חיסון לשריר או בשומן ?

חיסון לשריר או בשומן ?

1. מדוע יש חיסונים שמזריקים לשריר היד, ויש כאלה שמזריקים לשומן היד, מה ההבדל ? 2. אם האחות מזריקה בטעות חיסון שמיועד לשריר, לשומן, ולהיפך - האם זו יכולה להיות בעיה כלשהי ? תודה.

אופן הזרקת החיסון

שלום שוב נוזוטרוס, בהתאם להרכב הכימי של החיסון ופקטורים פרמקולוגיים אחרים יש חיסונים הניתנים בהזרקה לשריר (IM) ויש המוזרקים לרקמת השומן בתת-עור (SC) אנא תציין לגבי איזה חיסון האחות טעתה ואז אוכל לכתוב לך באם זה מהווה בעייה כלשהיא כל טוב ובריאות שלמה, ד"ר דרור מר-חיים, היחידה למחלות זיהומיות השירות הרפואי לנוסע (שר"ל) , המרכז הרפואי ת"א טל': 03-6973498 (שלוחה 2)

תגובה :

קדחת צהובה, טיפוס הבטן, חצבת. אני מכיר חלק שקיבלו את החיסונים הנ"ל בהזרקה לשריר, וחלק לרקמת השומן. (כולם באותו מין, גיל, משקל וכו')

תשובה

המקסימום שעלול לקרות הוא פגיעה באפקטיביות של החיסון אך יש להדגיש- ההבדל בין הזרקה לתוך השריר אל מול התת-עור הוא לא הבדל שניתן להבחין בו בעיניים לא מקצועיות לדוגמא- ניתן להזריק לזרוע הן לתת-עור והן לשריר, קשה להבדיל באופן עקרוני האופן הרצוי למתן החיסונים שהזכרת- חצבת- תת-עור טיפוס הבטן- תוך שרירי קדחת צהובה- תת עור מקווה שהייתי לעזר

"פגיעה באפקטיביות של החיסון" זה חמור

מכיוון שיתכן לאסע לטיול כאשר אני בעצם לא מחוסן / חיסון לא אפקטיבי / אפקטיבי פחות. במידה ואני יודע בוודאות שלי ולאישתי הזריקו במקומות שונים (האחות אמרה אם היא מזריקה לשריר או לתת עורי), אבל אנחנו לא יודעים מי קיבל איפה, מה מומלץ לעשות ? לעשות את שלושת החיסונים שוב, שנינו... ?

תשובה

שוב אני מדגיש- על סמך מה אתה חושב שהחיסון הוזרק לא בסדר? כפי שכבר כתבתי לך, אם אתה למשל קיבלת זריקה מסויימת ביד ואישתך ברגל (סתם כדוגמא) זה עדיין לא אומר שזה הוזרק למדור שונה בגוף. אין שום צורך לחזור על חיסונים שקיבלת אם אתה בכל זאת מוטרד- אנא דבר עם האחות ותשאל אותה לאיזה מדור הוזרק כל אחד מהחיסונים אם זה לא תואם את מה שכתבתי לך בתשובה הקודמת עדיין ההמלצה החד-משמעית היא לא לחזור על החיסון רוב הסיכויים שהאחות הזריקה את זה למקום הנכון אך אתה מוזמן לברר זאת ולחזור אליי עם הנתונים שוב, זה לא ישנה את העובדה שאין צורך לחזור על החיסון

אני יודע בוודאות שזה הוזרק למיקומים שונים

אחד מאיתנו קיבל את הזריקות לשריר, ואחד לתת עורי - אותם חיסונים. יודעים מכיוון ששאלנו את האחות בזמן הזריקה לאן היא מזריקה. בהנחה והחיסונים הוזרקו לא למדור הנכון - מה ההמלצה ? האם בכל מקרה, גם במקרה של הזרקה למדור לא נכון, ההמלצה חד משמעית - לא להתחסן שוב ? האם זה לא עשוי ליצור בעיה ? הרי אמרת שזה יכול לפגוע באפקטיביות החיסון...

למעלה