אני עובד
בהיטק כבר יותר מעשרים שנה. ועדיין מספר הפעמים שיצא לי לעבוד בשבתות זה אולי 3 פעמים, וגם זה בגלל בחירה ולא מאילוץ. אגב, גם קרה אצלנו שמנהל כעס כאשר גילה כי עובדים יצאו הביתה רק ביום שישי בערב, למרות שהפרויקט היה סופר לחוץ. ובכלל במקום שבו אני גר, בירושלים, כמעט בכל סגור בשבת. מה שאני אומר זה שדברים שרואים מכאן לא רואים משם (וכמובן ההיפך). מה שאדם צריך מבחינה אישית זה לשים גבול, לומר למעסיק (או עצמאי ללקוח) - אני לא עובד בשבת וחג. אם המעסיק בנאדם, הוא יכבד את זה ויקבל את זה, ואם לא, אז אין לך מה לעשות אצלו במילא, אם פותחים שני מטר מהמקום בו אתה גר חנות בשבת, תתלונן בעיריה שזה מפריע לך. אם יש מספיק תלונות של שכנים הם יסגרו את החנות.כמובן שאם החנות פתוחה זה זהן רב זה כבר עניין אחר, אבל גם אז תוכל לדבר עם העיריה. ואם לא הולך , תעבור לסביבה אחרת, סביבה שמתאימה לך יותר. אותו הדבר אני עושה , כאשר פתחו מתחת לחלון שלי שני בתי כנסת וחבדניקים התחילו לאסוף את ילדי השכונה להנעים לי מיזמורים בשבת מתחת לחלון בשעה 4 אחה"צ הבנתי שזה הזמן לעבור למקום אחר וזהו עברתי, ובאמת לא גרים היכן שם יותר חילונים, כולם עברו. בקיצור, המצב אינו שחור לבן, יש הרבה דברים שאפשר לעשות חוץ מאשר תחרויות של כיפופי ידים, חרמות ודברים אחרים. בהחלט חרם זהו נשק יום הדין ולא צריך להפעיל אותו בכל מקרה, ובודאי שלא כבמקרה של רב שפע.