חסות או אתונה?

חסות או אתונה?

חסות או אתונה? מאת רון קופמן, הארץ יום שישי, 23 ביולי 2004 המחלוקת בין הטניסאית אנה סמשנובה-פיסטולצי לבין הוועד האולימפי הישראלי היא מקרה קלאסי, שבו הפרט חייב להקריב למען הכלל. הטניסאית שמדורגת 17 בעולם, חתומה בהסכם רב-שנתי עם חברת לוטו, שמחייב אותה להשתמש בבגדי החברה בכל טורניר והופעה פומבית, בתמורה ל-100 אלף דולר בשנה. לוועד האולימפי הישראלי יש הסכם אימוץ עם יבואנית ספידו, בהיקף של כ-200 אלף דולר. לפי ההסכם חייבים 35 חברי המשלחת לאתונה 2004 להשתמש במוצרי החברה - אם יש לה ביגוד שמתאים לצרכיהם. קופץ המוט אלכס אוורבוך והג'ודוקא אריק זאבי לא ישתמשו במוצרי ספידו, כי מוצריה אינם מתאימים להם. סמשנובה-פיסטולצי, שחתמה על התחייבות להשתמש בבגדי החברה המאמצת לפני כשנה, התבקשה לפני כמה חודשים לפרט את דרישותיה והוכן לה ביגוד מתאים. לפני כשלושה שבועות הודיע איגוד הטניס כי לוטו מתנגדת לאפשרות שאנה תופיע בביגוד של חברה אחרת. בגיבוש האחרון של הסגל האולימפי הטניסאית לבשה את מדי הייצוג מתוצרת ספידו, אך הקפידה להסתיר את הלוגו של החברה באמצעות הצמה. לפי חוקת הוועד האולימפי הבינלאומי, להסכם חסות של נבחרת יש עדיפות על פני הסכם של ספורטאי שחבר בה והסכם של ועד אולימפי מועדף גם על פני התחייבות של נבחרת לאומית. העימות הזכור מכולם היה סביב מייקל ג'ורדן, שהיה חתום בנייקי ושיחק בנבחרת החלום עם הלוגו של ריבוק, שאימצה את המשלחת האמריקאית. הטניסאית קים קלייסטרס לא תשתתף באתונה, בגלל התחייבויות לחסויות של מתחרה לחסות של המשלחת הבלגית. גם התערבות של נשיא הוועד הבינלאומי, ז'אק רוגה, בלגי במוצאו, לא איפשרה פשרה. מאותה סיבה לא השתתף הטניסאי גוסטבו קוארטן, בסידני 2000. המצוקה של הוועד האולימפי הישראלי מקבלת משנה תוקף, כי עצם קיומו מותנה בבניית מערכת חסויות מסחריות רב-שנתית. הפתרון היחיד הוא פנייה של הוועד ללוטו בהצעת פשרה, שלפיה הוא יפרסם מודעת הוקרה בכלי התקשורת, אם החברה תאפשר לטניסאית להפר את התחייבותה לטובת הטורניר האולימפי. אם זה לא יסתייע, הטניסאית תחמיץ הזדמנות להופיע באתונה. כך לומדת סמשנובה-פיסטולצי, שמתגוררת באיטליה, את משמעות האמרה עניי עירך קודמים.

העניין של החסיות מסתבך

"אם הוועד יוותר לאנה, נקפוץ גם אנחנו" ספורטאי המשלחת האולימפית של ישראל לא אוהבים את הסיפור של סמאשנובה ושולחים לה מסר: גם אנחנו ויתרנו על כסף יום שישי, 23 ביולי 2004, 10:49 מאת: עדי רובינשטיין, מערכת וואלה! פרשת אנה סמאשנובה והחסויות (קבלו תקציר: היא רוצה לשחק עם לוטו, המשלחת הישראלית מואמצת ע"י ספידו) שמסרבת לרדת מהכותרות הגיעה גם לספורטאים האולימפיים האחרים שנמצאים מעבר לים במחנות האימון האחרונים לפני אולימפיאדת אתונה. חלקם לא אהבו את העניין. "כולנו הפסדנו כסף כי ברור שרוב הספורטאים האולימפיים מעניינים את הספונסרים רק באולימפיאדה". אמר לנו אחד הספורטאים הבכירים בסגל. "אבל אנה ידעה כשהיא חותמת על חוזה כבר לפני שלושה חודשים שבכל התקופה של האולימפיאדה היא נתונה להחלטות של הוועד האולימפי הישראלי". ספורטאי אחר אמר לנו: "הוועד האולימפי אמנם עושה שטויות, אבל בקטע הזה הוא יודע שאסור לו לוותר. כי ברגע שהם יוותרו לאנה, כולנו נקפוץ ונגיד שגם אנחנו רוצים הסכמים דומים. אני נאלצתי להסביר לספונסר שלי לפני כחצי שנה שבאולימפיאדה אני לא אוכל ללבוש את הבגדים עם החסות שהוא נתן לי. זה לא היה נעים וזה לא היה קל". בשבוע הקרוב יוחלט האם סמאשנובה תיסע לאתונה או לא. הרצון של אנה לייצג את ישראל גדול, על כך יעידו גם קולגות שלא מכירים לעומק את הטניסאית, העניין הוא שנדמה שבשביל 100 אלף דולר לעונה (הסכום אותו היא מקבלת מ"לוטו"), יש גבול גם לפטריוטיזם של הטניסאית. אחרי הכל שאר הספורטאים האולימפיים, לא בדיוק מרוויחים סכומים דומים, ולהם כנראה היה קל יותר לוותר על הסכמים קיימים.

אלכס גלעדי נגד סמשנובה

אלכס גלעדי נגד סמשנובה: היום היא, מחר זה יהיה זאבי חבר הוועד האולימפי הבינלאומי חיזק את עמדת הוועד הישראלי לחייב את הטניסאית להופיע באתונה בבגדי הספונסר של המשלחת, 'ספידו', ומזהיר מפני כניעה למאמץ הפרטי 'לוטו' ניר שועלי 23/7/2004 8:00 הוועד האולימפי הישראלי, שעומד מאחורי דרישת הספונסר שלו, 'ספידו', לחייב את הטניסאית אנה סמשנובה להופיע באולימפיאדה בבגדי המאמץ, קיבל אתמול (חמישי) חיזוק גם מחבר הוועד האולימפי הבינלאומי, אלכס גלעדי, אשר בימים אלה נמצא באתונה כמפקח על ההכנות האולימפיות מטעם הוועד הבינלאומי. גלעדי מזהיר מפני כניעה לדרישות המאמץ של סמשנובה, 'לוטו', שתגרור אחריה תביעות של ספורטאים נוספים להופיע בבגדי הספונסר הפרטי שלהם. גלעדי: "נכון שלסמשנובה יש חוזה אחר, אבל אלה שחתמו איתה ידעו גם על החוזה עם הוועד האולימפי. אם מייקל ג'ורדן שם בברצלונה את דגל ארה"ב על הטרנינג שלו עם סמל המאמץ כדי לקיים את הכללים, והטניסאית קים קלייסטרס מבלגיה החליטה שלא לבוא לאתונה בכלל, אז לא נשנה את תפיסתנו, כי מחר אריק זאבי או איזה שייט יכולים לבוא עם דרישות עבור הספונסר שלהם. תאמין לי שג'ורדן וקלייסטרס מקבלים יותר כסף מסמשנובה מהספונסרים שלהם. הוועד האולימפי לא יכול להחליט אחרת, כי אז ייפרצו כל הסכרים. אנה צריכה ללכת לספונסר שלה ולהגיד לו 'אני מייצגת את ישראל ואני לא כוכבת כמו קלייסטרס, אז תוותר לי'". 'ספידו' היא מהספונסרים הראשיים של הוועד הישראלי כבר אולימפיאדה שלישית. כידוע, לענפים האישיים קשה למצוא ספונסרים בארץ. אפרים זינגר, מנכ"ל הוועד האולימפי, שאחראי על מלאכת גיוס הספונסרים לסגל הישראלי, חושש: "כניעה לתכתיבי ספונסר אחד, תגרום לפגיעה בעתיד בכל הספורטאים הישראלים, כי לא נוכל לשכנע ספונסרים לתמוך בנו".

apy ape

New member
אולי זה נאיבי...

אבל אולי אפשר להגיע לפשרה שאנה תלבש חולצה על הסמלים של שתי המאמצות? שחושבים על זה לוטו כבר יצאו מורווחים, כי לא נדמה לי שהיה מישהו שידע שהם מאמצים את אנה עד תחלת כל הסיפור הזה....

j u a n

New member
אה... סליחה, אבל ממתי הלוטו זה מוסד

פרטי? הרי הלוטו שייך למדינה, לא? וכי אין דרך למצוא פשרה? מי ממן את הלוטו אם לא נחנו ציבור הפראיירים? (אלא אם אתה הקורא החביב עשית מכה בלוטו ואתה לא פראייר...)

יוֹאב

New member
...

לא מדובר בלוטו של מפעל הפיס. מדובר בחברת Lotto, מתחרה של דיאדורה, נייק, אדידס וכיו"ב...

alonshin

New member
../images/Emo8.gif אכן נאיבי...

אין מצב שזה יקרה -אלו 2 חברות מתחרות באותו תחום, אתה יכול למשל לדמיין את שחקני נבחרת ישראל בכדורסל משחקים עם לוגו של בנק לאומי על החזה ובנק הפועלים על הגב? לא נראה לי... מה שכן , אם אנה סמשנובה לא תשחק בסוף באתונה , בגלל ההתעקשות של "לוטו" (אני השתכנעתי שיותר הגיוני שספידו תהיה המאמצת לאולימפיאדה) אז בעצם כל מה שלוטו מרוויחים זה רק פרסומת שלילית - חברה שגם ככה לא כל כך מוכרת ולא מהמפורסמות (לפחות לא בישראל) תיזכר בפעם הבאה שנלך לקנות נעליים כזאת שבגללה סמשנובה נשארה בבית. לא ברור לי מה הם ירוויחו מזה

nitsansh

New member
לוטו לא תסבול מזה הרבה...

אנה לובשת את הבגדים שלהם לפחות ב-20 תחרויות בשנה, שזה 80 ב-4 שנים... הם חברה בינלאומית ופרסום שלילי בישראל לא ממש מזיז להם...

lionoftherock

New member
?

זה נכון שהיא בכלל לא גרה בישראל? אם כן אולי זה דווקא יצא לטובה שהיא לא תייצג אותנו

למעלה