חרדה מטיפולים רפואיים

אמאדו2

New member
חרדה מטיפולים רפואיים

שלום ,
אני אמא לתאומים בנים בני 6.5
אחד הבנים סובל מחרדה איומה מכל טיפול רפואי שהוא
זריקות, חיסונים (כולל מתן טיפות בפה במקרה של חיסון נגד פוליו)
בדיקות עיניים ועוד כל מיניי
ככלל הוא ילד בריא שמידיי פעם נאלץ לעבור בדיקות כאלה ואחרות לא באופן חריג
התגובה שלו לטיפולים הללו היא היסטרית ובלתי נשלטת
וככל שעובר הזמן המצב רק מחמיר והתופעה מחריפה ,ונהייה קשה מאוד להכריח אותו לבצע את ההליכים הרפואיים שהוא צריך לבצע.
אני אובדת עצות ולא יודעת איך או בעזרת איזה גורם אוכל לעזור לו להתמודד טוב יותר עם הבעיה הזו.
תודה כל מי שיכול לייעץ
אמא מודאגת

חרדה מטיפולים רפואיים

היי אמאדו,
האם קרה משהו מסוים שעורר את החרדה?
יכול להיות שבנך חווה אירוע רפואי כלשהו כמאיים (גם אם מהצד הוא לא נראה מאיים) ובנך נותר עם פחד שמעכשיו כל טיפול רפואי יהיה מאיים כמו אותו טיפול.

בדר"כ מומלץ לעשות מה שנקרא הקהייה - לחשוף אותו בצורה מאוד הדרגתית לדברים שקשורים לאירועים רפואיים בצורה בלתי מאיימת על מנת שיחווה אירועים חדשים, יראה כי המצב אינו מאיים, וילמד שטיפול רפואי אינו דבר שמעורר חרדה.

אם המצב קל יחסית את יכולה לנסות בבית - להתחיל למשל מלראות תוכנית טלוויזיה בה רופא מטפל בילד. האם הוא מגיב לכך בחרדה? אם לא, שווה לחשוף אותו לסרט כזה (כמובן סרט שיתאים לגילו). זו דרגת חשיפה ראשונה. אח"כ בהתאם למידת החרדה, ניתן להעלות את רמת החשיפה למשל - משחק בבית עם תיק רופא. שיתנסה גם להיות בצד שמטפל, הרופא, וגם הצד המטופל.
השלב הבא, במידה ומגיב טוב עד עכשיו, יהיה להביא אותו עם אחיו כשאחיו הולך לרופא. ואז בנך יצפה מהצד כיצד אחיו מתמודד עם הרופא, וכן יהיה קרוב פיזית יותר לאירוע של טיפול רפואי. ממשיכים הלאה ברמת החשיפה בהתאם לתגובתו של בנך - אם התגובה טובה אפשר לעלות את רמת הקושי (אם יש לכם רופא שמשתף פעולה אפשר לבקש ממנו שיעשה גם פרוצדורה קטנה לבנך עם החרדה - משהו שאינו חודרני למשל לשקול אותו או לבדוק אותו עם סטטוסקופ). אפשר להביא אל הרופא את תיק הרופא מהבית, המשחק, ולהפוך את זה ליותר משחקי ופחות מאיים.

הרעיון בגדול הוא לעשות חשיפה הדרגתית בדרגת קושי עולה, ולעלות רק אחרי שבנך נחשף מספר פעמים לדרגה קלה והגיב אליה טוב. זאת מתוך הנחה שהחרדה שלו היא קלה. אם החרדה היא קשה והוא מתקשה אפילו לצפות בתמונה של רופא, אני ממליצה להתייעץ עם איש מקצוע - פסיכותרפיסט שמטפל בילדים ונוער. במקרה של חרדה כל כך ספציפית מחקרים מראים שטיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) מאוד מועיל תוך מספר פגישות להקלה בחרדה.

למעלה