo ו-pomo, אין קשר בין שתי המילים.
במקרה של החידה מותר לומר "שמעתי", כי הצליל של a באנגלית מעט שונה מהצליל של a באספרנטו, ולכן זה לא בדיוק, וצריכים לומר "שמעתי".
כל הכבוד על הפתרון!

מיכי 10

Member
תודה, אז אכנס עכשיו לפתרון שלך. :)

למרות ההסבר שלך, ה"שמעתי" אינו מובן לי בכלל, ואני ממש לא אוהבת שימוש בזה, גם לא בתשבצי היגיון בעברית.

DoronModan

New member
באמת רעיון נחמד, מיכל

לא מן הנמנע שפעם אשתמש בו (אולי בחידה ש') חחחחחח
וכל הכבוד על העקשנות ועל הפתרון

מיכי 10

Member
תודה, דורון
אם היית שומר ורושם לך את כל הרעיונות שחשבת

להשתמש בהם פעם, היתה לך עכשיו כבר ערימת חידות בשרוול.

למעלה