קווים חשובים
ברוך הבא לענייני חלב הסויה! "חלב" באופן כללי זה חומר שמקבל את ההגדרה שלו לפי % החלבון והשומן, ולפי הרכב חומצות האמינו שמרכיבות את החלבון והיחסים ביניהן. חלב סויה מכינים מתמצות החלבון מפולי סויה. בתכלס ברוב חלב הסויה שתמצא - הרכיבים שיהיו רשומים הם דומים למה שפירטת. כלומר מים, סויה, סוכר כלשהו, ויטמינים וכו'. בתכלס זה אולי נראה מוזר, אבל מים הם רכיב די עיקרי גם בחלב פרה (או של כל חיה אחרת). העניין הוא שאנשים התרגלו לחשוב שחלב פרה הוא חומר בפני עצמו, אז אני בספק אם רושמים שם "רכיבים" על העטיפה. כמה קווים שחשוב לשים אליהם לב: חלב הוא מקור מעולה לסידן. חלב סויה שמועשר בסידן, למשל, זה סבבה. לעומת זאת - לא מומלץ לקנות חלב (משום סוג) שמועשר בברזל. ברזל נמצא במאכלים אחרים בכמות בספקת, ולמעשה הברזל והסידן מתחרים זה בזה בספיגה בגוף. כלומר שאם מעשירים את החלב בברזל - מאבדים את היתרון של הסידן - ויוצאים קרחים מפה ומפה. עד היום לא ראיתי חלב סויה שכתוב עליו "מועשר בברזל". כן ראיתי כמה חלב פרה שזה כתוב עליהם, מה שלא מפליא... מבחינת ויטמינים - חלב הוא מקור מעולה לויטמינים מקבוצת B. ויטמינים אחרים - A, D, E - יכולים להמצא בחלב, אבל אם החלב הוא לחלוטין ללא שומן - הם לא ייספגו בגוף. לא ראיתי חלב סויה שהוא בלי שומן, אבל אני לא מתמצאת בחלב אורז, אז אני סתם מציינת את זה. ואגב - כבר יצא לי לראות חלב פרה שמתנוסס בכיתובית "מועשר בויטמין D" (ויטמין שממילא הגוף מייצר בעצמו, כך שזה חסר חשיבות שמוסיפים אותו למאכלים), ובמקביל בכיתובית "דל בשומן". אכן, תעשיית חלב הפרה - מפגרת. הבדלים בין חלב אורז לסויה - אני פחות מכירה חלב אורז. אני לא שותה את זה בעצמי, והחשיפה היחידה שהייתה לי לזה היא בחו"ל, שטעמתי כלמיני גלידות טבעוניות על בסיס חלב אורז (שהיו מדהימות!). אני משערת שההבדל ביניהם הוא בטעם ובהרכב תזונתי מדויק של חומצות אמינו, חומצות שומן, ויטמינים וכאלה. אבל אין על זה אינפורמציה מעבר לזה. הסוגים השונים של חלב סויה שיש היום בארץ - הרדוף, אלפרו ותנובה - ההבדל ביניהם הוא לא ממש הרכיבים, אלא יותר בטעם, במחיר ובחברה. אלפרו יותר יקרים כספית. תנובה (והרדוף) יותר יקרים מוסרית. מבחינת טעם - תבחר לבד