חיפשתי משהו על "חמסין.." ולא מצאתי

לויה

New member
חיפשתי משהו על "חמסין.." ולא מצאתי

לדעתי, הספר הטוב של השנים האחרונות. "חמסין וציפורים משוגעות" של גבריאלה אביגור-רותם בהוצאת "קשת" (עשה להוצאה שדרוג לשחקים) זה סיפורה של ישראלית שנולדה מיד לאחר מלחמת העולם ה- II ועלתה ארצה בגיל רך עם הוריה- ניצולי שואה. בילדותה נעלמת אימה מחייה- לא ברור לאן- ןהיא גדלה בחברת אביה, ידידו, ובן הידיד- במעין תא משפחתי ייחודי טעון ומורכב, של שני אבות ושני ילדים. חוויות הילדות שלה סבבו סביב חפירות ארכאולוגיות של שני ה"אבות" שהתחקו בקנאות אחרי שרידים מעברה הכנעני של הארץ. אחרי מות אביה, כשהיא בת 21 היא עוזבת בזעם את הצ´יכון שבו גדלה, ובמשך 27 שנים עובדת כדיילת, חייה בעיקר במטוסים, תלושה, בורחת ומנותקת מכל מגע עם עברה. בגיל 48 בעקבות צוואתו של הידיד של אביה, המוריש לה בתנאים מסוימים את ביתו היא שווה לארץ. כאן מתחיל ספור התחברותה לעברה האישי והישראלי. נבנה רומן שהוא למעשה חשבון נפש גם אישי וגם עם ישראל של פעם - עם הארץ שהבטיחו לנו ולא קיימו. סיפור יפהפה של קילוף והתקלפות .המחברת בנתה דמות ראשית מורכבת ובעלת עומק ונפח, והיא לא מהססת לבקר, באמפטיה אך ללא מורא, את המיתוסים הישראליים שניסו להנחיל לנו ועליהם גדלנו. בנוי בצורה מרתקת הן מבחינת מבנה העלילה וגם, ולא פחות חשוב, תוך שימוש עשיר בשפה.עברית נהדרת. סוף סוף ספר שמכוון גבוה ואף מצליח. השג ספרותי ואומנותי מרשים באופן מוחלט ובוודאי יחסית למצב הספרות העברית הנכתבת בעשור האחרון. אינני יכולה להימנע מלצטט את דבריו של פרופ´ שקד :" זהו אחד הספרים הטובים ביותר שנכתבו בעשור האחרון... לא כדאי להחמיץ את חווית הקריאה בו" , ושל יורם מלצר: " טוב יעשו הקוראים אם יקראו רומן זה וירעננו את המושג ´יצירה´ ". לעניות דעתי, ספר חובה לכל מי שגדל בארץ ישראל שלאחר קום המדינה עם "החבר´ה, החומוס והחמסין". ואחרי שתסיימי אותו- קראו את ספרה הקודם "מוצרט לא היה יהודי", משהו שונה לחלוטין אך טוב לפחות כמוהו, שהוא סאגה משפחתית בסגנון הראליזם הפנטסטי המתאר את חייהן של שתי משפחות יהודיות בארגנטינה החל מימי הברון הירש וכלה בראשית שנות המדינה.
 
נשמע מדכא.

אולי נשאיר לאנשי האקדמיה והבראנז´ה את הספרים המדכאים? החיים די קשים גם ככה, לא?
 

לויה

New member
ממש תגובה ראויה לקורא רציני

פרא - איזו חוצפה לחרוץ דין על משהו שבזה הרגע גילית את קיומו? ממש, אבל ממש לא אינטיליגנטי. והספר לגמרי לא מדכא! ספר נהדר!
 
אאוטש, נעלבתי ../images/Emo7.gif

האמת, כבר שמעתי על הספר ב"מוסף רדיו לספרות" של קול ישראל לפני כמה שבועות. מכל מקום, אני לא "חורץ דין", וגם לא "קורא רציני".
 

ציפי ג

New member
למה חוצפה?

קראתי את הודעתך, ולי זה בהחלט עשה חשק לקרוא. האם את סבורה שלכל האנשים יש את אותו טעם, ולכן כולנו חייבים לקרוא את אותם ספרים? ובהנחה שאת לא סבורה כך, ואם הפרא לא אוהב ספרים מדכאים, והוא חש מהודעתך שהספר מדכא, האם לדעתך אסור לא להביע את דעתו? ושאלה אחרונה, האם זה נכון להסיק מסקנות לגבי אינטלגנציה של מאן דהוא מקריאה של הודעה אחת? תודה על ההמלצה .
 

לויה

New member
"חמסין" , ציפי ג. ופרא גם

אינני סבורה שלכולם יש אותו הטעם. נהפוך הוא. יתרה מכך - "חמסין וציפורים משוגעות" הוא ספר "דרשני" ומתאים "למיטיביי קרוא". אני כן מצפה שבאתר ספרים וספרות אנשים לא יחרצו דעה ללא שקראו, או לפחות ניסו לקרוא, את הספר, ובוודאי שלא יסווגו ספר על סמך חוות דעת בת מספר שורות של קורא אנונימי.
 

lady_anne

New member
יסלח לי אלוהים אבל

קראתי את הספר הנדון ולמרות שאני נחשבת (בעיני אחרים. אין הנחתום וכו´) כאדם "מיטיב קרוא" - לא התעלפתי מתענוג. הספר קריא, קולח, זורם ומעניין אבל מכאן ועד גארסיה-מארקס עוד ארוכה הדרך. מכאן נובע שגם בין "מיטיבי הקרוא" ניתן למצוא דעות מדעות שונות. בריאות ואושר.
 

לויה

New member
אלהים לא סולח

אלהים נוקם ונוטר. איזה ספר קראת? את "חמסין" שהוא נהדר ואין לו כל קשר לסגנון הכתיבה של מרקס או את "מוצרט" שהוא אכן מז´אנר הפנטסיה-הראליסטית שכה נפוץ (וכה נהדר) בספרות הלאטינו אמריקאית? אני בטוח שגם אביגור-רותם הסמיקה כאשר השוו אותה למרקס. אני רק ציטטתי. איני מוצא חשיבות יתרה בהשוואה של סופר כלשהו לסופרים אחרים. אבל, עצם ההשוואה ללא ספק מחמיאה. אין אדם שיכול לגזול ממך את דעתך, במיוחד שאת בנגוד לפרא מצהירה שקראת את הספר(ים) של אביגור-רותם. כשלעצמי ואם כן לציין השוואות- אני אכן חושב ש"מוצרט" לא נופל מ"מאה שנות בדידות" של מרקס ו"חמסין" אכן משתווה ברמתו ל"זכרון דברים" של שבתאי שכמה עצוב שהוא נפטר לפני שמיצה את כשרונו והעניק לנו עוד כמה יצירות מופת לגוון את ים הרדידות והשטחיות שפשה בספרות העברית. אין לי אלא לאחל לאביגור-רותם אריכות ימים ועוד הרבה יצירות נפלאות. נקווה ש"תקח את הזמן שלה" ולא תסחף עם הגל שהשתלט כאן לפרסם כל שנה ספר, העיקר להשאר בתודעת הקורא והעיתונות. עד עכשיו היא רק הוכיחה שהסבלנות שלה, וזה שיצירותיה הנפלאות זוכות לזמן "הבשול" הראוי לפני שהיא אצה רצה לפרסם אותם - רק עושים חסד עם ספריה. ואני מודה לבן זוגה של אביגור-רותם שהצליח לשכנע אותה "לא לנקות את המגירות" לפני שהיא שבה וקוראת את מה שכתבה. "מיטיבי הקרוא" זכו ב"חמסין" נהדר וב"ציפורים משוגעות" שמוסיפות גוון וצבע ובעיקר איכות לאפור השולט בשוק הספרות העברית המקורית.
 
למעלה