טוב, דיון על הקרב האחרון (ספוילר)

אור2221

New member
טוב, דיון על הקרב האחרון (ספוילר)

הספר הזה מאז ומתמיד השרה אצלי תחושה לא נוחה (לא שיוסטס הופך לדרקון היה הרבה יותר טוב), זו הפעם הראשונה שבה, בתור נערה צעירה, קלטתי כי בספר יש מסרים נוצריים, בגלל הערת המחבר כאשר לוסי דיברה על משמעות האורווה בעולמם (ישו שנולד באורווה, וכו). את התחלת הספר מאוד אהבתי, ואז הוא הפך להזוי משהו. כאשר השיא היה כאשר התברר שכולם נהרגו בתאונת דרכים ובעצם מתים, אבל הם היו מאוד מאושרים מהעניין, כאילו אין להם חברים/משפחה באנגליה. לא היה ולו צל של דיבור על סוזן, שבעצם נשארה היחידה ממשפחתה בחיים. ואז, בדיוק שתהיתי האם אין לילדי פיוונסי הורים שיתגעגעו אליהם, גילינו שגם ההורים שלהם נהרגו באותה תאונה. האם ק.ס לואיס ניסה "לרכך את המכה" לקוראים הצעירים בכך שהבהיר להם כי גם ההורים של הילדים באים איתם ל"נרניה האמיתית"?. אני כמובן מבינה את הרמיזה וההתייחסות לעולם הבא, סוזן כחוטאת שלא חזרה בתשובה... אבל אני לא מצליחה להבין האם היה מסר כאשר הוא חיבר בינם לבין ההורים, או שזה היה פשוט נסיון להפוך את המוות שלהם לפחות נורא?

ToryMaster

New member
אני לא חושבת שיש מסר

אני חושבת שאם כבר, זה נועד לחזק את המסר בנוגע לסוזן כחוטאת. אני דוקוא אהבתי את היחס שלו למוות. אתה מת, אתה כבר לא חי, אתה עולה לגן עדן, אין צער, אין כאב, יש רק נעימי וחמימי בתוך הבטן. לא מתגעגעים ולא חושבים על הדברים האלה, זה פשוט מצב צבירה מנטלי שונה.

סקיפי

New member
מסכימה בקשר לתחושה

גם אני לא אהבתי אותו מאותן סיבות - ההטפה הברורה, הפתרון לטראומה של המוות - והקצוות הפתוחים אצל סוזן. אני חושבת שבאמצע הספר - אלי לקראת הסוף -לואיס גילה שיש לו בידיים משהו הרבה יותר אפל מכל שאר הספרים שקדמו לו. הספר הזה מתעסק בדברים הרבה יותר "גדולים" - אמונה, נגיד. או מוות. ויותר מכל, מלחמות אבודות, שילדים קטנים לא יכולים לנצח בהן, לא משנה כמה הם יחלמו ויאהבו. וזה לא הולך טוב עם שאר הסדרה - עם מה שלואיס רוצה להעביר לאורך כל הספרים. כי למרות הסיום הכביכול טוב, אני יצאתי מהקריאה בהרגשה שלא תמיד חיוכים ותקווה מספיקים בשביל לנצח מלחמות. וכן - אני חושבת שנעשה כאן נסיון ברור לרכך את המכה - אבל לא את זו שמנחית המוות, דווקא, אלא זו שמתבטאת בספר כולו. יש מפלצות מתחת למיטה, ילדים קטנים. לואיס שלף אותן החוצה, בטעות, וניסה לבעוט בהן כדי שיחזרו לפני שנשים לב - אבל אני חושבת שמגיל מסויים אתה יודע שהן שם, ולמרות הכאילו סוף טוב, זה לא יהיה שוב אותו הדבר.

ToryMaster

New member
אבל

לא צריך לנצח בכל המלחמות, כי החיים הבאים הם החשובים, אלה שבגן עדן. אני חשובת שזה מה שלואיס מנסה להעביר, לא? זה לא משנה באמת כמה תסבלו בחיים האמיתיים, לא משנה כל המפלצות מתחת למיטה, כי בגן עדן הכל מושלם.

סקיפי

New member
נכון, זה הסוף

אבל אני לא חושבת שזה מסר שיכול לעבור בצורה חלקה כל כך בספרות כמו זו. יש לזה תקדימים, כמובן, בסדרה - אני חושבת שהמסע בדורך השחר הוא דוגמה טובה - אבל כעקרון, הקרב האחרון מרוחק מהבחינה הזו משאר הספרים. הוא יותר פילוסופי, יותר קודר, יותר דתי - אחרי הכל, הוא משתמש בדת כנחמה. אבל שוב, אני לא בטוחה שהוא התכוון מלכתחילה לכתוב את זה ככה. כמו שאמרה אור, הספר מתחיל כמו כל ספרי נרניה שהתרגלנו אליהם, ואחר כך הוא הופך להזוי משהו. יכול להיות שהמסר כאן הוא באמת זה שבעולם הבא הכל יהיה כיפי, כן, אבל הוא לא מופיע בצורה ברורה כל כך באף אחד מהספרים האחרים. הקרב האחרון נכתב כספר סיום; הוא נכתב כספר סיום נוצרי, ובהחלט רואים את זה. אבל הנושאים האלה הרבה יותר מודגשים בו, וגם אם נעשה נסיון "לרכך" אותם - הוא הרבה יותר מטריד מהאחרים. קשה לפתוח נושאים כאלה בספר ילדים ברמה שלואיס רצה, וההרגשה הכללית שלי מהספר היתה - שוב, לא מנחמת אלא מטרידה.

למעלה