חתימה דיגטלית סרוקה

חתימה דיגטלית סרוקה

שלום רב,

אני בעל עסק ויש שחותמים על מסמכי בחתימה שסרקו מראש למחשב.
אין לי אפשרות לדעת האם היא מהמחשב או בכתב יד.
האם זה תקף משפטית חתימה שכבר במחשב מראש ולא נחתמה על המסמך בכתב יד ??
?
מה האופן שבו צריך לחתום בשביל שזה יתפוס משפטית.. ?

תודה מראש,
אלעד
 
חטימה סרוקה

חתימת יד הינה סימן היכר גרפי מופק בדרך כלל ביד ומשמשת לזיהוי אדם וכאמצעי כמעט ודאי לכך שבעל החתימה קרא, הבין והסכים לכתוב במסמך.
סריקה או צילום של חתימה אינה חתימה, וסריקה או צילום של מסמך מהווים העתק ולא מסמך מקורי.
קבילותם ומהימנותם של העתקים הינו עניין די מורכב הנלמד בפקולטות ומכללות למשפטים ולא נוכל למצות את הדיון בנושא במסגרת הפורום, אך נזכיר את כלל הראיה הטובה ביותר, המחייב הגשת הראיה הכי טובה שמצויה. מכח כלל זה, כאשר קיים מקור, חייבים להציג מקור. כאשר לא מצוי מקור, ניתן להציג העתק, והוא עשוי להיות ראיה קבילה, אולם מהימנות ההעתק פחותה ממהימנות המקור.
כאשר מוצג העתק שאומת על ידי בית משפט או עו"ד (ולפעמים גורמים אחרים) כהעתק נאמן למקור, מהימנותו עשןיה להיות גבוהה.
במקרה שאתה מתאר, יש כנראה בעיה, היות ואתה מראש מקבל קובץ דיגיטלי שהוא סריקה ואינך יכול להעיד שראית את המקור.
מסמכים כאלה עשויים להיות קבילים בהסכמת הצד שכנגד, או שניתן לפעמים להוכיח אותם בעדות חיצונית, אך יכול להיות גם שלא.

"חתימה דיגיטלית" היא תת-קבוצה של מושג כללי הנקרא חתימה אלקטרונית. מקובל לראות בחתימה אלקטרונית שם כללי לאמצעי אלקטרוני מסוים המפיק מידע כגון ומאפשר אימות המידע או זיהוי בעל האמצעי.

חתימה אלקטרונית מקבילה במובנים מסוימים לחתימה פיזית כגון חתימת יד. חתימה דיגיטלית מתפרשת לעתים ככלי קריפטוגרפי המספק אמצעי חיבור מתמטי של פיסת מידע דיגיטלי לזהות כלשהי. לרוב מייחסים לביטויים אלו משמעות זהה. לפרשנויות השונות ישנן השלכות חוקיות, חוק החתימה האלקטרונית בישראל מגדיר את החתימה האלקטרונית כתוכנה, חפץ או מידע ייחודיים שנועדו ליצירת חתימה או סימן אלקטרוני המקושרים או מוצמדים למסר אלקטרוני ומאפשרים זיהוי של בעל אמצעי החתימה. ערך זה מתייחס לחתימה דיגיטלית בהיבט קריפטוגרפי.
באנלוגיה לחתימת יד, החתימה הנה סימן היכר ייחודי לחותם ונפרדת מהמידע החתום. למשל אדם חותם בחתימת ידו על גבי המחאה, חוזה או מסמך אחר. חתימת ידו משמשת גם לזיהויו של החותם וגם כהוכחה שקרא, הבין וקיבל על עצמו התחייבויות משפטיות המופיעות בתוכן המסמך, כאשר לחתימה יש ערך מכח ההנחה שקיים קושי לזייפה. בחתימה דיגיטלית בניגוד לחתימת יד, אין די בכך שתהיה ייחודית לחותם ונפרדת מהמידע, מאחר שהעתקה והדבקה של מידע דיגיטלי קלה למדי ואין דרך להבחין בין מקור המידע לבין עותקים שלו. החתימה הדיגיטלית איננה סריקה של חתימת יד, והיא מחוללת באמצעי כזה או אחר (בד"כ התקן חומרה חיצוני שמותקנת בו תוכנה). אותו התקן עלול ללכת לאיבוד או להיגנב, ואז מי שמחזיק בהתקן הזה יכול לחולל חתימה דיגיטלית למרות שאינו בעל החתימה. מהבחינה הזאת, האמצעי דומה יותר לחותמת מאשר לחתימת יד, שכן גם חותמת יכולה ללכת לאיבוד ולהיגנב.
לכן, חתימה דיגיטלית חייבת, להיות ייחודית ושונה עבור כל מסמך, באופן שלא יהיה ניתן להעתיק חתימה דיגיטלית שנעשתה על מסמך אחד ולהדביקה למסמך אחר.
מכאן אתה יכול להבין שסריקה האינה חתימה דיגיטלית ושהביטוי חתימה דיגיטלית סרוקה הוא בכלל לא מה שאתה מתאר.

השאלה אם אתה יכול להסתמך על צילום של חוזה היא שאלה מורכבת, ואין לה תשובה חד משמעית. ישנם מקרים שכן וישנם מקרים שלא ותלוי בנסיבות. ישנם פעילויות רבות בהם נעשים עסקים על יסוד פקסים, הודעות דוא"ל, ואפילו שיחות טלפון לא מוקלטות. לא בכל עיסקה יש דרישת כתב ובודאי לא דרישת חתימה, מצד שני, כאשא העיסקה היא יותר מורכבת מאשר מכירת מנה של פלאפל, ברור שבעל העסק שלא דואג להסכמים מסודרים וחתומים נוטל על עצמו סיכונים.
 
קראת את תשובתי הקודמת?

כי אם קראת, כנראה לא הבנת אותה.
זה עניין של מחייב. הזמנת עבודה לא חייבת להיות חתומה ולא חייבת להיות אפילו כתובה. אבל אם היא לא כתובה, יהיה קשה להוכיח מה הוזמן ובאילו תנאים. גם אם היא כתובה ולא חתומה, יכולים להיות קשיים בהוכחה.
מותר שהזמנת עבודה תהיה חתומהנ דיגיטלית, רק שכשאני אומר את זה, אני מתכוון למה שנקרא בחוק חתימה אלקטרונית ואתה מתכוון למשהו שבכלל לא חתימה וגם לא חתימה דיגיטלית.
איך אסביר לך את זה? זה שאתה מחליט למשל לקרוא לגבינה צהובה "שניצל", לא הופך אותה לבשרית. היא עדיין גבינה לכל דבר והיא חלבית. לא השם שאתה נותן קובע, אלא המהות. זה שאתה קורה לאיזה קובץ שמכיל סריקה בשם "חתימה דיגטלית", לא הופך את הקובץ הזה לחתימה ולא לדיגיטלית.
מקווה שאתה מתחיל להבין. אם לא, סימן שהגיע הזמן שתגש לעו"ד שיתחיל לעזור לך לעבוד בצורה נכונה מבחינה משפטית ולהקטין סיכונים.
 
מבין השאלה אם זה תקף או לא

אם אתה אומר שזה בכלל לא נחשב חתימה, חתימה שסרקו למחשב,
אז זה בטח לא מגן אלי למרות שאין לי דרך לדעת האם הוא חתם במחשב או ידנית...
אלעד
 
תרגום בגוף הסרט

אלעד. נדמה לי שדורון עונה לך בנימוס שאתה קורא אבל לא מנסה להבין מה כותבים לך אלא חוזר על שאלתך (ואם אני טועה עם שניכם הסליחה).

שים לב, דורון בעצם מתאר בפניך מצב שאינו שחור-לבן (קבילות ראיה) , אלא מצב בגווני אפור (יותר מ-50. אמינות).
כלומר, אם תעמוד בתנאי סף בסיסיים, בית המשפט יתן משקל לכל ראיה שתגיש. מה המשקל? תלוי בנסיבות.
גם ראיה שאינה חזקה יכולה להיות מוגשת לעיתים, אך המשקל שינתן לה יהיה נמוך יותר אילו היה מדובר בראיה יותר חזקה.
 
למעלה