חסר מלח? האוכל חם מדי? השליח תמיד אשם

חסר מלח? האוכל חם מדי? השליח תמיד אשם

השליחים הם דמות שלא מייחסים לה חשיבות, דמות נשכחת. בשביל שכר מינימום וקצת טיפים, הוא מסכן את חייו בכביש, אבל נתקל בלקוח אדיב בערך פעם בחודש, ורק אם עבד כל החודש

מה שיש לי להגיד זה

גדול.

בלי לפגוע, המאמר הזה נראה כאילו גיל110 כתב אותו, ולא רק בגלל האזכור של "עליית 150 מדרגות עם משלוח שעולה 20 ק"ג" (במחשבה נוספת, אפילו גיל לא הגזים ככה). הבחור התמקד לדעתי בפרטים הלא רלוונטיים והפחות מתאימים, ואצלי לפחות הוא בעיקר עורר אנטגוניזם - ואתם יודעים עד כמה אני נוטה להזדהות עם נותני שירות, כולל ובעיקר כאלו שעבודתם מתבססת על טיפים.

נתחיל עם זה שאם המעסיק שלך לא משלם לך שכר שמשקף לדעתך את קושי העבודה - אף אחד לא מכריח אותך לעבוד במקום. אם אתה לא מקבל החזר נסיעות, תוספת על שבתות וחגים ושעות נוספות + דורש ממך להתקשר ללקוח ולא משלם החזר שיחות (למרות שלמי בימינו אין שיחות ללא הגבלה?!), אין לך שום לגיטימציה לבוא בטענות שהלקוחות לא מתחשבים בכך ע"י מתן טיפ גבוה יותר במועדים כאלו. הבחור הזכיר את נושא הלקוחות שנוטים שלא לתת טיפ כאשר המסעדה גובה דמי משלוח - דבר מובן בהחלט, לשלם גם דמי משלוח לא צנועים וגם טיפ יוצר תחושה של גזל, ואת זה אומרת מי שנוהגת להשאיר טיפ גם במקרים של דמי משלוח, אבל מבינה את מי שנרתע מכך. אישית נתקלתי בלא מעט מקרים שהשליח ברח לפני שהספקתי לתת לו את הטיפ, מה שגרם לי להבין שיש שליחים שלא מצפים לטיפ במקרים של מסעדה שגובה דמי משלוח לא צנועים.

הסיפא של המאמר השלימה את התחושה שנוצרה אצלי - כאמור אני נוהגת לתת טיפים לשליחים, אפילו נדיבים יחסית וכשמזג האוויר לא סימפטי אני מצ'פרת בהתאם, אבל ברגע ששליח "דורש" ממני טיפ או מגיע באמירה כזאת, הוא מוריד לי מהרצון לצ'פר אותו. כשהדרישה הזאת מגיעה בהמשך להתבכיינות שכזאת, האנטגוניזם רק מתגבר.

הוצאת לי את המילים מהמקלדת

כבר בהתחלת הפוסט התעצבנתי:

"אתה יושב בבית, בקומה רביעית בבניין בלי מעלית. לא מתחשק לך להתלבש, לצאת, למצוא חניה, גם מחיר הדלק הוא שיקול. אבל אתה רוצה לאכול במסעדה, אז למה שלא תזמין את האוכל אליך? בחוץ שמש וחם או גשם וקר, אבל לך ממש לא אכפת. "

כבר פה יש זלזול במי שמזמין אוכל.
פשוט שלל התבכינויות.
בניגוד לרוב כתבות הסדרה שהיו בטעם טוב ועם הרבה עניין לדעתי

lilo4

New member

א. אין לי רכב, בשביל להגיע למסעדה אני אצטרך לנסוע בשני אוטובוסים, דבר שייקח לי למעלה משעה, בהנחה כמובן שזה אמצע השבוע בשעת ערב מוקדמת, כי התחבורה הציבורית בישוב שלי נפסקת בשעה 23:30, ובערך מהשעה 20:00 יש אוטובוס פעם בשעה.
ב. למסעדה יש אינטרס גדול שיזמינו משלוחים, מאחר וזה מאפשר להם למכור עוד מנות בלי הצורך להחזיק בשטח גדול יותר, לשלם ארנונה, תוספת של חשמל, מים, מלצרים וכו' וכו' וכו'. אני מכירה לא מעט מקומות שמראש קנו מקום קטן, שיש בו גג 10 מקומות ישיבה צפופים, ועיקר הפרנסה מבוססת על משלוחים.
ג. אם למישהו זה נראה הגיוני לעלות על רכב לא תקין, או לנהוג בצורה שמסכנת את החיים שלו- שיהיה לו בכיף.

הייתי שמחה לצרף אותו למשמרת אחת לצוות של אמבולנס טיפול נמרץ. לרוץ 5 קומות עם ציוד רפואי במשקל 20 קילו, לבצע במשך שעה החייאה, לאחר מכן לרוץ את כל המדרגות האלה עם ציוד במשקל 20 קילו וחולה ממוצע במשקל 100 קילו [במקרה הטוב]. או ללכת ולטפל בפצועי תאונת דרכים בגשם שוטף ב-2 בלילה. ואז למהר לביה"ח עם חולה מונשם או עם פצוע קשה עם מולטי-טראומה, כשכל שנייה קובעת. ואח"כ נדבר על הקושי.
ואחרי זה הוא מוזמן להעביר יום עם בנאים, מסגרים, רצפים, פועלים שעובדים בקטיף בשדה. ואחרי זה שידבר על עבודה קשה.

אני חלילה לא מזלזלת בכך שעבודה כשליח היא לא עבודה נעימה בכלל, ואין ספק שיש בה גם לא מעט קשיים. אבל יש בשוק עבודות הרבה הרבה הרבה יותר גרועות, פיזית ונפשית, ואיכשהו אף פרמדיק, אף טייח, מטפל סיעודי וכו' לא מצפים שישאירו להם טיפ.

Another Girl

New member
כתבה בכיינית ומעצבנת.

אם שליח לא מקבל תנאי עבודה/שכר ראויים בסיסיים מהמעסיק שלו, שיבוא אליו בטענות או יפסיק לעבוד שם. בטח שלא יאשים את הלקוח, שגם ככה משלם לו ברוב הפעמים טיפ בנוסף לדמי המשלוח שהעסק לקח.

אני אישית הפסקתי לשלם טיפ לבתי עסק שלוקחים דמי משלוח מופרכים (15 השקלים של הג'ירף, למשל). עם כל הכבוד לרווחתו ולמאמציו של השליח בדרך החתחתים המפרכת אלינו - הכיסים שלנו לא סובלים הכל.

krina

New member
לול, גם לי ישר קפץ גיל לראש.

מסכימה איתך בעניין השאר. כתבה מעצבנת ומתנשאת.

Osnatz1

New member
מסכימה לגמרי.

בד"כ אני "בעד" נותני שירות בסוג כתבות כמו זו סתם כי קל לי להזדהות, אבל הפעם זה הרגיש כמו התבכיינות ממש מיותרת.
זו כלכך לא העבודה בשבילו...

נושא הטיפים הוא בעייתי

כבר עסקו לא מעט בנושא הטיפים באופן כללי. האם זה חוקי? האם זה מקובל? מה קורה במדינות אחרות?
אבל, מאחר והנורמה בישראל היא כזו, שאין משהו מוסדר חוקית או חברתית, אז השיקול נתון לכל אחד לפי ראות עינו.
אני יכולה להעיד על עצמי בלבד. אני תמיד מחשבת 10 אחוזים טיפ במשלוח של אוכל, גם אם כולם אומרים לי שזה יותר מדי.
אני מאוד משתדלת לא להזמין בערבים גשומים במיוחד, ומציעה לשתות בימים חמים במיוחד.
אבל - ולהלן הצד השני - ביום ששי האחרון, הלכתי עם חבר ברחובות העיר, והיה שליח שנסע עם האופנוע על המדרכה, וכמעט דרס אותנו.
אז אמנם הוא צריך להספיק משלוחים רבים, ולהגיע כמה שיותר מהר, אבל הוא סיכן הולכי רגל.
עם הכל הכבוד לשליח ולמסעדה, יהיה להם הרבה יותר יקר תביעה משפטית על דריסת הולך רגל. אז כן, העברנו תלונה למסעדה על סיכון הולכי רגל, בצירוף הערה שאנחנו לא רוצים לפגוע בפרנסתו, אבל אנחנו גם לא רוצים שיפגע בנו.

trilliane

Well-known member
מנהל
ולעובדים אחרים מייחסים חשיבות? איזו דרמה...

שליחים רבים אכן מסכנים את חייהם בכביש כי הם נוסעים כמו מטורפים. משתחלים בין מכוניות, עוקפים מימין, נוסעים במהירות מופרזת... אם הם גם עולים על כלי רכב שאינו תקין, אין להם אלא להלין על עצמם. יש עבודות אחרות, מי שמוכן לסכן את חייו תמורת פרוטות – בחירה שלו, לא של הלקוח. אגב, רוב המסעדות שאני מזמינה מהן מתחייבות לשעה (והן במרחק של גג 10 דקות נסיעה ממני ברכב רגיל) וגם בזה לא תמיד עומדות, ואני לא מתלוננת גם אם השליח מגיע אחרי 70 דקות.

"השליח מנגד חייב להשאיר את מצב הרוח שלו ליד הקטנוע, לעטות חיוך ולהיות אדיב" – ממש רחמים, עוד רגע אני פורצת בבכי. גם אני עבדתי בשירות, אף אחד לא נתן לי טיפים, וכן, העבודה שבחרתי חייבה אותי להישאר אדיבה ועניינית גם אם הלקוח לא היה הכי נחמד בעולם או שרף לי את האוזן בצרחות.

"ישנם אלו שמבחינה אידאולוגית לא נותנים טיפ: אם בעקבות דמי המשלוח (שלעולם לא מגיעים לשליח), אבל גם אם המשלוח חינם, יש מי שתחושת ה"מגיע לי" מכריעה עבורו. "הרי הבטיחו משלוח חינם, אז למה להשאיר טיפ? מה, אין לו משכורת?"."

צודקים! מי שאחראי על התנאים הסוציאליים הוא המעסיק, לא אני. הוא מתמחר את המנות כך שהן יכללו את כל העלויות שלו, כולל התשלום לעובדים. קל וחומר אם הוא גובה תוספת על משלוח זה אומר שכבר שילמתי אקסטרה על השירות, אני בהחלט לא רואה סיבה לשלם עוד תוספת גם לעובד. הוא עובד שלו, לא שלי.

אני גרה בבניין ברחוב ראשי, קל לאיתור, אני נותנת הוראות ברורות וקצרות בדיוק איך להגיע לדלת הנכונה וכמות המדרגות אליה היא פחות מקומה אחת. אני לא מזמינה חצי מסעדה אז המשקל ממש לא משמעותי וגם המחיר לא מגיע למאות שקלים. כאמור, רוב המסעדות נמצאות דקות נסעיה ספורות ממני. אני לא רואה סיבה לתת טיפ לאדם שבסה"כ עושה את עבודתו בפרט שלא דרשתי ממנו שום דבר מיוחד. אני נותנת טיפ רק אם מדובר בתנאי מזג אוויר קיצוניים.

אבל הכי עצבנה אותי בכתבה הזלזול בכסף, בטיפ ש"לא ראוי" מספיק לדעת הכותב. הכול מגיע מתוך הנחה שמישהו חייב להם משהו, או שצריך להשאיר דווקא 10% (כי מה? אם המנה יקרה יותר השליח עבד קשה יותר?
). מזלזלים בשלושה שקלים... כסף זה כסף! תגיד תודה על כל שקל אקסטרה שמישהו מוכן לפרגן לך מעבר, כי הוא ממש לא חייב. גם אני עובדת קשה עבור הכסף שלי וכל שקל חשוב לי לא פחות משהוא חשוב לך.

אחד מחבריי הטובים עבד בתיכון במשלוחים במינימרקט השכונתי בימי שישי. הוא לא סחב פיצה, סושי או מוקפצים, הוא סחב ארגזים שלמים מלאי מזון ושתייה, ולמרות זאת מעולם לא זלזל באף שקל שקיבל אלא קידם כל טיפ בברכה, גדול או קטן. הוא עבד קשה פי כמה אבל לא הגיע בגישת "מגיע לי".

אגב, אחד הטוקבקיסטים ענה לו יפה, שאם הוא סטודנט למשפטים שיתבע את המעסיק שלו על כל הפרה וידרוש את מה שמגיע לו, גם כספית וגם מבחינת תקינות ובטיחות כלי הרכב.

למעלה