חלאס רגשי אשמה בבקשה

חלאס רגשי אשמה בבקשה

הגעתי בעקבות... וקראתי בעיון כמה שרשורים, אני מבקשת להעלות נושא שעלה פה בכמה היבטים בשני שרשורים ארוכים, וכנראה אינו לגופו של נושא הפורום המהותי, אבל היות ונוצרה אצלי תחושה לא נוחה מהקריאה , מראיית הורים ומתבגרים משני צידי מתרס לחימה כלשהו- אני מבקשת להעלות את הנושא ,ואם לא כאן המקום או הזמן, מכבדת מראש את ההחלטה הניהולית בעניין. אינני מתכוונת להתייחס למקרה הפרטני שהועלה על ידי האימא, חברי פורום הארי פוטר ומשפחה פרטית אחת. אלא לעיקרון- זכות המתבגרים (ובכלל ילדים) לפרטיות ,לעצמאות- איפה מתחיל הילד ואיפה נגמרת האחריות ההורית, מה ההבדל בין האחריות ההורית לבין רגשי אשמה היכן הפער בין התעניינות לבין חטטנות, וכן הלאה. אני מאמינה שאי אפשר ליצור פתיחות ואפשרות לילד לשוחח עם ההורה בכל נושא ללא מתן לגיטימציה מוחלטת להתנהגותו. אם הילד שלי, היה בא ואומר "אימא, אתמול הרגנו שתיתי שלשה בקבוקים של וודקה " יש אפשרות שאתפלץ במקום. אבל אם לא אאפשר לו לספר לי- בטוח לא אדע את העובדות. אם לא אדע את העובדות,הוא יסתיר ממני (כי יחשוש למשל מתגובה כועסת, מענישה, מסנקציות) הרי היכולת שלי להשפיע על התנהגותו תהיה מינמלית אם בכלל. אז מכאן -הורה שרוצה פתיחות מצד ילדו צריך קודם לתרגל את מושג "קבלה" לקבל את הילד והתנהגותו כמו שהיא ,גם אם היא רחוקה מיליון שנות אור ממה שההורה חושב כהתנהגות נורמטיבית לגיל זה. שנית- ילד בגיל 15 לא שותה לשכרה בגלל שמישהו דוחף בקבוק לגרונו, אלא כי זה חלק מהתנסות חברתית -סביבתית. ילד בגיל 15 לא שותף לאורגיות (בד"כ) והרבה מהסממנים החיצונים של תלבושת פרובוקטיבית, או הצהרות אימים על "המוות זה התקווה" ויתר בבל"ת- הם חלק מאופנה כמו מוסיקה כמו תלבושת. ומעבר לכך- ילד בגיל 15 הוא יישות תבונתית (מוגבלת, אבל זה מה שיש) שלא אונסים אותו להתנהגות זו. ולכן ילד בגיל זה שבוחר באורח חיים והתנהגות חריגה אפילו-זו בחירה שלו, לטעמו או לאי טעמו של ההורה . אי מתן כבוד להחלטה של הילד,לא יוצרת תקשורת בונה אלא סוגרת חומות בתקופה שמאד קל לסגור אותן וקשה הרבה יותר לפתוח אותן. נכתב פה קודם על ידי אימא ,מה אני הייתי עונה לילדה שלי שהייתה שואלת אותי "אימא למה לא עצרת את ההתנהגות שלי בגיל זה?" ופה למעשה קפצתי- כי אני מריחה רגשות אשמה הוריים (בילט אין יחד עם הולדה והורות) אבל אימא יקרה- את לא אחראית להתנהגות של הילדה, לטוב ולרע. כאשר הילד/ה מוציא ציון 54 בבגרות במטמטיקה זו לא אחריות שלך (אלא אם אמרת לו לאורך כל השנים שזה ממש לא חשוב ללמוד) וכאשר הוא מתרועע עם הקרימינל של הכיתה זו לא אחריות שלך. אלו בחירות שלו. כאמור- לא בחירות חכמות במיוחד, מנקודת המבט שלנו ההורים,אבל עדיין בחירות שלו, ולכן חלאס רגשי אשמה. בבקשה.

לב אם

New member
תודה לך על שהעלית את הנושא

המקום הוא כאן, אינני בטוחה לגמרי לגבי הזמן. אני מאד מקווה שנצליח לפתח את הדיון בנושא בלי לקשר אותו לדיון הקודם ולאנשים שהגיבו פה. לגופן של האמירות שלך, רציתי להתייחס לשתי נושאים שונים שהעלית: הראשון - זכות המתבגר לפרטיות. אין ספק שבמצב רגיל זכותו של הילד לפרטיות מלאה. השאלה עולה רק במצבים של סיכון, ואמשיל מתחום אחר: אם נופל בן אדם ברחוב וסובל מהתקף לב, בהנחה שאני ידועת לאבחן מה קורה לו ויודעת איך לטפל - האם אני יכולה לחדור לפרטיותו ולהתחיל לטפל בו ללא שביקש ממני? התשובה המקובלת אצלנו היא - כן. אבל בארה"ב היו רופאים שנתבעו על פעולה כזו של הצלת חיים. ומהגבול הזה אני חוזרת למתבגר שלנו. באיזו נקודה של סיכון למתבגר, ועד איזו רמה של סימני מצוקה, אני אמורה להתייחס על מנת להכנס לפעולה שחורגת מהכללים הרגילים של כיבוד הפרטיות באופן מלא. הנושא השני - אחריות הילד על החלטותיו. בתקופות קשות של חיי נעזרתי ביעוץ מקצועי של אדם מדהים. ואחד הדברים שהוא לימד אותי הוא בדיוק הדברים שאת כותבת כאן: תפקידנו כהורים לעזור לילד לגדול למבוגר עצמאי ואחראי. כחלק מזה, אנו צריכים לא לקחת אחריות על מעשיו, אלא ללמד אותו שהוא אחראי על מעשיו והוא נושא בתוצאות. כעקרון זה עקרון נהדר. אבל אני מודה שכאמא כשלתי ביישומו כל הזמן. רק לדוגמא: הבן שלי לא התעורר בבוקר ולא הגיע לבית הספר, או לא הכין שיעורים. לכאורה על פי התיאוריה, זו אחריות שלו ושישא בתוצאות (שהן גם בסך הכל לא מסוכנות לנפש). למעשה, כמי שיודעת מה ההשלכות לטווח ארוך של להיות בלי בגרות, להפסיד שנה בבית הספר, להשאר עם ציונים נמוכים וכל שאר ההשלכות שנובעות מהתנהגותו, תיפקדתי כמו הקפלטה האולטימטיבית, הצקתי לו ולחצתי עליו. אז לפי התיאוריה, שגם אני מסכימה לה בגדול, אני כשלון. אבל היום הבן שלי מודה לי על כך שנדנדתי לו, ואפילו לגבי נושא אחד אמר לי - חבל שויתרת לי על ... - אז אולי זה היה בסדר? וכמבון שאם חוזרים לנושא של סיכון: אז נגיד שאני אתן לילד לעמוד בהשלכות של לאחר לבית ספר - ניחא. אבל האם הדרישה מההורים להיות קשובים ולהתערב בהתנהגות אובדנית (כמו סמים למשל) היא דרישה שלא קיימת? האם אלו סתם רגשות שוא כשאנו כושלים?

שתי תשובות באותו המחיר

בגלל רגישות הפורום, ויושביו- ברור שאינני מתייחסת לילד אובדני,או ילד שמשדר סימני מצוקה ברורים שחובתנו כהורה לטפל במצוקה שלו- בדיוק כמו שבגיל 3 לא נותנים לו לבדוק את הזרם החשמלי בתקע. בעניין לתת לילד אחריות על החלטותיו (גם הבלתי חכמות שבהן) בדיוק אלו ההחלטות שאנחנו יודעים את הנזק המצטבר העתידי שלהן, כמו למודים או בעצם אי לימודים, אבל בדיוק כאן הנקודה שאם זו אחריות של הילד אז זו אחריות שלו! גידלתי כבר שניים מבושלים למדיי, ועוד שניים מתבגרים בדרך- בכל מקרה אני מאמינה באחריות שלהם. ותתפלאי, כשנותנים לילדים אחריות וכבוד , הם לוקחים אותו ואפילו מתנהגים בתבונה יחסית יותר מבני גילם. נכון, שאחד החליט שהוא לא מתכוון ללמוד מקצועות הומניים ,אבל במקביל הוא גם החליט להוציא ציונים מספיק טובים במקצועות הריאליים שלא יפגעו בסיכוייו ללמוד בעתיד. אהבתי את ההחלטה שלו? ממש לא. בעיניי חלק מהחיים והתרבות זה גם מקצועות הומניים אבל קיבלתי את ההחלטה שלו. אני לא מוותרת ולא מנדנדת- זו לא הבעיה שלי הלימודים שלהם אני יכולה לתת לו את הכלים ללמוד את הלמידה יצטרכו לעשות לבד, ואם לא ילמדו בתיכון, יצטרכו אח"כ להשלים (על חשבונם) את הלמודים. להגיד לך שלא היו לי "חריקות"בנושא? היו ועוד איך אבל לא הפכתי את החריקה לתיאוריה מוצדקת.

ענתר

New member
יש לי תשובות, אבל מחר אני טסה

אם אגמור לארוז בזמן, אענה ולא אם הדיון יהיה פתוח, אז כשאחזור

As I Am

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo103.gif

מסכימה, פשוט ככה. ושמחה לראות שיש עוד אנשים שרואים דברים פחות-או-יותר כמוני, כבר התחלתי להתייאש כאשר את כל טענותי פסלו בכך ש"איני יודעת איך מרגיש להיות הורה". אגב, אני מודעת לעובדה שאני בטח כבר לא אמורה להיות פה מאחר וזהו פורום המיועד להורים והכל, אך העניין הספציפי הזה די צמח מתוך עניין ספציפי אחר שנגע לי בדרכים כאלו ואחרות, כך שאני מקווה שזה לא מפריע למשתתפים בפורום שאני מגיבה אליו.

לב אם

New member
בפורום הזה אין הגבלה על פי גיל

אם את מוצאת עצמך מתחברת לדיונים כאן ומעוניינת לתרום משלך, את מוזמנת. עם זאת, הפורום הזה הוא אכן פורום תמיכה עם מטרות ספציפיות, ולכן לא נפתח כאן שרשורים בנושאים שמקומם בפורומים אחרים.

למעלה