שמשון, האריה והדבש
לגבי התואנה ששמעון חיפש, אני בהחלט מסכים עם דברי אבישור. אך ההגינות מחייבת שהחידה תהיה פתירה, אחרת זו אינה חידה. ולכן השערת שיבולית נראית מאד סבירה, גווית אריה בשטח אינה מחזה נפוץ כלל, ומן הסתם גם בימי שמשון הייתה מחזה נדיר, ויש להניח שאנשים עברו לצפות במחזה, כך שיתכן שהתנחלות הדבורים היתה ידועה לעוברים ושבים יותר מכך, פתרון החידה אינו כה רחוק ממחשבה. האוכל(טורף) העז ביותר הוא אריה, והמאכל המתוק ביותר הוא דבש, גם היום, כשיש סוכר וממתיקים סינטטים למיניהם, עדין הדבש הוא סמל המתיקות. ואכן, כשפלישתים ממהרים למסור את הפיתרון שהשיגו, הם עונים לשמשון "מה מתוק מדבש ומה עז מארי". כביכול מצאו את הפתרון בדרך ההגיון. הבעיה בחידה הוא הקישור הנדיר בין אריה לדבש, וזו הפואנטה של החידה. נראה ששמשון הניח שאנשים לא ידעו על המקרה הספציפי הזה, ולכן מודגש פעמיים שלא סיפר לאיש, גם לא להוריו. מסיבה כלשהי, שמשון בחר לשמור לעצמו את המידע, ואני לא בטוח שמתוך צניעות. נראה שכאיש שמאום לא נבצר מכוחו, הוא העדיף לעשות דברים, במקום לרוץ ולספר לחבר'ה. הוא אהב להרשים במעשים, ראו הסיפור על שערי עזה. באשר להתנחלות הדבורים בגווית האריה, אם ניקח בחשבון שחלף זמן ממות האריה, בשר האריה נאכל במהרה ע"י אוכלי נבלות, זחלי זבובים וצרעות, ומה שנשאר זה השלד והעור בלבד. גולגולת אריה היא חלל מספיק גדול על מנת שדבורים יחליטו להתנחל בתוכו. גם בית החזה- כלומר הצלעות – בהנחה שנשאר עליהן מספיק עור שיוצר חלל סגור פחות או יותר. כמגדל דבורים חובב, יצא לי לראות התנחלויות דבורים בתוך צמיג נטוש, בתריס, בנקיק סלע, בגזע עץ... והערה אחרונה לטענת הגויה המטמאה והדבש הטהור. עקרונית אני מסכים לטענה שיש כאן ניגוד בין הדבש המתוק לאריה העז, אך הוא אינו מתבטא דוקא בטומאה. נזיר אמור להמנע מטומאת מת, אך גווית בעל חיים אינה אסורה עליו. נוסף לכך הדבש אינו סמל הטוהר במובן של טהרה וטומאה, ע\כי אם כמאכל מושלם, מזון מושלם מהטבע. דווקא הדבש הוא יוצא מהכלל לעניני טומאה, שהרי הוא בא משרץ העוף הטמא, דבורה, וידועה ההלכה שכל היוצא מן הטמא טמא. ובאמת על הדבש יש מחלוקת, (שאין כאן המקום להרחיב בה) , עד ימינו אגב, מה מקור ההיתר לאכול דבש. רק להדרש למשמעות אחת : יש טענה שהדבש טהור כי אין בו כלום מהדבורה אלא רק צוף פרחים - כל מה שהדבורה מוסיפה לתוכו (אינזימים) מתאדה. גישה זו אוסרת מוצרי מזון אחרים שהדבורה מיצרת, כגון מזון מלכות, שהוא הפרשה של דבורים צעירות. גישה אחרת, הטוענת שהיטר אכילת דבש הוא חידוש, מתירה את היוצא מהדבורה, כולל מזון מלכות...