חתול שחור

straw berry1

New member
חתול שחור

שלום, יש לי 2 חתולים שחורים ואכן הם לא שחורים טוטאל-לוס אלא מבצבצות להן קבוצת שערות לבנות בבטן. קראתי באיזה טוקבק שחתולים שחורים עברו אבולוציה מימי ציד מכשפות ושריפתן יחד עם החתולים השחורים. וכיום אין חתולים שחורים באופן טוטאלי אלא תמיד יהיה זכר לשערה לבנה לפחות. האם זה יכול להיות? האם חתולים יכולים להפנים מסורת? מנהג? יכולת סכנה תת-תרבותית של שריפת חתולים, ולכן פיתחו הסתגלותיות?
האם יש דרך להסביר את האבולוציה של חתול שחור שהפך לחתול "מותנה" לפחות 1 שערה לבנה? מקווה שאני מובנת, כי זה באמת קטע, התיאוריה הזו.

straw berry1

New member
אה ואני לא קשורה לפורום

אין לי כל זיקה אקדמית/מקצועית/תחביבית לפורום.. (חוץ מזה שקראתי את מוצא המינים של דארווין) ולמדתי בקורס או שניים עליו.

squalus

New member
זה מקורי

עקרונית זה אפשרי - אם קיימת סלקציה חזקה כנגד תכונה מסויימת, אז עקרונית, לאורך זמן, התכונה יכולה להעלם.
זה לא שהחתולים מפנימים מנהג או מסורת, אלא שקיימת סלקציה חזקה בה חתולים הנושאים תכונה גנטית מסויימת (פרווה שחורה), הם בעלי שרידות מאוד נמוכה ביחס לחתולים אחרים, אז עם הזמן, התכונה הזו נעלמת מהאוכלוסיה.
אבל, גם אם העניין של ציד המכשפות והרג החתולים השחורים הוא נכון, עדין זו תופעה מקומית מידי, ונמשכה זמן קצר מידי, בשביל להשפיע על כל אוכלוסיות החתולים בעולם עד לרמה שהגנים שאחראים לפרווה שחורה לחלוטין יעלמו מן העולם.

הגנטיקה של צבע פרווה בחתולים היא מאוד מסובכת ויש הרבה גנים מעורבים, עם הרבה אינטראקציה בין הגנים, יש על זה ערך די מפורט בויקיפדיה אם את רוצה להתעמק בנושא, אבל עקרונית קיים גן רצסיבי שאחראי לכך שלחתול תהיה פרווה בצבע אחיד (כולל שחור). אותו גן "משתיק" גנים אחרים האחרים לדפוסים שונים של מגוון צבעים, אבל לא תמיד ההשתקה היא אבסולוטית, ויכולים להופיע פה ושם גוונים אחרים.

straw berry1

New member
יפה, הבנתי את דברייך

תודה על ההסבר המאלף.

ןלגבי ציד מכשפות אפשר להחליף את זה באמונה יהודית שחתול שחור=מזל רע. עומד במבחן הזמן עד היום.

squalus

New member
גם אם האמונה הטפלה היתה מובילה להרג חתולים

שחורים, זה עדיין לא מסביר את זה שיש חתולים עם כמה שערות לבנות בבטן.
אף אחד שהיה הורג חתולים שחורים בשיטתיות לא היה עוצר לעשות בדיקה ויזואלית כוללת לחתול לודא שאין לו שום שערות לבנות לפני שהוא הורג אותו.

squalus

New member
או שזה אמונה תפלה? או שניהם?

Sophalin, אתה בלשן, מה נכון?

Sophalin

New member
אמונה טפלה כמובן

טפל = לא אמיתי
תפל = חסר טעם

כמובן שאפשר להגיד על אמונות כאלו שהן תפלות (כלומר שאין טעם להאמין בהן) אבל לדעתי זו מטפורה מבלבלת מדי... :)

Sophalin

New member
תיקון

בבדיקה במילון אבן שושן ועוד כמה, הצורה "תפלה" גם תקנית לפי איזשהם ספרי משנה שקר שקר כלשהם.

John the Savage

New member
רק הערה קטנה

שאלות בסגנון של טפלה או תפלה זה עניין לקסיקלי. ולמרות שאנשים לפעמים מניחים כך בטעות, בלשנים מודרניים הם לרוב לא אבשלום קור, והם לא מתעסקים בשאלות בסגנון הזה.

Sophalin

New member
לא נכון

מבחינה לקסיקאלית מדובר במילים שונות אבל לאופן הכתיבה יש תקן. הכתיבה אינה דבר שנרכש באופן קוגנטיבי כמו שפה דבורה והתקן שלו אכן נקבע על ידי אנשים (בדכ חבורה של צדקנים שחושבים שיש להם איזשהי ריבונות על שפת האם שלנו)

John the Savage

New member
אז מה לא נכון במה שכתבתי?

איך ההסבר שלך סותר את הטענה שלי, ששאלות מסוג זה אינן מתחום העיסוק של בלשנים מודרניים?

Sophalin

New member
יש בלשנים מודרנים שחוקרים צורות כתב.

באופן מודרני.
למשל הטענה היא שהכתב משקף את אופן הדיבור בנקודת זמן מסויימת ומושא המחקר שלהם היא אותה שפה בנקודת הזמן הזו.

לפי זה הם מנסים להבין למה בחדשות עושים היפר-קורקציה למילה קלפי והוגים אותה בטפשותם "kalfi" כשברור שיש דגש בפ'.... (סתם משהו שצרם לי באוזן לאחרונה אז רציתי לחלוק)

John the Savage

New member
כן

יש כאלו שחוקרים תהליכים שמשפיעים על כתיבה (תוך שימוש בדוגמאות משפות ספציפיות), אבל הם לא עוסקים בשאלה "מהי צורת הכתיבה הנכונה" למילה. באופן קטגורי, לא הייתי מצפה מאדם בחוג לבלשנות לדעת טוב יותר מהי צורת הכתיבה התקנית של מילה מסויימת יותר, ביחס לכל אדם אחר עם רמת השכלה דומה. וזה בניגוד נניח למישהו מהחוג ללשון עברית, ממנו כן הייתי מצפה לדעת לענות על שאלות כאלו.

Sophalin

New member
הסטטסיטיקה מראה שאתה טועה

זה נכון שמבחינת ההשכלה שאתה רוכש במהלך התואר אתה צודק. אבל בפועל תחשוב ,מי הוא ללמוד בתואר לבלשנות? אנשים שאוהבים שפות.
ואלו אנשים שבדכ יהיה להם ידע לשוני נרחב גם בתחום השפה הדבורה אבל גם לא מעט בתחום השפה הכתובה.
בכל מקרה בבגרות שלי בלשון קיבלתי 97 :)

הערה קטנה - ההכללה שכתבתי על בלשנים כאוהבי שפות היא הכללה גסה. אני מכיר לא מעט בלשנים מודרנים שמסרבים ללמוד שפות. כש"מכריחים" אותם ללמוד שפה נוספת במסגרת תואר שלישי - הם מתייחסים למטלה הזו ככורח ובביטול במקום כהזדמנות להרחיב אופקים.
אני מוצא באנשים כאלה משהו ראוי לכנותו אולי קצת "בוז" כי הם נוטים לעשות פעולה חומסקיאנית/פוריידית שאני באופן אישי ממש לא אוהב - הסקת מסקנות משפה אחת על כל השפות בעולם. והשפה שממנה הם מסיקים תהיה תמיד - אבל תמיד! - אנגלית....

John the Savage

New member
הסטטיסטיקה דווקא מראה שאני צודק

באופן סטטיסטי, 9 מתוך כל 10 טיעונים שלי הם נכונים.

Sophalin

New member
זה מפתיע

בהתחשב בזה שרוב תמונות חתולי הבר שאני ראיתי דווקא אין צבע אחיד.
(בדכ זה אפור מפוספס כזה לא?)

למעלה