טבילה בים במקום במקווה לחברה חילונית

טבילה בים במקום במקווה לחברה חילונית

שלום לכם. חברה חילונית רוצה לטבול בים במקום במקווה. מצאתי ברשת בשבילה ציטוט הדינים לטבול בים מהספר דרכי טהרה של הרב אליהו (עמ' קע"ז): הרב אליהו כותב: אפשר לטבול במעיין או בים בשעת הצורך, אך ראוי שתתייעץ קודם לכן עם רב. כשטובלת במעיין או בים צריכה להקפיד על הדברים הבאים: א. שלא ידבק בוץ ברגליה, בשעת טבילה. ב. שלא יהיה עליה בגד ים, שבדרך כלל הוא מהודק וחוצץ, אלא בגד רחב בלבד. ג. שלא יהיהו בסביבה אנשים, שתפחד שיראוה ותטבול שלא כראוי. ד.שתעמוד מעליה (כלומר לידה) אישה, שתראה שכל שערותיה נכנסו לתוך המים. ה.שגובה המים יהיו כ- 30 ס"מ מעל טבורה, או שתטבול בשכיבה ולא בכפיפה מרובה. עד כאן לשון הספר "דרכי טהרה". החברה שואלת אם צריך ברכה או תפילה לפני שטובלים בים ומה אומרים. אני יודעת שרווקה לא חייבת לטבול עד שהיא מתארסת. נכון או שטעיתי בהלכה? שנה טובה.

tamarhp

New member
אז ככה.

בגדול - עדיף במקווה. רוב המקוואות היום ממש ממש נוחים ונקיים ויש בלניות מקסימות - יותר נקי אפילו מבריכה. אם יש סיבה מיוחדת (אין מקווה וכדו') אפשר בים אבל מלכתחילה עדיף שלא, כי זה מסובך יותר. רווקות לא טובלות וגם לא גרושות ואלמנות אלא רק נשים נשואות, וכלה לפני חתונה (לא כשהיא מתארסת, אלא יום לפני החתונה). יש מנהגים שונים כיצד טובלים ומתי מברכים וזה תלוי בעדה, והברכה היא "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על הטבילה".

תודה רבה לך.

תודה רבה לך על התשובה. חברה גרושה רצתה לטבול במקווה ואמרו לה שאסור לה. אני רווקה ועדיין לא הלכתי למקווה. לגרושות כמוה יש איסור לטבול במקווה? היא נעלבה שגירשו אותה. היא רצתה להתקרב לדת וגירשו אותה מהמקווה.

tamarhp

New member
אסור לה...

רק נשואות טובלות במקווה... חבל לי שהיא נפגעה - אך היא לא אמורה לטבול במקווה...

הצעתי לה לטבול בים בלי ברכה.

אמרתי לה שגרושות לא צריכות לטבול ורציתי לכתוב לה על ברכה לבטלה אבל אני חושבת שבלי ברכה מותר לה לטבול בים. מותר לכולם לטבול בים ולהתרחץ ואם היא מרגישה לא טהורה הצעתי לה לטבול בים אבל לא לברך. מה דעתך?

tamarhp

New member
בלי ברכה היא יכולה

גם לרקוד טנגו על גגות תל אביב... אין ממש משמעות לטבילה ללא ברכה, במיוחד כשהיא גרושה. אם היא רוצה לטבול בשביל ההרגשה הטובה, לכיף וכו' - שתעשה את זה בלי ברכה, אבל אין לזה משמעות דתית.

היא רוצה להתקרב לדת

בהרגשה הפנימית שלה היא טובלת. את בטוחה שהיא לא חייבת לטבול ואני לא מטעה אותה? אני חושבת שהטבילה בים לפי כ הכללים ובלי ברכה היא רעיון טוב.

tamarhp

New member
תראי

כל עניין הטבילה במקווה הוא רק כדי שהיא תוכל לגעת בגבר אחר בטהרה, כי לגבר אסור לגעת באישה כשהיא נידה. אין פה שום משמעות אחרת - זה לא שהאישה פסולה או לא טובה כשהיא נידה, אלא זה מצב גופני-רוחני שמפריד בין הגבר והאישה במגע. הרבה זוגות למשל לא אומרים "האישה נידה" או "האישה טמאה", אלא "אנחנו אסורים זה לזה", שנותן הרגשה הרבה יותר טובה לתקופה הקשה בה אסור לגעת. אישה גרושה, אלמנה או רווקה לא אמורה כלל לבוא בקירבה עם גבר ולכן היא לא אמורה (ואף אסור לה) לטבול במקווה. זה קצת אירוני להתקרב לדת בצורה שהדת לא מסכימה לה (בעצם, מה הטבילה תתן לה בפועל?), אבל אם זה יעשה לה הרגשה טובה - היא יכולה ללכת לים ולטבול בלי ברכה, אבל שוב - אין כאן שום משמעות דתית-הלכתית והמשמעות היחידה היא ההרגשה הפנימית שלה.

הרגשה פנימית חשובה לה.

תודה שהסברת לי על דיני הטהרה.
שנה טובה.

אופירA

New member
מנהל
תחושה של טיהור עצמי

אכן, אפשר להבין שהיא רוצה להרגיש תחושה של טיהור עצמי, ובלי שום קשר להלכה. משום שההלכה, כפי שהוסבר לך היטב, אינה מאפשרת לה לטבול לצורך טהרה. אבל לשם התחושה הזו היא בהחלט יכולה לטבול בים או בנהר, כפי שתיארת. וכמובן בלי ברכה, שהרי אין כאן מצווה. אגב, אותו טיהור מושג גם ע"י שפיכת 9 קבין מים (משהו כמו 12 ליטר) על הגוף באמצעות מקלחת (באופן ששופכת על כל גופה את המים מצינור המקלחת, עד שמשערת שנשפכו 12 ליטר). זה נלמד מההלכה הממליצה לגבר לטבול בכל ערב שבת במקווה (אם כי אין הוא חייב), או לפחות לשפוך על עצמו 9 קבין מים במקלחת, כתחליף.

MrAnderson

New member
אפשר לתבול גם במעיינות...הרבה יותר "אוטנטי"

אם לא נותנים לה לתבול במקווה והיא רוצה שתלך למעיין. יש מעיינות שהם המקווה "האמיתי". מקווה מלשון ניקוו. המים ניקוו אמבט בתוך הסלע ולכן זה מקווה. אני מכיר אחד כזה בחיפה. צריך לשאול לפי אזור המגורים.

למעלה