חלקיק היגס ב-YNET

אלב85

New member
חלקיק היגס ב-YNET

מצאו ב CERN תוצאה שמתיישבת סטטיסטית עם קיום חלקיק היגס, אם הבנתי נכון. כפי שציינה אחת הטוקבקיסטיות, מזל שיש תמונות..
 

sivan120

New member
אני ממש לא מבינה מה זה החלקיק הזה...

מה כל הרעיון? זה החלקיק שעבר את מהירות האור בניסוי האחרון ב-CERN? זה חלקיק שסוגר את מודל החלקיקים? מישהו מוכן לתת הסבר?
 

deathcaster

New member
תגובה

כיוון שאין לי כל יכולת לנסות להסביר את זה, חוסר היכולת הזו תסתפק בלינק לויקי
http://he.wikipedia.org/wiki/בוזון_היגס
 

אלב85

New member
אם זה עוזר לך - גם אני לא ממש הבנתי

רק את זה שהוא אמור להיות אחראי לקבוע את המסה לכל שאר החלקיקים, אז הוא כנראה חשוב מאוד. נקווה שאיזה מדען יתעודד מהבאז שיש לחלקיק עכשיו ויוציא עליו ספר להדיוטות...
 

sivan120

New member
הקישור לא עובד- אתה יכול אולי לתת קישור...

לסירטוט שמראה את החלקיקים התת-אטומיים שקיימים?
 

uzi2

Active member
בשלב זה, עדיין יש שאלה אם עבר או לא עבר.

 

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
הסבר כללי

נתחיל מכך שישנה תיאוריה פיזיקלית אשר בסיסה הוא "המודל הסטנדרטי של פיזיקת החלקיקים"- במסגרת מודל זה מאורגנים כל החלקיקים התת-אטומים (הבוזונים, הפרמיונים ועוד) הקיימים בטבע כשבראשם חלקיק בוזון-היגס ("החלקיק האלוהי"). חלקיק זה מקנה לכל שאר החלקיקים האלמנטריים את המאסה שלהם. על מנת שהתאוריה תוכח כנכונה (כי אם לא, כל המודל יצטרך להיות מוכח מחדש) יש צורך למצוא את החלקיק הזה ולהדגים אותו. זה מה שכנראה הצליחו לעשות במאיץ החלקיקים בסרן (שוויץ)- אבל כמובן שיש צורך בעוד ניסויים על מנת לאשר שאכן מדובר בחלקיק הזה.
 

uzi2

Active member
הבהרות - גם לחלק מהכתבות ולשאר התגובות

יותר מדי פעמים אני קורא עכשיו שחלקיק היגס נותן לשאר החלקיקים את המסה שלהם. רק נדייק. חלקיק היגס הוא ניבוי של תהליך שנקרא תהליך היגס שנותן לחלקיקים (מסויימים) את המסות שלהן. לא חלקיק ההיגס נותן את המסות. הוא תוצאה של תהליך שנותן את המסות. יתרה מכך תהליך היגס במודל הסטנדרטי, נותן מסות לשלושה חלקיקים בלבד: בוזוני ה- W פלוס וה- W מינוס, ובוזון ה- Z. אלו החלקיקים שנושאים את הכוח הגרעיני החלש. תהליך היגס קשור גם לכוח האלקטרומגנטי, אך הוא אינו נותן לנושא הכוח האלקטרומגנטי (הפוטון) מסה, ולכן הפוטון הוא חסר מסה. הוא אינו קשור למיטב הבנתנו למסות של שאר החלקיקים (למשל למסות של הקווארקים). המודל הסטנדרטי של החלקיקים האלמנטריים, ניבא אינספור ניבואים, שנבדקו והוכחו באינספור ניסויים. אין כיום חולק על נכונותו, לפחות בתחומי האנרגיה של המאיצים הנוכחיים (למעט אולי מה שבחזית המחקר, ושעדיין נבדק). מישהו פה הזכיר שיש עוד חלקיקים שנובאו אך עדיין לא התגלו, אך יש הבדל גדול בין הסטטוסים שלהם לסטטוס של חלקיק היגס: קיומם של שאר החלקיקים שלא התגלו, מנובא על ידי תאוריות/מודלים שעדיין לא הוכחו נסיוניות. קיומו של חלקיק ההיגס הוכח על ידי המודל הסטנדרטי ששאר ניבוייו שנבדקו אומתו בהרבה ניסויים. לכן באם נגלה שאין חלקיק היגס או נגלה תכונות שלא היו צפויות לו על פי המודל הסטנדרטי (של החלקיקים האלמנטריים), נצטרך לחשוב היטב כיצד לבצע שינויים במודל הסטנדרטי באופן שלא יפגע בהצלחה של שאר ניבוייו של המודל.
 

uzi2

Active member
תיקון לניסוח

כתבתי: "קיומו של חלקיק ההיגס הוכח על ידי המודל הסטנדרטי ששאר ניבוייו..." והתכוונתי לכתוב "קיומו של חלקיק ההיגס מנובא על ידי המודל הסטנדרטי ששאר ניבוייו..."
 

uzi2

Active member
תיקון.

כתבתי שבוזון ההיגס נותן את המסה רק לחלקיקי ה- W וה- Z, אבל זה לא מדוייק. הוא כן קשור גם למסה של הקווארקים. אני לא יודע עד כמה אני צריך להיות ריגורוזי בהסבר שלי. בכל מקרה, אמנם בוזון היגס שאולי התגלה עכשיו, הוא תוצאה של התהליך שיוצר מסות לחלקיקים, אך במובן מסוים זה לא לגמרי לא נכון להגיד שהוא לא נותן לחלקיקים את המסות שלהם. לא אכנס לפירוט כאן אבל הוואקום כאילו מכיל שדה של החלקיק הזה באופן קבוע. אבל השדה הזה לא מה שאנחנו מחפשים בניסויים של המאיץ אלא חלקיק שהוא שיירי לתהליך.
 

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
אני לא ממש הבנתי למה הוא נקרא החלקיק האלוהי?

מה הוא שונה למשל מגלואונים? הוא נותן תכונה מסוימת לחלקיקים, למה היא אמורה להיות כל כך מרכזית?
 

uzi2

Active member
זה לא נראה לי שם שפיסיקאים נתנו לו

ואם כן, אז בטח באיזה ספר או סרט פופולרי. לא במאמרים רציניים, ולא בסמינרים/קולוקוויומים/כנסים רציניים. אני לא חושב שיש הרבה פיסיקאים שאוהבים את השם הזה. הדבר היחיד הוא שבעצם "שדה היגס" מרוח באופן אחיד בכל המרחב, ויש לנו את ההבנה, שבעצם מה שאנחנו קוראים לו ריק, זה לא המצב הריק ביותר, אלא המצב שבו האנרגיה היא הכי נמוכה. אי אפשר לזלזל בחשיבות התפקיד שלו, אבל אתה צודק שגם אי אפשר לזלזל בתפקיד של כל אחד מהחלקיקים האחרים בתמונת העולם שלנו. יכול להיות שבגלל היותו "חמקמק" כלומר החלקיק היחיד שנובא על ידי המודל הסטנדרטי ושעדיין (אולי למעט ממש עכשיו) לא התגלה בניסוי.
 

aetzbar

New member
ומה עם מלך החלקיקים ? חלקיק קיק

קיק הוא מלך החלקיקים חלקיק רציף הוא, יחיד ומיוחד מקומו תמיד במרחקים, קורן הוא תמיד בפס חד קיק נע תמיד מעבר לאור נעלם הוא נסתר וחבוי גם מהזמן בין רגעי אפס הוא פועם כמגדלור מבשר ברכת שמיים בטעמי המן קיק הוא מלך החלקיקים אין לו כתר ואין לו גלימה קיק הוא ההר,וגם העמקים קיק דוהר במרוץ,ואין לו בלימה. קיק הוא פאר היצירה, של הדמיון שאין לו עצירה קיק מעניק נחמה וגם חיוך קל בעולם בדיד של שכל עקלקל א.עצבר
 
נעלמת לי בשרשור שבו שאלתי אותך על הסרטון

למה אתה לא משיב לי? אני באמת סקרן לשמוע את ההסבר שלך לנושא.
 
"החלקיק האלוהי"

השם ניתן ע"י לאון לדרמן חתן פרס נובל לפיסיקה שכתב את הספר: The God Particle: If the Universe Is the Answer, What is the Question?
 
למעלה