חציש והחוק - חלק ב'

חציש והחוק - חלק ב' ../images/Emo46.gif

תשמעו, אנשים, זה לא מצחיק. ההודעה, הזו, למי שאין כוח לקרוא הרבה, עוסקת בשאלה: איך אדם כלשהו, ממקום לא מוגדר מראש בישראל (שאינו בהכרח לב ת"א) יכול לגשת ולברר, ללא תשלום, בנוחות ובזמינות, מה אומר החוק של המדינה בעניין זה או אחר. אותו חוק לו הוא חייב לציית, אותו חוק שתקף לגבי כ-ו-ל-ם. התשובה: אין לו. ובזה זה נגמר. תקציר העלילה עד כה: חציש רוצה להקים ריכוז מידע משפטי הנוגע לשכירות. חציש הולכת ורוכשת אוגדן לתלמיד, אחרי שהיא מגלה שלהוציא ספריית בית אריאלה, אין שום מקום נגיש ופשוט (נגיד האתר של משרד המשפטים), בו היא יכולה לעיין בחוקיה של מדינת ישראל. חציש רוצה להעלות עותק של החוקים הללו, אך מגלה כי ההוצאה מפצירה בה שלא להעתיק את החומר (על אף שהוא אינו מוגן בזכויות יוצרים, בהיותו החוק , לו כפופים כולם), ומבקשת יפה מהנהלת תפוז לסדר את העניין. הנהלת תפוז פונה בזריזות ליועץ המשפטי, אשר מודה בביישנות שאף הוא מנוע מלספק את החוק, משום שהגישה שלו היא דרך אתרים, ואך ורק בתשלום דמי מנוי, וכי הוא יחשף לתביעת ענק באם יפקיר את התוכן של, מה שנקרא, חוקי ישראל. מסביר העו"ד שהבעיה טמונה לא בתוכן החוק, אלא כי אם בעבודת ההקלדה, ואני אצטט: "התוכן פומבי אבל העבודה להעלות את החוק על מדיה דיגיטלית בוצעה על ידי מישהו שמחזיק בזכויות עליה (על עבודת ההעלאה ולא על תוכן החוק). אני לא יכול לקחת את העבודה של מישהו אחר שנתן לי רשיון (תמורת תשלום) להשתמש בה, ולהעביר אותה הלאה. במיוחד לא לגוף מסחרי. אתה יכול עם זאת לעשות את אותה עבודה - קרי לשלוח משהו לספריה שיקליד את החוקים." עכשיו, תשמעו: לא מדובר כאן בפסיקות, ולא מדובר כאן בפרשנות. מדובר כאן, ואין לי יותר דרכים להדגיש את זה - בחוק. הדברים הללו צריכים להיות מחולקים לכל אזרח כמו ספר הטלפונים - לא פחות. נעזוב לרגע את נדיבותה החד פעמית של ספריית בית אריאלה - מי כאן מבטיח שכל אזרח במדינה ידע מהן זכויותיו וחובותיו? אני יכולה אולי להקליד מספר חוקים, אבל ראבאק, זה לא בדיוק שחצישלישרבע היא המתווכת בין החוק לאדם ברחוב. האם זו לא אחריותה של העאלק-מדינת חוק לפחות לאפשר גישה חופשית לכל מי שמעוניין לפחות לדעת מה אומר חוק כזה או אחר? במיוחד ששום תחום לא מתמצה בחוק אחד ובודד, ומי שבא עם אפס ידע צריך לשבת עם המכלול, ולברור מתוכו מה רלוונטי לתחום. לדוגמא, אפילו בתחום מצומצם ולא-נורא-מסובך של לשכור דירה יש כשבעה חוקים רלוונטיים שאני מצאתי - וההכשרה המשפטית שלי מאוד לא מקיפה. אנשים
מגיע לכם לדעת מה החוקים שלהם אתם כפופים
יושב לו בית המחוקקים ומוסיף ומתקן, וכמה מזה באמת נגיש לכם - אלו שלא משלמים דמי מנוי לספרייה משפטית זו או אחרת?
סוף הסיפור, כדרכן של מעשיות ישראליות, עתיד להסתיים ברמיה. גם אם הייתי מקלידה ידנית ממקור כתוב אותו הייתי מוצאת, סביר להניח שהייתי מוצאת את עצמי חשופה לתביעה: הוצאות שונות, מסתבר, מכניסות שיבושים קלים לתוך הטקסט שלהן, מילה כפולה פה, רווח כפול שם, על מנת שיוכלו לזהות את המעתיקים. ועדיין - עצוב לי. די אם ארמוז כי ללא ספק יש בידי משרד המשפטים סורק. האופציה קיימת, היא פשוטה, וזה ידרוש כ"כ מעט עבודה. מה? כמה ימים, שבוע, חודש (ע"י עובד עצל במיוחד)? ועם זאת, זה המצב: אתם יכולים להמשיך לחתום על חוזים גרועים, להקנס על דברים מופרכים, להיות חשופים לאלף ואחת טרדות - ולעולם לא לדעת.

עגום מאוד

קמץ משפטי ניחומים: 1. לא מפתיעה דרך הייסורים בה את מתלמדת. אמר ר"ע אמר ר"ע, חביבין ייסורין!
2. לחוק יש כמה פנים , יש מצב ליותר מה-70 של התורה... 3. החוק פלסטליני עד נזיל ומכיל מולקולות בסכנת הבחלה עם חשיפה לעינים. החוק מסנוור ומזהיר כאור יקרות... החוק אינו יכול להיחשף לציבור הרחב, משל היה צהובון רח"ל. 4. אין ברכה אלא בדבר הסמוי... 5. אין שכל - אין דאגות
6. חצישלישרבע ר"ת חשי"ש :) 7. חזקי ואמצי, ראי ברכה והצלחה בכל מעשה ידייך ורגלייך.

עמית22

New member
ברוכה הבאה חציש לרפובליקת הבננות

שנקראת ישראל. אין חדש תחת השמש

goldy

New member
יש פיתרון! ../images/Emo13.gif

אחרי שהכנסת מחוקקת חוק, הוא מועבר לידי המדפיס הממשלתי, שבין השאר מדפיס גם את בחינות הבגרות ופתקי ההצבעה לקלפי (והם היחידים המורשים לעשות זאת). כדי להשיג את מספר הטלפון התקשרי ל144 ובקשי את מספר הטלפון של "המדפיס הממשלתי" או את "הכנסת". תתקשרי אליהם, ותבקשי מהם לעשות את מה שהם תמיד עושים: להדפיס את החוק בו את מעוניינת. פשוט הא?

לא, לא פשוט

המטרה שלי היא להעלות את החוקים. וכפי שהוסבר, גם אם הם נותנים לי אותם (וכבר יש לי אותם), זכויות היוצרים על העלאה למדיה דיגיטלית הם שלהם: גם אותם אסור לי להעלות - חזרנו למשבצת הראשונה.

טוב, חצי חצי - אבל הכל נשאר במקומו

קיבלתי מסר מנציג תפוז שתקן: "אם את מעלה בעצמך למדיה כלשהיא מתוך הדפים של הכנסת, אין בעיה. הבעיה היא לא עם עצם ההעלאה של החוק למדיה כזו או אחרת, אלא שימוש בחומר שכבר הועלה על-ידי מישהו, מה שמבטיח את הזכויות שלו על העבודה הספיציפית הזו (קרי, המאגרים של היועץ המשפטי שלנו, למשל)". זה הכל טוב ויפה, אבל לא גורע במאום מהרעיון העקרוני: למה הגופים היחידם שלוקחים על עצמם את "מאמץ ההקלדה" הם אלו הפרטיים - למטרת רווח בצורה של מכירת ספרים, דמי מנוי וכו'? זה כאילו החוק הופך להיות מן אקססורי אופנתי: יש לך כסף - תוכל לראות מהו. אין לך כסף - בעיה שלך. השאלה שלי נותרת בעינה: נניח שאני מתגוררת ב - סתם- צפת או אשדוד, ומצאתי את עצמי בתוך חילוקי דיעות הנוגעים לענייני כספים כאלו או אחרים. מי מבטיח לי שאני אוכל, כאזרחית המדינה, לדעת מה אומר החוק? אני בוודאי לא אעשה מנוי לאיזה אתר, ומאיפה לי לדעת שבאיזושהי ספרייה עירונית בת"א יש ספרייה משפטית בחינם? וחוצמיזה - מה אני יודעת על עיון בספרי משפט - ולסוע עד ת"א בשביל זה?! וככה זה עובד.

עד כמה שאני יודעת

יש אפשרות לראות את כל ספרי החוקים בספריות ציבוריות, וגם פסקי דין שנוגעים לאותם חוקים. רעיון נוסף, שיישמתי בעצמי על החלטות ועדות הכנסת - להתקשר לועדת הכנסת ולבקש מהם את הדפסת ההחלטה/החוק הנוגע להחלטה. והם נתנו לי את השירות הזה. הכנסת היא הרשות המחוקקת, ולכן מן הסתם יש להפנות אליהם את הטענה הזאת. לדעתי הם יפנו את הפונים לספרית הכנסת או לארכיון שלהם שמן הסתם פתוח לציבור הרחב. יכול להיות שגם אוניברסיטאות מחזיקות לטובת תלמידי המשפטים שלהם מאגרי חוקים ופסיקה מעודכנים, כך שניתן גם שם להוציא. אבל זה שווה בירור. אני יכולה להבין שהכעס הוא על חוסר הזמינות, אבל בזמן פעילותה של הכנסת החוקים והתיקונים להם מתעדכנים יום יום, וגם הפסיקות והתקדימים של בתי המשפט, ומדובר באלפי חוקים ופסיקות חדשות. כדי שהמאגר יישאר עדכני מישהו צריך לעמול על זה מאוד קשה כדי לעדכן אותו. אז נכון, זה לא בסדר שזה לא גוף ציבורי, אבל זה הסבר לכך שגופים פרטיים הרימו את הכפפה לכך. לגופו של עניין, אם עדיין יש חוק שלא נמצא ברשותך, יש לי באופן אישי כניסה למאגר חוקים ופסיקה, ואשמח לשלוח לך חוקים רלוונטים לטובת עדכון חברי הפורום. לא נראה לי שחל על פרסום החוקים בפורום נושא של זכויות יוצרים אבל אני מוכנה לברר את זה עם מישהו מוסמך.

יעל, לא מדובר בי

אני לא חושבת שזמינות זו פריווילגיה. ראשית, לגבי הצעתך : כפי שהסברתי בהודעות הקודמות, את לא תהיי רשאית להעביר את החוקים כפי שהם מופיעים באתר לו את מנויה, מאותה הסיבה שהיועץ המשפטי לא היה יכול לעשות זאת: אין זכויות יוצרים על תוכן החוק, כי אם על עצם ההעלאה שלו: כלומר - מי שלקח את החוק והעלה אותו לאתר הוא בעל זכויות היוצרים (או לצורך העניין - האתר עצמו), ולכן את לא יכולה לקחת את מה שיש שם - ולהעביר את זה לפרסום פה. ולגבי היתר: כן, יש אלפי חוקים ופסיקות חדשות - ולשם באמת הולכים כספי המיסים שלי. ההשכלה שלי, כפי שהבהרתי כאן בעבר, אינה מתחומי הכלכלה והמשפט. אני ביליתי זמן מכובד באתר של משרד המשפטים, מנסה להבין איפה ואיך אפשר להשיג את המידע. יכולתי גם להתחיל בסבב טלפונים נמרץ אשר בסופו היו מכוונים אותי לספריה משפטית כזו או אחרת. ואז מה? את מדברת איתי ברמה האישית, והשאלה שלי עדיין נותרת בעינה: מדוע המידע הזה אינו נגיש לציבור? זה אחלה שיש לאנשים שונים רעיונות שונים והם מיישמים אותם, אבל הזמינות צריכה להיות קיימת. למה כל פעם שאני רק רוצה לראות מהו החוק, אני צריכה להתחיל לגשש, ולפנות, ולהתקשר, ולבקש שישלחו לי? בכנות, כשהתחלתי את הפרוייקט הזה, לא ידעתי מה אני מחפשת. לא ידעתי מה יהיה רלוונטי ומה לא. הייתי צריכה מקור, שבו אני אוכל לחטט בקטגוריות השונות של החוק, ולשלוף משם את מה שאני צריכה. אני חושבת שבעניין הזה ניאלץ להסכים שלא להסכים.

אין לנו חילוקי דעות על כך שהמידע

צריך להיות זמין. אני רק טוענת שהוא כן זמין במידה מסויימת, אולי לא בנוחות מקסימלית כמו שאנחנו רגילים היום, של אינטרנט ומידע מיידי, אבל הוא קיים ונמצא בספריות למיניהן, וזה גם הולך ומשתפר. צריך לזכור שמהפכת המידע כפי שנהוג לקרוא לה, זה משהו מהשנים האחרונות ומדרך הטבע לגופים ציבוריים גדולים כמו המדינה לוקח הרבה יותר זמן להתאים את עצמם. ולא שאני מצדיקה את התנהלותם, חס וחלילה, לדעתי ההתנהלות בירוקרטית ומסורבלת ויש הרבה מאוד מה לשפר בה. לגבי העלאת החוקים, לא הצלחתי להבין - אם את הקלדת את החוק בעצמך מתוך ספר חוקים שצילמת מספריה אז מותר לך להעלות אותו לפורום, ואם מישהו אחר הקליד אותו ואת עושה העתקה-הדבקה אך ורק לטקסט זה אסור? אם זה אכן כך זה משהו שנשמע לי שערורייתי כי מה שזה אומר במלים פשוטות - שעל פעולת ההקלדה יש זכויות יוצרים. (כי ברור שיש זכות לחוקי מדינה להתפרסם ללא הגבלה). למען האמת זה נשמע לי די מוזר, שהרי מי יודע אם הקלדת את החוק בעצמך או לא? אני אנסה לברר את העניין.

הבנת נכון ../images/Emo45.gif

וכפי שהסברתי בהודעה הראשונה, כדי לוודא שלא תעתיקי ממקור שכבר הועתק, מכניסים בו שיבושים קלים, על מנת לזהות את המקור של ההעתק. למשל, אם היית נותנת לי את נוסח החוקים כפי שהיה מופיע באתר, אם הייתי פשוט לוקחת את זה כפי שזה ושמה אצלי - ניתן היה לזהות את המקור בגלל אותם שיבושים (אות כפולה פה, כמה רווחים שם, וכו').

EdisonGirl

New member
../images/Emo45.gifאת צודקת!!!

אני בת 19. לא מזמן עשיתי בגרות באזרחות והצטרפתי לקהל אזרחי מדינת ישראל, והייתי בהלם כשגיליתי שהמדינה מענישה אנשים שעוברים על החוק, כשבעצם אין שום מקום זמין שיכול לתת לנו איזושהי אינפורמציה לגבי החוק!!! עד עתה התרגלתי שלא מענישים לפני שמזהירים, אבל מסתבר שבמדינה שמתיימרת שאזרחיה ישמרו את החוק- אין מידע ואין אזהרות! אני חיכיתי בסבלנות עד עכשיו, כי חשבתי שמקימים בחודשים אלה (או שנים אלה...) אתר אינטרנט, שייפרט את החוק בחינם למען כלל אזרחי מדינת ישראל (שצריכים לדעת אותו, מן הסתם), אבל אני רק מחכה... למישהו יש מושג בקשר לזה?

hope2drive

New member
צודקת!

גם אני לאחרונה נתקלתי בקשיים כשניסיתי לברר מה אומר החוק בעניינים מסוימים (חוקי התעבורה במקרה שלי), והתאכזבתי מאוד לגלות שהחוק פשוט לא זמין ברשת

החוק זמין לכולם - צריך לדעת לחפש

יש עשרות אתרים בהם ניתן לקבל נוסחי חוקים. יש רק בעיה אחת. חוקים מתעדכנים כל הזמן ונוסח חוק לא מעודכן, כמוהו כאתרוגים אחר סוכות. אתרי התוכן שהגישה אליהם בתשלום, מעדכנים את נוסחי החוק אצלם עם חקיקתו של כל עידכון (תיקון לחוק). מכאן שהם זכאים לתמורה על ניהול אתר שבו נוסחי חוק מעודכנים. ניתן לקבל לינקים לאתרים שונים בהם מצויים חוקים שאינם גובים תשלום עבור השימוש. דוגמאות: כאן באתר רשומות של הכנסת. חוק השכירות והשאילה - מיוחד עבורך או דיני עבודה פה

אני אאלץ שלא להסכים איתך

מי שבא עם אפס השכלה משפטית לא בהכרח יודע מה הוא צריך. אני סבורה שצריכה להיות גישה מלאה ואחידה להכל. צריך לדעת לחפש זו בטח לא תשובה, כי לפעמים לא יודעים מלכתחילה מה מחפשים. לא עוזר לי שבאתר מסויים יש חוק מסויים, ובאתר אחר יש חוק אחר - ושאם אני אפשפש מספיק אני אוכל לגרד איזה משהו - זה לא נקרא נגישות. נגישות זה שאתה בא - ויכול לעיין, לראות מה יש, לראות מה רלוונטי לך, מה אתה צריך. ואי אפשר לעשות את זה כיום. אם הייתי באה עם אפס ידע - לא הייתי יודעת שיש את חוק השכירות והשאלה - מה היה עוזר לי גוגל (או כל מנוע חיפוש אחר)? לא מדובר בהכרח בגישה דרך האינטרנט - אם כי זה לכאורה הפתרון הטבעי. ספריות ציבוריות יש בכל מקום. מהסוג השכונתי, שתלמידים יושבים שם ועושים שיעורי בית. בכל אחת כזו, לדוגמא, צריך להיות עותק מלא של חוקי ישראל. חוקי ישראל מתעדכנים? מוציאים אחת לשנה מהדורה מעודכנת. אני מסכימה כי האינטרנט הוא פתרון זול יותר, וטבעי, במידה רבה - אבל הוא לא יחיד.

ניפרד באי הסכמה

מי שאינו יודע מה הוא צריך, כלום לא יועיל לא והוא יאלץ להעזר בשרותיו של מומחה. מי שלא יודע מה לחפש, גם הוא יאלץ להעזר במומחה. הטענה היתה שאין אתרי חינם ברשת ולכן החוק לא זמין. טענה זו הופרכה. הטענה החדשה לפיה מי שאינו יודע מה הוא רוצה או מי שאינו יודע מה לחפש -לאלה אין פתרון ברשת. לאלה באמת אין פתרון בית ספר פרט ללימוד משפטים כדי לדעת מה רוצים ואיפה לחפש או להשתמש באתר בתשלום או בספריית אחת הפקולטות למשפטים - שם יוכלו לקבל את ההדרכה הנחוצה.

eladts

New member
מאיפה הקריצו את הרעיון

של זכויות יוצרים על הדפסה? ממתי הדפסה היא יצירה? אני בכלל לא חושב שהדפסה מוגנת בזכויות יוצרים כחשהן בחוק.

1Eliko1

New member
טוב ...

קודם כל שלום, אני קורא חדש פה כבר כמה ימים, מין הסתם כי אני חושב על לצאת מה
. תודה כבר שתיתי
.... אבל חשבתי רק לומר שהמאמץ של חשי"ש מאוד ראוי לשבח. השירשור עורר בי עינין והיום חפשתי קצת מצאתי כמה חוקים באתר הכנסת. חשבתי אולי לקבל כיוון על איזה חוקים בדיוק מדובר... איזה חוקים רלווטים למי שמעוניין לשכור דירה ? תודה מראש

למעלה