חשמל / חשמל סטטי ובריאות הגוף....

• פותח הנושא bobx
  • פורסם בתאריך

bobx

New member
חשמל / חשמל סטטי ובריאות הגוף....

שלום, אני לא מכיר כ"כ את הפורום הזה לצערי כך שאני לא יודע אם אני במקום הנכון.. (אם לא - אני אשמח אם תוכלו להפנות אותי..) במקום עבודתי יש דלתות הנפתחות אך ורק ע"י כרטיס מגנטי, ומכיוון שכך נעולות באופן תמידי. לדלת אחת יש ידית ממתכת אשר יש ללחוץ עליה בכדי לפתוח את הדלת מהצד השני. ידית זו נושאת בתוכה מטען קטן של חשמל (או חשמל סטטי, אני לא יודע אם זה מהמנגנון של הדלת או משהו אחר...) אשר כמעט בכל נגיעה בידית משתחרר ליד הנוגעת בה.... הזרם הוא אמנם זרם קטן ולא כואב, אבל מעט מציק.. אני עובר בדלת זו די הרבה פעמים במהלך היום וזה ממש לא נעים. שאלתי היא - האם העניין הזה מזיק לבריאות באופן כלשהו?

רשר

Well-known member
מנהל
החלף ביגוד ונעליים

החשמל הסטטי נוצר בגופך עם מעבר על שטיח או רצפת פרקט במיוחד במקרה שאתה לובש בגד סינטטי או צמר ונועל נעלים מבודדות, ידית הדלת מאורקת ולכן פורקת ממך את החשמל שהצטבר בגופך, חפש כאן "חשמל סטטי" ולמד עוד על הנושא מגוגל "Electro Static Discharge"

bobx

New member
זה העניין, שאני לא כ"כ בטוח שזה חשמל סטטי...

הייתי גם צריך לשאול, יכול להיות שזה בא מהמנגנון החשמלי של הדלת ולא ממני? ניסיתי את העניין עם דלתות אחרות (רגילות) ושם זה לא קורה... בקשר לריצפה, אני עובד והולך על רצפה צפה, זה אמנם לא פרקט - אבל קרוב (?) בקשר לבגדים ונעליים, זה משתנה מיום ליום, אבל גם עם נעלי עור וגם עם נעלי ספורט זה קורה.... יכול להיות שהידית מתפקדת כקבל קטן זמני? עוד אנשים עוברים בדלת הזאת ויש כבר כמה שאמרו לי שגם הם מתחשמלים.. (ואחד מהם בא בכלל עם crocs לעבודה - אבל זה סיפור אחר...
)

רשר

Well-known member
מנהל
קרא את המאמר בצילום

והבן את מקורות החשמל סטטי שים לב: הרמת ניר משולחן, התרוממות מכסא,,, הבעיה אינה מהדלת כי המתח במנעול חשמלי נמצא במשקוף ומוזן משנאי מבדל, ליתר בטחון פנה למנהל האחזקה שיבדוק את הדלת, ניתן לפתור מקרים קלים ע"י הלבשת שרוול פלסטיק עבה על ידית הדלת, נעלי קרוקס וספורט (גם נעלי עור יבשות מהוות בידוד טוב מאוד) הן סופר מבודדות ובמקרה של רצפה צפה אין כל חשיבות לנעלים - חשמל סטטי לא מתפרק לאדמה דרך הרצפה ,

moti789

New member
האם הבעיה קיימת גם בפרקט וברצפת דק

בבית שאני בונה התכוונתי להניח פרקט למינציה בחדרים ורצפת דק במרפסות האם אני צריך לחשוש ואם כן, האם יש אמצעים לכדאי לנקון כדי למנוע חשמל סטטי

EhudSpeedLight

New member
תופעה מוכרת

כפי שציין רשר חשמל סטאטי נוצר תוך שיפשוף של סוליית נעלייך בשטיח עליו אתה הולך הטעינה במקרה זה נובעת משיפשוף סוליית גומי-קשה בשטיח הגורם לאלק' לנוע מהשטיח אלייך השטיח הופך חיובי ואתה לשלילי למעשה אתה נטען מטען חשמלי שמתפרק כאשר אתה נוגע בדלת המאורקת הפיתרון של ציפוי הידית או החלפתה לא יעזור כיוון שהבעיה נשארת והמטען עלייך יישאר עד שיתפרק על משהו אחר ואוליי עדיף שיתפרק דווקה שם שאם לא כך הדבר יכול להתחיל רק באי עעימות שבלחיצת יד להמשיך בגרימת נזק למעגלים אלק' ולהסתיים בסיכון חיים במקומות עם סכנת התלקחות כגון בתחנת דלק, גז וכד'.... לכן הפתרון צריך להיות פתרון מונע החלפת השטיח למשל למשטח PVC או שטיח עשויי XLYON100% , או שטיחים עשויים סיבי היטסט דמויי צמר ועוד ... החלפת נעליים לבעלי סולייה שאינה מגומי, ישנם מקומות שבהם מלבישים כיסויים לנעליים או לחילופין ציפוי אנטיסטטי עם הארקה המשמש לרצפות היי-טק בכלל את הפתרון תוכל למצוא כפי שהדבר נעשה ב- "חדרים נקיים" במעבדות אלקטרוניקה שבת שלום

EhudSpeedLight

New member
תעשה ניסויין ואשמח לשמוע מה התוצאה

מעניין מה יקרה אם תנעץ נעץ בכל סולייה האם האלק' המצטברים בגומי הסוליה יתפרקו בצאתך מהחדר כאשר תדרוך במקום מוארק דרך הנעל ולא תרגיש דבר ואז בכל יציאה מהחדר יהיה משטח פריקה עוד לפני הדלת תנסה ואשמח לשמוע מה התוצאה, אולי יש פה startup ואז יש כאן זכויות יוצרים חחחח.... שבת שלום

רשר

Well-known member
מנהל
עצה מסוכנת מאוד

לפריקת חשמל סטטי צריך התנגדות של 1500-2500 אום, כדי לפרוק את המתח בקצב סביר ללא נזק, נעיצת נעץ, מסמר,,, בנעל עלולה לגרום לפריקה מהירה מלווה בהפעלת שריר לא רצונית עם נפילה מסוכנת, כמו כן להחמיר חישמול רגיל שמופחת ע"י בידוד הנעל, אילתור כזה במקרה של תאונת עבודה ישאיר את הנועץ ללא ביטוח, נעליים אנטי סטטיות מיצרים ע"י תןספת חומר מוליך לסוליה, התהליך מלווה בבדיקות תקן לחומר במעבדה מוסמכת ע"י מכון תקנים מאושר (בארץ משתמשים בתקן בריטי, גרמני וצבא ארה"ב)

zoharhashmal

New member
היכן ניתן לרכוש נעלים כאלו ?

נעלי חשמלאים , נעלים עם סוליה בעלת אלמנט הארקה לפריקת חשמל סטטי ?

רשר

Well-known member
מנהל
נעלי בטיחות רוכשים בחנויות בטיחות

או ישירות אצל היצרנים גבעת השלושה/עינת/דפנה, חשוב לבדוק שנת יצור ולדרוש אחריות בענין אחרת מוצאים סוליה סינטטית מתפרקת תוך שבוע, שים לב לטבלה האחרונה סעיפים 4-5 שנוגדים אחד את השני: נעלי חשמלאים מבודדות ל 2000V ונעלים אנטיסטטיות מוליכות - אתה מחפש נעל שתעשה את שני הדברים יחד??? אישית עזבתי את הענף ב 1988 כשסימתי עבודה במפעל עם מעבדת תקן בריטית בפיקוח "אסטרא", כך שאיני יודע מה נעשה בו כעת,

zoharhashmal

New member
לא ,נעלי חשמלאים לי ולעובדי

ואנטיסטטיות ל - bobx ,נעליים כאלו יפתרו לו את הבעיה ?

רשר

Well-known member
מנהל
לא בטוח - כי יש רצפה צפה!!

ויתכן שהיא מבודדת ואף מעודדת יצור חשמל סטטי (סוגי לכות מסוימות,,,), אין הצדקה ל"נעלי חשמלאים" לעובד רגיל אלא אם המחיר זהה,

רשר

Well-known member
מנהל
יש עשרות בעיות סביב חשמל סטטי

במיוחד בהקשר לרצפה צפה ותהליכי יצור במבנה, מאחר ואיננו מכירים את המקום והתהליכים בו כל העצות האלה מיותרות ואף מסוכנות, אם למשהו יש בעיות כאלה במקום עבודה שידרוש מהממונים על המקום לפנות לבעלי מקצוע בנושא, לצערי אין הרבה מתמחים בתחום אך אחד מהמעטים והטובים הוא "אייל צדוק" וניתן בקלות להגיע אליו דרך גוגל ואף כאן יש טלפון שלו (כרגיל רק צריך לחפש),

EhudSpeedLight

New member
רשר תודה על ההזהרה והקישור,אבל אתה לא מגזים ?

הייתי מבקש הבהרה נוספת אך תחילה ברצוני לשאול 1. ראשית איך תתבצע טעינה אם הנעץ קבוע בתוך הסולייה כל אלקטרון שיטען מהשטיח יחזור אליו מיד 2. שנית מסלול הפריקה יהיה מהסוליה שנטענה לריצפה ולא דרך הרגל אלה אם כן מדובר בטעינה שלא נוצרת מהשטיח ואז כל העיניין שונה (שלא כמו שמדובר כאן) 3. להבנתי הפעולה המתבצעת בנעלים המיוחדות כנגד חשמל סטאטי היא פשוט היותם מוליכות וזה בעמם עושה בדיוק את אותה פעולה שהנעץ יעשה, רק שמוסיפים לנעליים אלו עוד מספר תכונות בהמאת ליעוד שלהם והערה כללית מניסיוני בעבר עזרתי לחבר שעבד בפרסום באחד הפעמים הגעתי עם נעליים בעלות סולית גומי כל פתיחה של מדבקה הטעינה אותנו במטען סטאטי שהתבטה בניצוץ שיצא מידי ממרחק של כ- 3-5 ס"מ מגוף מוארק (ותעשה את החישוב של פריצת ניצוץ באויר במרחק זה) לפחות כ- 300 ניצוצות כאלה יצאו וניראו בידי במשך אותו לילה , והדבר לא היה כזה היסטרי, מצפה להבהרה תודה מראש ושבוע טוב

רשר

Well-known member
מנהל
חשמל סטטי

1 אתה טוען שיש שטיח אך השואל הולך על רצפה צפה מחומר שלא נמסר לנו ואולי לא ידוע לו (פורמיקה היא יצרן חשמל סטטי מפורסמת, שלא לדבר על לכות לציפוי פנלים), שים לב שקימה מכסא עלולה להגיע ל 25KV כך שלא תמיד צריך להאשים את הרצפה כיוצרת המתח אלא בכך שאינה פורקת אתו, 2 הרעיון בנעל אנטיסטטית הוא פיזור המתח לכל הסוליה ע"י התנגדות מוגדרת כך שלא יוצר ניצוץ חזק וההולך תמיד ישאר בפוטנציאל הרצפה, 3 ההתנגדות מספיק גבוהה להפחית זרם בעת התחשמלות ממתח נמוך (עד 1000V) אך פורקת מתח גבוה מ 3KV וכך מונעת את התחושה ההתחשמלות, היו כאלה שחשבו שאני מגזים ונזקקו ליצר את המוצרים 5 פעמים מחדש עד שהבינו שהעובדים הורסים את המוצר בכל מגע בו, שלא לדבר על מפעלים כימיים עם חומרים דליקים ונפיצים, ביצור מגף יוצקים חומר פלסטי על גרב בד (לרוב כותנה אך גם סינטטי) - לאחר תלונות מלקוח על נזילות במגף התברר שחשמל סטטי שהגיע עם גרגרי חומר הגלם (מובלים בצנרת ווקום) הזקיף סיבי בד שגרמו לאי אחידות של היציקה עד כדי נזילה נימית (בראשך עובר עכשיו "נו קצת מים במגף!!!") אך העובדים שם עבדו עם חומרים שונים ממים ומאוד מזיקים לגוף), כאמור ליעץ בקשר לתהליך לא מוכר זו סכנה וחשוב להזהר בעצות שאנו נותנים,

fireman

New member
חשבתם על בידוד הידית?

לעטוף אותה באיזשהו חומר מבודד?

bobx

New member
אוקיי... קודם כל תודה רבה לכולכם!! ../images/Emo24.gif

קראתי את המאמר שהבאת רשר - הבעיה היא שאני לא יכול לבצע את רוב הדברים שכתובים שם... אני כן יכול לעומת זאת לבצע את מה שאתה ציינת לעניין הבגדים ונעליים... (לפחות באופן זמני לראות אם זה ישפר...) הבנתי שלא מומלץ ללבוש בגד סינטטי או צמר - איזה בגד אני כן יכול ללבוש? מה מומלץ? במקרה של נעליים, אני אכן לא יכול להחליף את הריצפה הצפה, ולכן אני מאמין שבמקרה זה אין מה לעשות..? לא ידוע לי מאיזה חומר עשוייה הריצפה הצפה, אבל אני יכול להגיד לכם שזו ריצפה כמו בחוות שרתים גדולות.. (אם זה עוזר...) מה לגבי בידוד הידית? אם אני אנסה לבודד אותה זה יכול לעזור? ואם כן, איך אני יכול לעשות את זה? (אני לא חושב שאנשים יקבלו איזולירבנד שחור על הידית בעין יפה...
) אם יש כל פיסת מידע שתוכל לעזור לכם לעזור לי, אני אשמח לתת.....
שוב, המון תודה על העזרה...

למעלה