חלב פרה, כן או לא?

yabubi

New member
חלב פרה, כן או לא?

שלום לכם אני צימחונית, כבר 17 שנה. התזונה שלי די מבוססת על מוצרי חלב, ובחצי שנה האחרונה אני משתדלת להוסיף יותר מוצרים אחרים (טחינה, טופו, עדשים וכו') לאחרונה אני שוקלת להפרד ממוצרים מחלב פרה. היתה תקופה שניסיתי להתנתק לגמרי והמצב הבריאותי שלי התדרדר במהירות.. וחזרתי ליוגורטים ולקוטג'... שאלתי: מה יש במוצרי החלב פרט לויטמינים ולסידן? במידה ואני ממשיכה עם גבינות עזים וכבשים (וממשכנת את הדירה לצורך כך :) ) זה מספיק טוב? או שזה רע? מה עוד עלי לאכול והאם בכל.. פרט לנושא המוסרי שבגללו אני בעיקר שוקלת את העניין הזה... יש טעם? ובכלל אם מדברים על מוסר. היחס לעזים ולכבשים הוא טוב יותר? (כי אין דרישה לבשר שלהם.. נניח?) אגב, אחלה פורום. גיליתי אותו היום :) בברכה ותודה וגם שנה טובה דפנה
 

gs1234

New member
מבחינתי, השיקול המוסרי הוא המכריע

אם ניסית להתנתק מחלב ומוצריו והמצב הבריאותי שלך התדרדר, אז כנראה שעשית את זה בצורה הלא נכונה. הדרך הנכונה היא להתנתק בהדרגה, ולספק לגוף מקורות צמחיים לחלבון, לויטמינים ולסידן שהיית מקבלת מהחלב. יש את המרכיבים האלה בהרבה מאכלים, בעיקר בירקות ירוקים (כמו ברוקולי), קטניות (עדשים אדומות או ירוקות, שעועית אזוקי ועוד) וגם בקינואה, אורז חום, ובשקדים ואגוזים לא קלויים. אם תרצי, אשמח לפרט עוד בנושא זה. לגבי עיזים וכבשים, נראה לי שהיחס אליהם הוא לא שונה בהרבה מהיחס לפרות. בכל המקרים מדובר בניצול וסבל של בעלי חיים שאפשר למנוע אותם. ודרך אגב, ההנחה שלך שאין דרישה לבשר כבש היא לא נכונה. ההצעה שלי היא שתמשיכי במגמה הנכונה שהתחלת בה - טחינה, טופו, עדשים ועוד. את ההבדל תרגישי גם בבריאות וגם בהרגשה הכללית.
 

yabubi

New member
אני מופתעת

חשבתי שדווקא כבשים ועזים בגלל שהם יוצאים למרעה טבעי וכו'... על כל שאר ההערות- תודה, זה מחזק אותי..
 

Miilagros

New member
../images/Emo13.gif היי

מקור לאבץ... -מצורפים 2 קישורים... בקשר לחלב פרה... מבחינה בריאותית, מוצרי חלב עזים יותר בריא... מוצרי חלב... אפשר לאכול... אבל לשתות חלב פרה.. זה לא ממש בריא...
 

gs1234

New member
אבץ - חשוב מאד../images/Emo70.gif

אבץ אכן נמצא יותר ברכיבים מן החי מאשר בצומח, ומחסור באבץ יכול לגרום לנזקים כבדים בגוף. אדם מבוגר זקוק לכ-10 מ"ג אבץ ביום (תלוי במשקל ובמין – משום מה נשים צריכות פחות אבץ מגברים, אני לא יודע למה). אבץ נמצא בשעועית, אגוזים, חומוס, שקדים, דגנים שונים, עדשים, טחינה, גרעיני חמניות וגרעיני דלעת. לפי חישוב מהיר שעשיתי, צריך לאכול בממוצע כ-135 גרם של המאכלים האלה ביום כדי לספק את הכמות הדרושה לגוף. מי שהתזונה שלו מספיק מגוונת, קרוב לוודאי שהוא מקבל את הכמות הזו בכל יום, והוא לא צריך להיות מוטרד ממחסור באבץ (זה תקף גם לגבי אישית). טיפ: אני מכין בכל שבוע ממרח עדשים ואוכל ממנו קצת בכל יום, עם חצי פיתה מחיטה מלאה, כתוספת של חלבונים, ברזל, אבץ ועוד כמה דברים טובים לגוף.
 

yabubi

New member
תודה

זה נראה מאד טעים. היום אני כבר הולכת לנסות :)
 

p0miki

New member
גברים צריכים יותר אבץ

בגלל שזה אחד מהיסודות שנמצאים בתאי זרע. ככל שגבר יותר פעיל מינית מומלץ לו לצרוך יותר אבץ.
 

TheFinalCut

New member
עובדות ודעה אישית

מבחינה מדעית-בריאותית, יש חילוקי דעות לגבי המינון ועצם הרעיון של צריכת חלב ומוצריו. מחד, מוצרי חלב מהווים בעיקר מקורות לסידן וחלבון (ובמידה מופחתת גם ל-B12). מאידך, הם גם מכילים כולסטרול, שומן רווי, חלבון מן החי, פקטורי גדילה והורמונים ולעיתים קרובות גם אנטיביוטיקה וחומרי הדברה. חלב אמנם מהווה מקור טוב לסידן, אך יש הרבה מאוד הטעייה בשיווקו - כיוון שהעדויות הקליניות מראות שחלב אינו מסוגל להגן על בריאות העצם בילדים ובמבוגרים, או למנוע בריחת סידן. עודפי כולסטרול ושומן רווי מקושרים למחלות לב וכלי דם, אך מוצרי חלב דלי שומן מקושרים לסוגים מסוימים של סרטן (בעיקר סרטן הערמונית וסרטן השחלה). צריכת מוצרי חלב אף מקושרת לסוכרת מסוג 1 ("סוכרת נעורים"). אך לדעתי, כל המידע הזה מחוויר לעומת הסבל שנגרם לפרות במשקים. הפרה במשק המודרני היא לא יותר ממכונה לייצור חלב. היא מוּעברת ע"י הזרעה מלאכותית, והעגל שלה נחטף ממנה מיד לאחר הלידה (ונשלח למשקי הבשר) - כדי שהחלב שהיא מייצרת עבורו יוכל להישאב למכונות החליבה. הקרניים שלה נגדעות ללא הרדמה ונצרב על גופה מספר. היא מואבסת במזון לא טבעי שעלול להכיל שאריות של פרות אחרות וזבל עופות. מוזרקים לה הורמונים כדי להגדיל את תפוקת החלב ואנטיביוטיקה כדי למנוע ממנה לחלות בתנאי הצפיפות האיומים והחשיפה לצואה שנמצאת בכל מקום. לאחר עשורים רבים של הכלאות מכוונות, הפרה המודרנית מייצרת הרבה יותר חלב ממה שהיא אמורה, והמשקל העצום של החלב גורם לדלקות בעטינים ומכביד עליה עד כדי כך, שקריסה מוחלטת מתרחשת לעיתים קרובות. פרה יכולה לחיות מעל 20 שנה, אך לרוב שולחים את הפרות ברפתות החלב לשחיטה לאחר 2-3 שנים, עקב הירידה בבריאות ובתפוקת החלב. אמנם, ייצור חלב עזים או כבשים אינו פוגעני באותה המידה, אך עדיין מדובר בניצול אכזרי שניתן להמנע ממנו בקלות. לדוגמא, הנה רשימה של מקורות צמחיים טובים לסידן. על מקורות לחלבון דיברנו רבות בפורום, ובנוגע ל-B12 יש שרשור בעמוד הנוכחי (כמה הודעות למטה). אם יש עוד שאלות, נשמח לענות כמיטב יכולתנו
 

yabubi

New member
האמת.. הסידן פחות מטריד..

קראתי בלינק, ואני גם יודעת שיש לו המון תחליפים... יותר מטרידים אותי דברים אחרים שאפשר לקבל רק מן החי B12 (קראתי את השרשור למטה :) ) וחלבון מן החי- האם מספיק תחליף של משילוב דגנים + קטניות? וכל כמה זמן עלי לדאוג לאכול מנה כזו?
 

TheFinalCut

New member
תשובה

כפי שנכתב קודם, חלבון מן החי אינו משהו שנדרש עבורו תחליף. מה שנדרש זה כמות מספקת של חלבון, המוגדרת כיום כ-0.8 גר' חלבון לק"ג משקל גוף ליום. באמצעות תזונה מגוונת שכוללת על בסיס קבוע זרעים בכלל, וזרעי קטניות ודגניים מבושלים בפרט לא קשה להגיע לסף זה. לא מזיק להסתייע גם באגוזים, וזרעים נוספים (קינואה, חמנית, דלעת וכו'). ארוחת בוקר שמבוססת על דגני בוקר, וארוחת צהריים שמבוססת על דגניים ו\או קטניות בצורותיהם השונות תעשה את העבודה ללא קושי.
 
במילה אחת- לא

וביותר ממילה אחת: כמו שציינת, יש שני צדדים עיקריים לעניין הזה - המוסרי והבריאותי. מבחינה מוסרית אני לא חושבת שיש פה שאלה בכלל. ברגע שנחשפים למסכת ההתעללות המזעזעת שפרות עוברות, שמוסתרת כל כך טוב על ידי התקשורת, מבינים שזו אחת התעשיות הנוראית ביותר שהמין האנושי הצליח להמציא. כשאני מסתכלת על מה שהן עוברות אני מנסה לחשוב אם הייתי מסכימה שיעשו את זה לי. וכמובן שלא. ויותר מזה - אם היו עושים את זה לי, הייתי מתחננת ומבקשת שמישהו בחוץ יבין שכל זה זה טירוף וינסה לצאת נגד זה. כי "העולם שותק" זה הכי גרוע. אני גם הייתי צמחונית כמה שנים ומשם עברתי לטבעונות. בשלב מסויים הבנתי שתעשיית החלב קשורה מאוד חזק לתעשיית הבשר שאני מנסה להלחם בה. הפרות מורבעות וממליטות עגלים כדי שיהיה להן חלב. לאחר ההמלטה הפרה משמשת לתעשיית החלב והעגל נלקח לתעשיית הבשר. ההפרדה ביניהם היא כמובן נוראית - הפרה מגיבה כמו כל מישהי שהיו מפרידים ממנה את התינוק שלה כמה שעות לאחר הלידה. מבחינה בריאותית, החלב לא תורם לנו יותר מדי. גם מבחינה רעיונית יש משהו מאוד חולה בלשתות חלב אם שמיועד לצאצא של מישהו אחר. זה מצחיק, אבל רוב האנשים נגעלים מהמחשבה של לטעום חלב אם של אישה. אבל נחזור לעניין - מה שבעיקר משיגים ממוצרי חלב זה סידן. ויטמינים שונים שיש בו ניתנים להשגה בקלות מהצומח, לא ידוע לי על ויטמין שחלב פרה הוא מקור עיקרי עבורו. בקשר לסידן - אם עד היום התזונה שלך התבססה על חלב פרה כמקור סידן, את יכולה לנסות שפע של מקורות אחרים, שיתכן שכבר מצויים בתזונה שלך. הבנאלי ביותר הוא טחינה שציינת, וגם כמובן חלב סויה, שמכיל אף יותר סידן מחלב הפרה. זה נכון שבחלב יש סידן, אבל אין לו שום בלעדיות על זה. עוד צד בריאותי הוא נזקים מחלב פרה. החל מנזקים הורמונאלים ועד לסוגי סרטן שונים שנמצאו קשורים לצריכה גבוהה של חלב פרה. אני מצרפת למטה לינק שאולי יענה על כמה שאלות בנושא הזה, מתוך אתר חסר אינטרסים לחלוטין של רופאים למען רפואה אחראית. לגבי כבשים ועזים - היחס אליהן הוא בדיוק היחס שמקבלת כל מכונה. הן אמורות לייצר ותו לא. אין שום יחס חם או סביר, למרות שיתכן וזו תעשייה קטנה יותר. זה שיש משהו חמור ומרתיח יותר - לא הופך את העניין הקטן ל"בסדר". מבחינתי, צריכת חלב מתעשיות שמנצלות בעלי חיים זה לא משהו שאני צריכה. אם אני לא חייבת את זה, ומישהי סובלת בשביל זה, ויש לי אלטרנטיבה זמינה וטובה ונגישה מאוד, ממש מדף אחד ליד בסופרמרקט - למה לי להמשיך לצרוך חלב פרה?
 
חלב אורגני

מה אתם אומרים על העניין? זה אמיתי כל הסיפור? לא אכפת לנו לשלם יותר על החלב אם זה מוריד מהסבל של הפרה (כן אני יודעת שזה לא לחלוטין) אבל השאלה מה באמת קורה שם ?! תודה רבה
 
אורגני לא אומר בלי התעללות

חלב ובשר אורגניים לא באים לתת מענה לבעיית הסבל של הפרות. אלא מרכז העניין שלהם הוא הפחתת כמות האנטיביוטיקה המטורפת שנותנים לפרות ברפת הרגילה. אמת, זה אכן אומר שבמידת מה לפחות התנאים חייבית להיות טובים יותר - למשל אם באמת רוצים להמנע משימוש באנטיביוטיקה הרפתנים לא יכולים להחזיק את הפרות באותה צפיפות ודוחק כמו ברפת רגילה. גם התנאים הסניטרים חייבים להיות טובים יותר, ברפת רגילה רוב הפרות עומדות כל היום בתוך השפכים של עצמן שמגיעים עד לחצי מטר גובה. גם לגבי החליבה עצמה - החליבה ברפתות הרגילות היא תכופה וכואבת, מלווה בדלקות עטין שמעמידות את הפרות בדין של כריתות עטין (ללא הרדמה, אך עם אנטיביוטיקה). אז שיפור בתנאים הגיוני שישנו. השאלה היא עד כמה. צפיפות , גם אם פחותה, עדיין יש. שלילת זכויות בסיסיות - עדיין יש. כאשר פרה ממליטה עגל - גם ברפתות אורגניות הוא ילקח ממנה, תוך בכי ו"צעקות" רמות, התנגדויות עזות מצד הפרה והעגל. ברפתות רגילות הרפתנים משתמשים בשוקרים חשמליים כדי להפריד בין האם לעגל, מרוב שההתנגדות כה חזקה. מבחינה אורגאנית, אין מניעה להשתמש בשוקרים ובאלימות פיסית גם כאן. לא הייתי רוצה להיות פרה בתעשיית החלב - לא בתעשייה הרגילה ולא בתעשייה האורגאנית. הייתי רוצה חופש על גופי, חופש תנועה ולא להיות כלואה. כמו שכל אחת רוצה, גם את. ישנם סוגי חלב טובים ובריאים אפילו יותר מחלב פרה. חלב סויה הוא הדוגמא הבולטת ביותר. מזון בריא, שלא יועד לתינוק של מישהי אחרת, נגיש מאוד - נמצא בכל סופרמרקט! - ואפשר להיות בטוחים שהוא לחלוטין ללא סבל.
 
למעלה