חלבון מלא - חיטה עם קטניות - איך כמה ולמה

פאלאדה

New member
חלבון מלא - חיטה עם קטניות - איך כמה ולמה

הי
רציתי לשאול שאלה על חלבון מלא

אומרים שכדי לקבל חלבון מלא צריך צלחת שמורכבת מחיטה/אורז/בורגול/כוסמת מחד עם עדשים/קטניות מאידך.

השאלה היא עניין של מינון.

ב 100 גרם קטניות יש 23 גרם חלבון.
ב 100 גרם אורז יש 7.5 גרם חלבון

זה אומר, למעשה, שלצורך השגת חלבון מלא אני צריכה על כל 100 גר' קטניות, לאכול 300 גרם אורז, כי רק 300 גרם אורז יספקו לי בערך 23 גרם חלבון מאורז.

אם הבנתי נכון, כדי לקבל חלבון מלא צריך שוויון בין חלבונים מאורז/חיטה וכו' לבין חלבונים מקטניות?

אשמח ממש להארה


תודה

פאלדה
 

ladybug6

New member
לא מדויק

בדגנים יש חומצות אמינו מסוג מסוים ובקטניות יש חומצות אמינו נוספות שאין בדגנים, ביחד הם מרכיבים את מה שנקרא "חלבון מלא" שזה כל חומצות האמינו שהגוף צריך. אין קשר ליחס בין המינונים, וגם לא חייבים לשלב אותם באותה צלחת/ארוחה, אלא על פני כל היום.
 

פאלאדה

New member
הי תודה, ושוב מנסה לשאול

הי

תודה על התשובה המהירה

רציתי לשאול מדוע אין חשיבות ליחס בין המינונים

כי למיטב הבנתי מולקולה, או איך שלא מכנים את יחידת המידה של חומצות האמינו, מסוג אלו שי בחיטה, אמורה "להתחבר" למולקולה של חומצת האמינו שיש בקטניה/עדש.

ואם יש נניח 100 מולקולות של חומצות אמינו מחיטה, ו 20 מולקולות של חומצות אמינו מעדשים, למעשה 80 מולקולות (שוב, אין לי מושג מה יחידת המידה של חומצת אמינו, אז אילתרתי) - 80 מולקולות של חומצת האמינו שקיימת בחיטה נותרות "יתומות" ולא מתחברות לחלבון מלא, וסתם "מתבזבזות" בגוף....


אם אומרים שאין חשיבות למינון, אני יכולה לאכול קערת אורז וגרגיר שעועית אחד, ואז כל חומצות האמינו שבקערת האורז מסוג X תתחברנה כולן לחומצות האמינו מסוג Y בגרגיר השעועית האחד והיחיד?

זה לא קצת "איקיאה" לשעועית (הכוונה לתורים שהיו באיקיאה כשרק פתחו את הסניף הראשון)

תודה מראש על ההבהרה
 

ladybug6

New member
אני לא יודעת מאיפה ההנחה שהם צריכים

להתחבר.. עד כמה שידוע לי הגוף משתמש במה שהוא צריך והוא זה ש"מחבר" את חומצות האמינו ומשתמש בהן. אני לא מבינה בנושא לעומק ולא יודעת להסביר את התהליך הביולוגי (בשביל זה יש לנו את גידי), אני רק יודעת שההנחיות מהתזונאית שלי וכן ההמלצה הרווחת היא לשלב קטניות ודגנים בתזונה היומית, ולא צריך להזיע יותר מדי על המינונים והיחס בין הדברים. הגוף די חכם ויודע למצות את הנוטריינטים מהמזון.. לא ידוע לי על תנאי חריג בנושא החלבון.
 

Ofericko

New member
נכון. הגוף מפרק את האוכל

בין אם הוא מגיע באותו ביס ובין אם הוא מגיע בביס נפרד ובארוחה אחרת.
אח"כ הוא לוקח חומר בסיס אחד ומחבר עם חומר בסיס אחר ויאללה קרחאנה.
 

Gidi Shemer

New member
אין שום חיבור בשלב האכילה והעיכול

תדמייני את חומצות האמינו כמו לבנים שאיתם בונים חומה, אלא מה- אלו לבנים שבאות בכל מיני צבעים. כל חלבון וחלבון בגופנו, בצמחים, בחיידקים ובכל אורגניזם בעולם מורכב ממוזאיקה של לבנים כאלו. יש חלבון עם הרבה לבנים ירוקות, מעט חומות , קצת כתומות ועוד הרבה צהובות. חלבון אחר יהיה מורכב מהמון כתומות, מעט כחולות וקצת ירוקות, וכך הלאה.

התאים שלנו בונים את החלבונים/חומות שהם צריכים. הם לא מקבלים את החלבונים מהאוכל. הם מקבלים את הלבנים/חומצות מהאוכל ואז בונים את החומות/חלבונים.

החלבונים שאנחנו אוכלים מתפרקים בקיבה ובמעי הדק לחומצות אמינו בודדות ואלו נספגות דרך דפנות המעי הדק לתוך זרם הדם, משם לכבד, משם לדם, ומשם- לכל התאים שלנו.

יש חומצה אמינית מסויימת (בוא נקרא לה הלבנה הכחולה) שנמצאת ברכוז נמוך יחסית בדגנים. יש חומצה אמינית אחרת (הלבנה הצהובה) שנמצאת ברכוז נמוך יחסית בקטניות. היות והתאים שלנו זקוקים גם ללבנים כחולות וגם לצהובות בשביל לבנות את החומות השונות שלהם, אנחנו צריכים לתגבר את הגוף משני המקורות. אבל זה לא שצריך שמספר הלבנים הטוטלי יהיה זהה בין שני המקורות.

לחילופין, אנחנו יכולים פשוט לאכול הרבה יותר מאחד מהמקורות. זה לא שאין שם בכלל את החומצות האמינו ה״חסרות״.
יותר מזה, כבר כתבתי על זה בעבר, אכילת 2.5 קילו של ברוקולי כבר יספק לך את כל החומצות שאת צריכה.
 

Gidi Shemer

New member
מה שליידיבאג כתבה, וחוץ מזה-

את מתייחסת למשקלים לפני הבישול?

פשוט לא מכיר ערכים כאלו ביחס לקטניות ואורז מבושלים
 

פאלאדה

New member
גם וגם

תלוי...

אם אני אוכלת שעועית או אפונה וגזר משימורים, זה אחרי בישול

אם אני מבשלת, אז אני מנסה לשערך מראש


אבל מה שמעניין אותי זה עיקרון השקילות, האם כל גרם של חלבון מקטנית או עדש זקוק ל"נשמה תאומה" או ל"חצי השני" גרם של חלבון מתוך האורז והחיטה.


כי בתפיסה שלי לא הגיוני שאם אאכל גרגיר שעועית אחד, וקערת אורז, כל חומצות האמינו משני הסוגים תתחברנה להם. למיטב הבנתי המספרית מתמטית, מרבית חומצות האמינו של האורז תשארנה "רווקות אומללות" בלי חומצת אמינו "חצי שני"

??
 
למעלה