חרדת מבחנים

חרדת מבחנים


מבחנים עלולים לגרום לאנשים רבים לחוות מצב רגשי בלתי יציב ומתח רב. המתח בא לידי ביטוי במישור הפיזי, המנטלי והרגשי. המתחים גורמים לשיבושים הורמונליים, לסטרס חמצוני, לחוסר איזון במערכת העצבים, לחץ על השרירים, האטת זרימת הדם, אספקה לקויה של דם, חמצן ותזונה לאזורים רבים בגוף.
הסטרס החמצוני – תופעה הנגרמת בגלל חוסר יכולתם של התאים לייצר אנרגיה חיונית לתפקוד תקין. במצב זה נוצרים רכיבים מסוכנים, בניהם רדיקלים חופשיים, הגורמים לנזקים קשים בתוך התאים והרס רקמות ואיברים.
כל אלה מפרים את האיזון הכולל של האדם – האיזון הפיזי, המנטלי והאנרגטי וגורמים לסטרס חמצוני, המוביל לתהליכים לא מאוזנים רבים ולמחלות. תוצאות המתח לא נצפות רק בזמן המתח עצמו, אלא גם לאחריו. תהליכים רבים מתקיימים גם לאחר שגורם המתח נעלם ולעיתים שנים לאחר מכן.
בזמן המתח אנו מרגישים עומס במיוחד באזור שרירי הגב העליון והתחתון וכאבים בצוואר – התכווצות השרירים הבלתי מאוזנת, לוחצת על סיבי עצבים רבים ועל כלי הדם המובילים דם מהלב לכיוון הראש והגוף. הלחץ על כלי הדם יוצר מצב של חוסר זרימה תקינה לשרירים ולמח, וזה מביא למצב של חמצון לא תקין של הדם והתאים.
המתח מוביל לעייפות פיזית ללאות מנטלית, לבלבול ולזיכרון ירוד, מה שמפריע לנו להתמודד עם המבחן או התחרות, דבר המוכר לאנשים רבים. זכרו ניתן למנוע את כל הסיבוכים האלה.

בתחרות נגינה בין לאומית בנבל שהתקיימה לאחרונה, גבר המתח עד כדי כך שהנגנית חשה שהידיים שלה מפסיקות לנגן ומשתתקות. הנגנית הפסיקה את הנגינה מפאת חוסר יכולת להמשיך. כל זה קרה כי המתח גרם בסופו של דבר לחוסר אספקת דם תקין למח ולשאר אברי הגוף, ולכן לא יכלה להמשיך לנגן הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית ומנטלית. על פי שיטת טבעוני ניתן למנוע תופעה זאת במאמץ קטן יחסית.
מה קורה כאשר אדם נמצא בלחץ?
בזמן לחץ המערכות האנזימטיות, ההורמונליות והעצבים נכנסות למשטר חירום ודואגות להזנת איברים חיוניים לזמן חירום בלבד כגון המח, הלב, הנשימה, הכבד ועוד, ולכן נמנעת אספקת סדירה של רכיבים חיוניים כחמצן ועוד לאיברים כמו העור, השרירים, מערכת העיכול וכו'... הנשימה הופכת לשטחית ולכן אספקת החמצן הכללית יורדת.
מצב זה גורם להיווצרות נזקי מתח לטווח קצר, בינוני וארוך.
כיצד ניתן לראות או להרגיש עלינו את נזקי הלחץ?
השרירים – באזורים מסוימים השרירים יהיו מכווצים ובאזורים אחרים רפויים. זה יגרום ליציבה לא נכונה ולעיוות המראה הכללי, כמו הרמת כתפיים שמשוות לצוואר מראה קצר, כתף אחת עולה, כתף שנייה שמוטה, קימור בגב התחתון הגורם לבטן להיראות כמו כרס, עייפות ניכרת, חוסר שינה או שינה מרובה, קושי לקום בבוקר, שינויים בתאבון, חוסר רצון לחזור לשגרה.
מתח ועייפות המצטברים בצוואר, בשכמות ובטרפזים מובילים לכך שהשרירים באזורים אלה נשחקים, מתאבנים, נחלשים ונתפסים, כל אלה גורמים לזרימה מועטה של דם לראש. כתוצאה מכך מגיעים למצב של כאבי ראש, עצבנות, כעסים ופחד לא פרופורציונלי.
הסטרס משפיע גם על המראה החיצוני: הסימנים הראשונים של המתח בו אנו שרויים בעולם המודרני מופיעים על גבי העור שלנו, בשיער ובציפורניים. אצל ילדים ומבוגרים מופנמים אשר נתונים ללחץ ולא מבטאים אותו, ניתן לאבחן את השפעות הלחץ ולזהות גם על פי מצב העור, השיער והציפורניים.
העיניים – חסרות ברק, משדרות מצוקה ומכווצות, מופיעים קמטים מסביב לעיניים, או נפיחות מתחת לעיניים ולעיתים אדמומיות.
על מנת לווסת את הלחץ ולמנוע את נזקיו מומלץ קודם כל לאבחן שהאדם נתון לתגובות הקשורות לנזקי המתח כי לרוב מבוגרים ובעיקר ילדים לא מודעים לכך שקיימת בעיה.
בנוסף מקרי לחץ קל נוכל לשפר בעצמינו במספר פעולות פשוטות:
סגלו הרגלי תזונה ועיכול תקינים, שכן תזונה מאוזנת היא בעלת חשיבות בטיפול בנזקי הלחץ.
חשוב מאוד לבצע פעילות גופנית כחלק משגרת החיים. פעילות אירובית (הליכה, ריצה קלה, שחייה, רכיבה על אופניים) לפחות ארבע פעמים בשבוע, למשך חצי שעה עד שעה, בהתאם ליכולת האישית.
יש לבצע בבוקר ובערב תרגילי מתיחות והרפיה, כדי להרפות את השרירים ולהרגיע את הנפש.
עוד עצה חשובה היא לנשום עמוק. כן, פשוט לשים לב לנשימות שלנו. איך נושמים נכון? מכניסים אויר דרך האף ומוצאים אוויר דרך הפה.
מומלץ לישון לפחות שמונה שעות ביממה.

 
למעלה